Ο Τσίπρας αλλάζει το Σύνταγμα

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, πρόκειται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στις 24 Ιουλίου, ημέρα εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

5755aef21dc5243b398b46ec

Της παρουσίασης
της πρότασης θα προηγηθεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, ευρεία
διαβούλευση καθώς απόφαση της κυβέρνησης είναι η πρόταση να τεθεί σε
διακομματικό διάλογο, αλλά και σε διάλογο με την ίδια την κοινωνία. 

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έγινε γνωστή σήμερα Δευτέρα από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο οι οποίοι νωρίτερα συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο υπουργοί, έκαναν επίσης γνωστό ότι ανοίγει ο διάλογος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στη βάση της απλής αναλογικής, ζήτημα για το οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί αρνητικά η Νέα Δημοκρατία, ενώ αναφανδόν υπέρ τάσσεται ο Βασίλης Λεβέντης από πλευράς Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος έσπευσε σήμερα να δηλώσει ότι αν η κυβέρνηση καταθέσει πρόταση για απλή αναλογική «εμείς θα τη στηρίξουμε».

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να πάμε σε πολύ μεγάλες και ριζικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην συνταγματική αναθεώρηση». Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή πρόκειται να συσταθεί μια ομάδα επιστημόνων που θα επεξεργαστεί την πρόταση, περίπου μέχρι τις 20 Ιουλίου, ώστε ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει μια σειρά προτάσεων «τις οποίες θα τις δει η κοινωνία, ο κόσμος, και θα επιβεβαιώσουν ότι θα είναι ριζοσπαστικές, θα είναι ριζικές, θα είναι αλλαγές που θα αποκαθιστούν πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του δημόσιου βίου, της δημοκρατίας μας και του κράτους μας».

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να ξεκινήσει μέσα στη κοινωνία, να ανοίξει διάλογος και με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, «ο πρωθυπουργός δέχθηκε να είναι ένας διάλογος μέσα στην κοινωνία, να ακουστεί η κοινωνία, να συμμετάσχει η κοινωνία, να ενεργοποιηθεί η κοινωνία, διότι θα είναι μια αναθεώρηση, που πραγματικά πιστεύουμε ότι θα της δώσει τη δυνατότητα και να συμμετέχει, και να μεταγγίσει τον προβληματισμό της, και τις απόψεις της σε όλους εμάς, σε όλο τον πολιτικό κόσμο της χώρας».

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…