Newsroom

Newsroom

Ο Τσαβούσογλου ζητά την άμεση έκδοση και των οκτώ τούρκων αξιωματικών

Άμεση έκδοση των τούρκων αξιωματικών οι οποίοι διέφυγαν στην Ελλάδα μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η επιθυμία μας είναι η άμεση έκδοση αυτών των ανθρώπων στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, μιλώντας στο TRT, ισχυριζόμενος ότι όλοι τους είναι πραξικοπηματίες.

581c5e8c1dc52496228b49c8

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε επίσης πως «η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε να μην εκδώσει τρεις από τους συλληφθέντες στρατιωτικούς, ενώ για άλλους τρεις αποφάσισε διαφορετικά». «Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Η δική μας θέληση είναι να εκδώσει και τους οκτώ», πρόσθεσε. Σχολιάζοντας τη θέση της Ελλάδας ανέφερε ότι «το δίκαιο είναι κάπου στη μέση. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι πρέπει να δράσουμε εκτός νόμου. Όμως η συμφωνία, το δίκαιο και οι διεθνείς κανόνες υπάρχουν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστραφούν διότι είναι πραξικοπηματίες». 

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την έκδοση τριών από τους τούρκους αξιωματικούς, ώστε να δικαστούν για τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται στη χώρα τους, αλλά όχι για το αδίκημα της απόπειρας δολοφονίας του τούρκου Προέδρου Ερντογάν. Μία ημέρα νωρίτερα, το Συμβούλιο Εφετών -με διαφορετική σύνθεση- είχε αποφασίσει να μην εκδοθούν άλλοι τρεις, κρίνοντας ότι είναι βάσιμος ο φόβος τους ότι θα απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα στη χώρα τους.

Όμως, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών άσκησε έφεση κατά της απόφασης για τη μη έκδοση. Έτσι, το ζήτημα παραπέμπεται στον Άρειο Πάγο. Η συνεδρίαση για τους άλλους δύο αξιωματικούς της ομάδας θα γίνει αύριο Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση πάντως οι εκζητούμενοι Τούρκοι για τους οποίους αποφασίστηκε να εκδοθούν μπορεί να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο και κατόπιν στον αρμόδιο υπουργό αλλά ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…