Ο τελευταίος να κλείσει την τηλεόραση

Mας πίνουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας, αλλά εμείς βγαίνουμε στους δρόμους επειδή μας χάλασαν το τζάμπα Μουντιάλ.

Screenshot 7 10

Λίγο πριν συμπληρωθεί εβδομάδα από τη σέντρα του αιματοβαμμένου Μουντιάλ του Κατάρ, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι η φασαρία έγινε για ένα πουκάμισο αδειανό, για ένα φεστιβάλ χασμουρητού. Εάν αισθάνεστε απελπισία επειδή σπαταλάτε τζάμπα τη ζωή σας, σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που χαράμισαν 12 ώρες σε ένα τριήμερο, για να παρακολουθήσουν Ελβετία-Καμερούν, Μεξικό-Πολωνία, Δανία-Τυνησία, Μαρόκο-Κροατία, Bέλγιο-Καναδάς και Ουρουγουάη-Ν.Κορέα. Χωρίς να χάσουν ούτε μία οξεία, όπως λέγαμε παλιά.

Σε αυτούς τους έξι αγώνες, σημειώθηκαν όλα κι όλα 2 ρημαδογκόλ. Δύο! Και ορισμένοι από τους τηλεθεατές πλήρωσαν κιόλας, για να απολαύσουν αυτό το υπερθέαμα. «Ναι, αλλά μπήκαν δύο γκολ στο τέλος του Ιράν-Ουαλλία και θυμηθήκαμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ», μου έγραψε κάποιος στο Twitter. Ναι, αλλά είχαν προηγηθεί άλλες δύο ώρες ατέλειωτης υπνηλίας, ώσπου να φορέσει το στέμμα του ο μαχμουρλής βασιλιάς. Είχε μείνει κανένας ξύπνιος, Παρασκευή απομεσήμερο, για να δει τις γκολάρες των Περσών;

Δεν ζούμε δα στο 1980, για να περιμένουμε το Μουντιάλ να θαυμάσουμε τους σούπερ σταρ της μπάλας. Τον Νεϊμάρ, τον Μέσι, τον Εμ’Μπαπέ και τον Κριστιάνο τους βλέπουμε στις οθόνες μας δις εβδομαδιαίως. Γιατί λοιπόν να περάσουμε ένα μήνα καρφωμένοι στο γυαλί; Ακόμα και το εκλεκτό όπιο που παράγεται σε βιομηχανικές ποσότητες στα πέριξ του Ιράν ωχριά μπροστά στην ομαδική αποχαύνωση των ημερών. Ιδίως σε χώρες –όνομα και μη χωριό- που θα ‘πρεπε να έχουν πολύ πιο σοβαρά προβλήματα να ασχοληθούν…

Ο Έλληνας που καταπίνει αμάσητη τη διαφθορά, την ακρίβεια και τον σκοταδισμό κόντεψε να ξεχυθεί στους δρόμους με πυρσούς στις αρχές της εβδομάδας, επειδή ο απαίσιος ΑΝΤ1 απείλησε να του στερήσει τη μπάλα. Λίγο ακόμη και θα το καίγαμε το κτίριο της λεωφόρου Κηφισίας, μαζί με τους υπαίτιους για το φιάσκο! Εάν προσγειωθήκατε σήμερα στην ελληνική γη από κάποιον ξένο πλανήτη, το στόρι σε τίτλους είναι το εξής:

·   Ο ΑΝΤ1 αγόρασε τα δικαιώματα του Παγκοσμίου Κυπέλλου (που συνήθως κατέληγαν με συνοπτικές διαδικασίες στην ΕΡΤ) και αποφάσισε να κλειδώσει τα μισά ματς στο κουτί της νεοσύστατης συνδρομητικής υπηρεσίας του, με την ευλογία φυσικά της FIFA.

·    Η συνδρομή για την παρακολούθηση του Μουντιάλ (και των λοιπών προγραμμάτων του λεγόμενου ΑΝΤ1+ ) ορίστηκε στα 20 ευρώ, με 5 μήνες δώρο, πάει να πει «3,3 ευρώ μηνιαίως», καταπώς πλασαρίστηκε. Στην ελεύθερη συχνότητα προγραμματίστηκαν σε πρώτη φάση μόνο οι βραδυνοί αγώνες (9 μ.μ.).

·    Το κανάλι υπερτίμησε τις τεχνικές δυνατότητες της υπηρεσίας, η οποία «έπεσε» από το πρώτο κιόλας κλειδωμένο ματς (Αγγλία-Ιράν, ζευγάρι μέτριας τηλεθέασης, απομεσήμερο  Δευτέρας, εργάσιμη ώρα) και ξανάπεσε σούμπιτο στα επόμενα.

·    Ο ακοίμητος Έλληνας επαναστάτησε και στόλισε τον ΑΝΤ1 με κάθε είδους σιχτίρισμα, αναπολώντας τις «χρυσές εποχές» όπου η αμίμητη ΕΡΤάρα έσπαγε τα νεύρα μας αλλά τουλάχιστον το έκανε τζάμπα. «Θέλουμε τα λεφτά μας πίσω», απαίτησε εν χορώ το κοινό που πλήρωσε το 20άρικο.

·    Ο ΑΝΤ1 κατάλαβε ότι δεν υπήρχε σωτηρία με το ποντάρισμα στη συνδρομητική τηλεόραση και μετέφερε κακήν κακώς όλους τους αγώνες στην ελεύθερη συχνότητά του, θυσιάζοντας ολόκληρο σχεδόν το πρόγραμμά του: μεσημεριανάδικα, τηλεπαιχνίδια, σήριαλ και ό,τι άλλο συνέβη να συμπίπτει με το ποδόσφαιρο.

·    Το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων έπεσε στο κενό. «Οι συνδρομές που πληρώθηκαν ισχύουν κανονικά και επεκτείνονται δωρεάν για άλλους τρεις μήνες», ανακοίνωσε ο ΑΝΤ1. Μπάλα δεν θα δουν όσοι έδωσαν 20 ευρώ, αλλά τουλάχιστον θα χορτάσουν Σεφερλή, «Παγιδευμένους» και «Φάρμα».

·    Πλέον, όλοι οι αγώνες του Μουντιάλ 2022 μεταδίδονται από την ελεύθερη συχνότητα και ταυτόχρονα από το ΑΝΤ1+ , αλλά όχι από την ιστοσελίδα του καναλιού, αφού το WebTV του ΑΝΤ1 παραπέμπει τον επισκέπτη στη σελίδα της συνδρομητικής εγγραφής.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το εγχείρημα έγινε μπούμερανγκ, αφού η δυσφήμιση ισοσκέλισε τα όποια κέρδη, ενώ το φιάσκο θα συζητιέται για καιρό. Πέρα από τις άυλες ζημιές, εξανεμίστηκαν και τα διαφημιστικά έσοδα των εκπομπών που ματαιώθηκαν, αφού αυτές τις μέρες ο ΑΝΤ1 δείχνει μπάλα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα. Στα τρία ωριαία διαλείμματα (στις 2 μ.μ., στις 5 μ.μ. και στις 8 μ.μ.), στριμώχνονται  δελτία ειδήσεων και ό,τι άλλο χωράει σε αυτά τα «παράθυρα».

Στα περισσότερα ιδιωτικά κανάλια, πόσο μάλλον στον ΑΝΤ1 που έχει διαλύσει εδώ και χρόνια το άλλοτε πολυάνθρωπο αθλητικό τμήμα του (και αναγκάζεται να «δανειστεί» τους σπίκερ και τις υποδομές της Cosmote TV ή της Nova για τις ανάγκες των ημερών), η ιερή αγελάδα δεν είναι η μπάλα, αλλά το γνωστό και μη εξαιρετέο «γυναικείο»  target group της πρωινής, μεσημεριανής και βραδυνής ψυχαγωγίας.

Απορρυπαντικά και παιχνίδια πουλάνε οι διαφημιστές μέσω των ιδιωτικών καναλιών, όχι στοίχημα. Το άνοιγμα του ΑΝΤ1 προς το ποδόσφαιρο, με το περυσινό Euro και κυρίως με το φετινό Μουντιάλ, στόχευε περισσότερο στο δυναμικό λανσάρισμα του συνδρομητικού εγχειρήματος, παρά σε συνειδητή στροφή προς τον αθλητισμό.

Ωστόσο, το έδαφος αποδείχθηκε σαθρό και το μαγαζί ανέτοιμο. Απομένει να δούμε πώς θα αποτιμηθεί αυτή η περιπέτεια και τι απόνερα θα αφήσει πίσω της. Το κοινό του Μουντιάλ, μην αμφιβάλλετε, θα έχει ξεχάσει τα πάντα μέσα σε λίγες μέρες. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι παρακολούθησαν τους «κλειδωμένους» αγώνες από πειρατικές ιστοσελίδες, αυτές που υποτίθεται ότι μπλοκαρίστηκαν διά νόμου. Ή από ξένα κανάλια όπως το ΡΙΚ, αποκωδικοποιημένα μέσω ενός συνηθισμένου VPN.

Για να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να προσθέσουμε στην εξίσωση την τηρουμένων των αναλογιών άρτια δημοσιογραφική κάλυψη και τις καλές περιγραφές των αγώνων (από τη Ντόχα και από την Αθήνα), παρασάγγας ανώτερες από οτιδήποτε μας πρόσφερε ποτέ το φιλόπτωχο ταμείο που ονομάζεται ΕΡΤ. Ο Αλέξης Σπυρόπουλος είναι ο κορυφαίος σπίκερ που έχουμε.

Αλλού, όμως, είναι το ζουμί της υπόθεσης. Ας μη χάνουμε τον μπούσουλα και τη μπάλα. Τα δικαιώματα του Μουντιάλ 2022 και του Euro 2020 (το οποίο διεξήχθη το 2021 λόγω πανδημίας) κατέληξαν στον ΑΝΤ1 επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να απαξιώσει την κρατική ραδιοτηλεόραση, προς όφελος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των καναλαρχών. Δεν γράφω ότι σκοπεύουν να κλείσουν την ΕΡΤ και την ΕΡΑ, όπως έκανε ο Σαμαράς, διότι τη χρειάζονται ώστε να βολεύουν ημετέρους σφογγοκωλάριους και να σπέρνουν την προπαγάνδα τους.

Προέχει, ωστόσο, η κερδοφορία των λεφτάδων που στηρίζουν ολόψυχα αυτή την ακραία διεφθαρμένη κυβέρνηση, με κανάλια, με ραδιοσταθμούς, με ιστοσελίδες, με «τιτιβίσματα», ακόμα και με ελικόπτερα. Σημειωτέον ότι παρόμοια φάμπρικα έχει στηθεί και με το μπάσκετ, όπου οι αγώνες της Εθνικής ομάδας (όπως το Μουντομπάσκετ που πλησιάζει) μεταδίδονται πλέον όχι από την ΕΡΤ, αλλά από τη συνδρομητική Nova.

Η αγανάκτηση του καταναλωτή  θα πρέπει να στραφεί ενάντια όχι στον ΑΝΤ1 και στα άλλα ιδιωτικά κανάλια, που στο κάτω κάτω κάνουν τη δουλίτσα τους και κοιτάζουν μόνο τον κουμπαρά τους, αλλά στο γκουβέρνο που τους βάζει πλάτη για να ακουμπάει στις πλάτες τους όταν κλυδωνίζεται. Αυτούς που παράγουν και εμπορεύονται το όπιο οφείλουμε να κυνηγήσουμε και όχι το γκαρσόνι που μας το σερβίρει.

Σας αφήνω όμως τώρα, γιατί μαθαίνω ότι μόλις έβαλε γκολ η Σενεγάλη. Και άντε να καθαρίσω τις αράχνες, από το αχρηστευμένο εδώ και τριάμισυ χρόνια τηλεκοντρόλ.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…