Newsroom

Newsroom

Ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: "Διέξοδο, χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία"

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να έχουμε μια διέξοδο. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους ομολόγους μου. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια λύση χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

585288971dc524747b8b4709

«Πιστεύω ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα, σε πολύ δύσκολους, πολύ ευαίσθητους καιρούς, για της Ευρώπη στο σύνολό της» ανέφερε, ο κ. Τσίπρας.

«Θεωρώ πως πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, αλλά την ίδια στιγμή, να αντιμετωπίσουμε τις απειλές. Οφείλουμε να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να λάβουμε γενναίες αποφάσεις για τον διαμοιρασμό των βαρών και της ευθύνης. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να υλοποιούνται οι υποχρεώσεις μας -από όλες τις πλευρές, ωστόσο- προκειμένου να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να αποφύγουμε τα εμπόδια, και να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κατάσταση για το μέλλον» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός .

Στο πλευρό της Ελλάδας ο Φρανσουά Ολάντ

Την υποστήριξή του στην Ελλάδα εξέφρασε στο μεταξύ ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Μιλώντας για την εφαρμογή των μέτρων για το ελληνικό χρέος, ο γάλλος Πρόεδρος σημείωσε: «υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα».

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας. Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.


Στήριξη στην Ελλάδα και από Σουλτς – Σαπέν

Νωρίτερα, απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον οποίο συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τις θέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας». Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5% +1%. Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα. Παράλληλα επανέλαβε ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε πολύ θετικό κλίμα, όπως μεταφέρουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, συμφώνησε ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην πρόταση 2,5% +1%. Εξάλλου, για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ήταν στη γραμμή Μοσκοβισί. Κλείνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.

Και ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει» όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός παράλληλα αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά είχαν υιοθετηθεί «χωρίς κανέναν όρο».

«Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων. «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…