Newsroom

Newsroom

ΟΑΚΑ: Κλειστό για τουλάχιστον έναν χρόνο – Δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ

Εξετάζονται τα αδικήματα της έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

oaka

Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι το Ολυμπιακό Στάδιο θα μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος και στα υπόλοιπα έργα Καλατράβα.

“Το πρόβλημα είναι γενικότερο. Δηλαδή οι μελέτες Καλατράβα έχουν όλες μία ιδιαιτερότητα. Δεν είναι συνηθισμένα έργα, δεν είναι συνηθισμένες μεταλλικές κατασκευές. Έχουν μια ιδιαιτερότητα τόσο από πλευράς σχεδιασμού, σύλληψης και εκτέλεσης.

Δηλαδή όλοι οι κόμβοι, οι συνδέσεις, οι συγκολλήσεις, τα μπουλόνια, όλα αυτά που αποτελούν την κατασκευή, εφαρμόστηκαν όχι μόνο σε αυτό το έργο, αλλά εφαρμόστηκαν και σε άλλα παρόμοια έργα που έκανε ο Καλατράβα όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και αλλού”.

Και συμπλήρωσε:

“Συνιστώ να γίνουν άμεσα έλεγχοι ενδελεχείς και στα άλλα έργα Καλατράβα, διότι θα έχουν παρόμοια προβλήματα, τα όποια προβλήματα έχει εμφανίσει ετούτο το κτίριο παρόμοια θα έχουν κι αυτά. Και να μην περιμένουμε εκ των υστέρων να πέσει κανένα κομμάτι από πάνω, να ξεκλειδώσουν βίδες, να έχουμε ρωγμές, να έχουμε σκουριές κλπ. Άρα αυτό είναι ένα το κρατούμενο.

Δεύτερον, θεωρώ ότι το πρόβλημα είναι σημαντικότατο και δεν επεκτείνεται μόνο στα ορατά σημεία που βλέπουμε με τη σκουριά ή με διάφορα, στις ρωγμές, ενδεχομένως με τα μπουλόνια που είπαμε, αλλά στα εξής δύο στοιχεία τα οποία κατά την άποψή μου είναι εξίσου σημαντικά ή σημαντικότερα θα μπορούσα να πω.

Πρώτον, το κτίριο αυτό, όπως το βλέπουμε εδώ πέρα, έχει μόνιμες ταλαντώσεις, τις οποίες αρχικά είχα μετρήσει και όλο το κτίριο αυτό, ιδιαίτερα τα ψηλά σημεία, δονούνται μονίμως. Δηλαδή αν πάει κανείς να βάλει το χέρι του ψηλά, όντας ακίνητος ή βάλει ένα μηχάνημα, θα καταλάβει ότι αυτό το πράγμα κουνάει συνέχεια, εκ της φύσεως του έργου δηλαδή έτσι είναι.

Αν όμως υπάρχουν διάφορα προβλήματα -και δεν είναι του παρόντος να πω ποια είναι αυτά τα προβλήματα, μπορούμε να το καταλάβουμε- αυξάνουν το εύρος των δονήσεων, δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω κλπ. Αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό”.

“Θα χρειαστεί να μείνει κλειστό τουλάχιστον έναν χρόνο, τουλάχιστον. Εδώ είμαστε, λυπάμαι που το λέω, πρέπει όλοι να λάβουν τα μέτρα τους, να προγραμματίσουν” κατέληξε.

Δεύτερη μελέτη από το ΤΕΕ

Σε δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Λαλατράβα στο ΟΑΚΑ προχωρά το Τεχνικό Επιμελητήριο, καθώς η πρώτη διαβιβάστηκε ήδη στο ΤΕΕ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαδικασία της δεύτερης μελέτης θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία.

Ήδη η εισαγγελία έχει διατάξει έρευνα σε βάθος 5ετίας, προκειμένου να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

-Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;