Ο Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ πρέπει να προωθήσει την οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος

Κείμενο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει την ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπογράφουν δεκάδες δημοσιογράφοι…

yun

Κείμενο πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προωθήσει την ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπογράφουν δεκάδες δημοσιογράφοι απ΄όλο τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι που στην πλειοψηφία τους δραστηριοποιούνται σε αγγλόφωνες χώρες, τονίζουν την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια στα οικονομικά των εταιρειών ώστε να έχει τη δυνατότητα η κοινή γνώμη να τις ελέγχει. Παραθέτουμε αναλυτικά το κείμενο από το βρετανικό Guardian. 

Ως δημοσιογράφοι ερευνητικής δημοσιογραφίας, πιστεύουμε στον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ να αναγκάζουν τους θεσμούς να λογοδοτούν, να εκθέτουν τη διαφθορά και να θίγουν απειλές προς το κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στα κράτη και τους πολίτες που είναι επίσης κρίσιμο για τη δημοκρατία. 

Το σκάνδαλο των “Lux Leaks” (των συμφωνιών για ευνοϊκή φορολόγηση των εταιρειών που σημαίνει φοροαπαλλαγή δισεκατομμυρίων) είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα τοξικών συμφωνιών που μεγάλες εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αποσπούν από χώρες όταν νομίζουν πως δε βλέπει κανείς. Επιζήμιες για το δημόσιο συμφέρον συμφωνίες διευκολύνονται από λογιστές και νομικά γραφεία στερούν από Ευρωπαϊκά κράτη και χώρες ανά τον κόσμο δισεκατομμύρια ευρώ σε μια περίοδο΄που η λιτότητα υποσκάπτει τη δυνατότητα των κυβερνήσεων να προσφέρουν βασικές δημόσιες υπηρεσίες.

Οι δημοσιογράφοι ερευνητικής δημοσιογραφίας που επιδιώκουν να χτυπούν τη διαφθορά στηρίζονται στο θάρρος των εσωτερικών στους οργανισμούς πηγών. Παράλληλα, χρειαζόμαστε πρόσβαση σε … πληροφόρηση σχετικά με το πώς χρησιμοποπιούνται εταιρείες και τραστς για να διοχετεύουν διεφθαρμένο χρήμα μέσω του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος. Η ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος προσφέρει μια ευκαιρία να διασφαλιστεί ώστε η πληροφόρηση πάνω στο ιδιοκτησιακό καθεστώς εταιρειών και τραστς να είναι διαθέσιμη στο κοινό, επιτρέποντας σε δημοσιογράφους, ΜΚΟ και στον καθένα να παρακολουθεί τους συνδέσμους ανάμεσα σε ύποπτους για εγκληματική δράση και πιθανή χρήση από αυτούς κρυμμένων νομικών δομών.

Την ημέρα κατά της διαφθοράς, ζητούμε από το Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα κάνει αυτό το κρίσιμο βήμα στη μάχη κατά της διαφθοράς, διαφθορά που υποσκάπτει τα δικαιώματα των πολιτών στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο κι απειλεί την ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής αγοράς.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…