Newsroom

Newsroom

Ο ξανθός αρχάγγελος του μπάσκετ

Ο Νίκος Παπαδογιάννης γράφει για τον Γιάννη Ιωαννίδη εν είδει ύστατου «αντίο» και υπόκλισης μαζί…

ιωαννιδης

Ο Νίκος Παπαδογιάννης γράφει για τον Γιάννη Ιωαννίδη, που αναδημοσιεύει το Gazzetta και είχε δημοσιευτεί αρχικά ανήμερα των 77ων γενεθλείων του, στις 26 Φεβρουαρίου 2022, για να τιμήσει τον θρυλικό προπονητή που «έφυγε» σήμερα από την ζωή

Ένας Στερν αλα-ελληνικά

Με καταγωγή από τη Γευγελή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, ο Ιωαννίδης ήταν ανέκαθεν παλαιοδεξιός, από εκείνους που ομνύουν στην πατρίδα και στο έθνος, χωρίς ωστόσο εξαλλοσύνες. «Αληθινός Μακεδών, με παππού μακεδονομάχο», δήλωνε. Τον πατέρα του τον έχασε όταν ήταν 11 ετών. Στη θρησκεία, πίστευε πολύ λιγότερο. Στην οικογένεια, ασφαλώς ναι: όταν το 2002 γεννήθηκε η θυγατέρα του, Ελένη-Θεοδώρα («δώρο Θεού»), ο Γιάννης, που τότε ήταν ήδη 57 ετών, έζησε την ωραιότερη μέρα της ζωής του.

Το ιερό τοτέμ Ιωαννίδης συμπλήρωνε τότε δύο χρόνια μακριά από τις επάλξεις του συλλογικού μπάσκετ. Νωρίτερα είχε πει κάμποσα «όχι» στις σειρήνες της πολιτικής, καθώς και των μπασκετικών αρχών. Όμως, οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας που τον πλησίασαν το 2004, δηλαδή ο ίδιος ο αρχηγός Κώστας Καραμανλής, του πρόσφεραν ακριβώς το πόστο που ο Ιωαννίδης οραματιζόταν: υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο Ιωαννίδης έβλεπε τον εαυτό του σε έναν ρόλο παντοδύναμου υπερκομισάριου, τύπου Στερν, κυρίως για το μπάσκετ βεβαίως, αλλά και συνολικά για την αθλητική κοινωνία. Το είχε εξομολογηθεί σε εκείνο το πολυσέλιδο δημοσίευμα του Active και το διέδιδε σε κάθε ευκαιρία.

Ωστόσο, η πρόταση για κάθοδο στην πολιτική τον βρήκε αγκαζέ με ένα άλλο υπερκομματικό χαρτοφυλάκιο: αυτό του προπονητή της Εθνικής Ελλάδας. Ο Ιωαννίδης θήτευσε ως τεχνικός σύμβουλος του Κώστα Πετρόπουλου στο Ευρωμπάσκετ του 2001 στην Αττάλεια και διαδέχθηκε τον «Νουρέγιεφ» αμέσως μετά, με αποστολή να δρομολογήσει την αναγέννηση της «επίσημης αγαπημένης» εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Υπήρξε Ομοσπονδιακός προπονητής και στα νιάτα του (1980-81), όπου έβγαλε όνομα …Τουρκοφάγου ένεκα ενός θριαμβευτικού τσάλεντζ-ράουντ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά ο Ιωαννίδης του 2002 δεν ήταν πλέον 35 ετών. Καλά καλά, ούτε ξανθός.

Το Ευρωμπάσκετ του 2003 στη Σουηδία ξεκίνησε με όνειρα και με ολίγη τουρκοφαγία νέας εποχής, αλλά ολοκληρώθηκε άδοξα, με ήττα από τη μέτρια Ιταλία στον προημιτελικό και με πικρά μισόλογα στα αποδυτήρια.  Μερικές εβδομάδες αργότερα, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση του Καραμανλή, που έμελλε να εκλεγεί αυτοδύναμος πρωθυπουργός με ποσοστό 45,36%.

Ο Ιωαννίδης εγκατέλειψε το εγχείρημα «Αθήνα 2004» μόλις έξι μήνες πριν ανάψει η Φλόγα, προκειμένου να γίνει βουλευτής. Στα ενδότερα της Ομοσπονδίας, η στάση του κρίθηκε ασυγχώρητη, όχι τόσο για λόγους κομματικής τοποθέτησης (θυμίζω ότι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προερχόταν από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ) όσο για την «προδοσία» έναντι της Εθνικής ομάδας, την οποία κληρονόμησε εκών άκων ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Μολονότι μόνιμος κάτοικος Αθηνών από το 1992, ο Ιωαννίδης κέρδισε με ευκολία μία έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης, την οποία κράτησε μέχρι το 2015. Το πόστο του «κομισάριου» του Αθλητισμού, πάντως, δεν το παρέλαβε εξαρχής, αφού προείχε να ικανοποιηθούν ενδοκομματικές υποσχέσεις και υποχρεώσεις.

Στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Καραμανλή, υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο έτερος …Θεσσαλονικάρχης Γιώργος Ορφανός, που το 2009 δεν εξελέγη καν βουλευτής. Αντίθετα, ο Ιωαννίδης έμεινε στην ηλεκτρική καρέκλα ακόμα και όταν προέκυψαν κυβερνήσεις συνεργασίας, με πιο αριστερό προσανατολισμό (π.χ. 2012-13).

Τον Ιωαννίδη τον συνάντησα τυχαία στο αεροδρόμιο της Αθήνας το καλοκαίρι του 2013, αμέσως μετά το φινάλε της πολιτικής σταδιοδρομίας. «Τώρα νιώθω καλύτερα, πολύ καλύτερα», μου είπε. Και πράγματι, έμοιαζε δέκα χρόνια μικρότερος, απαλλαγμένος αίφνης από την ευθύνη.

«Το γούρι μου είναι αυτός»

Για ένα διάστημα, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο Ιωαννίδης θεωρούσε βιώσιμο σενάριο την επιστροφή του στην προπονητική, ίσως επειδή έβλεπε τον παλαιό του συνοδοιπόρο, άσπονδο αντίπαλο στα χρόνια του Άρη, Αΐτο Ρενέσες, να κοουτσάρει στην Euroleague μέχρι τα εβδομηντα-φεύγα του. O Kαταλανός είναι 22 μήνες νεότερος από τον Ιωαννίδη και έμεινε στις επάλξεις, στο τιμόνι της Άλμπα, μέχρι τα 74 του.

Πριν τα σπάσουμε μεταξύ μας με αφορμή το Παρίσι και τον Παναθηναϊκό, ο Ιωαννίδης με είχε για επίσημο γούρι του. Το είχε δηλώσει μάλιστα και μπροστά στις κάμερες, με ονόματα και διευθύνσεις που λέει ο λόγος, μετά από έναν αγώνα με την Ορτέζ στη Γαλλία, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε με καλάθι του Ουόλτερ Μπέρι στην εκπνοή.

O Iωαννίδης είναι ένας σκληρός άνθρωπος με καρδιά μαρούλι. Τον θυμάμαι κάποια φορά να αστράφτει και να βροντάει στο λόμπι αθηναϊκού ξενοδοχείου, παραμονές ενός ντέρμπι τίτλου. Τα μάτια που έβγαζαν φωτιές, ενάντια σε δικαίους και κυρίως αδίκους, ξαφνικά μαλάκωσαν. Ο «ξανθός» παράτησε το πηγαδάκι και έτρεξε στο σαλόνι, όπου φτερούγιζε σαστισμένο ένα σπουργιτάκι, με έντρομο βλέμμα. «Αφήστε το, μη το πειράζετε».

Ο σκληροτράχηλος προπονητής έπιασε το πουλάκι στη χούφτα του, το χάιδεψε στοργικά, ξεφούρνισε κάποια θεωρία από αυτές που είχε πάντοτε πρόχειρες (η αγαπημένη μου: «ο άνθρωπος κατάγεται από τον Σείριο»), ζήτησε από το προσωπικό να φέρουν λίγο νερό για το ζαλισμένο πτηνό και ρώτησε αν υπάρχει εσωτερική αυλή για να το απελευθερώσει εκεί.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ: 

Πηγή: gazzetta.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…