Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τοποθέτηση από την Κομισιόν για τις υπερεξουσίες Μητσοτάκη

Ερώτηση προς την Κομισιόν απηύθυναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντουρά και Δημήτρης Παπαδημούλης.

ek syriz 1

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η ερώτηση των 6 ευρωβουλευτών έρχεται μετά την απόφαση του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πάρει υπό την εποπτεία του, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης,την ΕΡΤ και την ΕΥΠ. Το ερώτημα είχε να κάνει με το κατά πόσον κάτι τέτοιο συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και κατά πόσον η πρακτική αυτή συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ανεξαρτησία του Τύπου αλλά και με την λειτουργία του κράτους Δικαίου σχετικά με την διάκριση των εξουσιών.

Οι ευρωβουλευτές απευθύνουν στην Κομισιόν και δεύτερο ερώτημα. Αυτό έχει να κάνει με την μεταφορά του σωφρονιστικού συστήματος αλλά και της μεταναστευτικής πολιτικής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταλήγοντας στο αν η συγχώνευση αυτών των ζητημάτων στο ίδιο υπουργείο έχει συμβεί σε κάποιο άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μετά τις εθνικές εκλογές της 7.7.2019, ήταν να εντάξει απευθείας στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση (ΕΡΤ) και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων («Athens News Agency – Macedonian Press Agency»).

Eπιπλέον, με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 81, 8.7.2019) ορίζεται η μεταφορά της αρμοδιότητας του Σωφρονιστικού συστήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εποπτεύει τις Αστυνομικές Αρχές. Επίσης, στο ίδιο Υπουργείο θα υπάγονται πλέον και οι αρμοδιότητες της Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με βάση τις αλλαγές αυτές που επηρεάζουν άμεσα την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, τη λειτουργία του κράτους Δικαίου και τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και με βάση την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική για την ανεξαρτησία του Τύπου, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υπάρχουν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου η εποπτεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό; Αν ναι, σε ποιες χώρες και από πότε εφαρμόζεται;

2. Υπάρχουν κράτη-μέλη, στα οποία η αντιμετώπιση θεμάτων Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής πολιτικής και δημόσιας Ασφάλειας έχει συγχωνευτεί στο ίδιο υπουργείο;

 
 

Όταν ο Λαμίν Γιαμάλ έκανε τα μαγικά του στους δρόμους του Ματαρό και τέσσερα χρόνια μετά έγινε πρωταθλητής Ευρώπης (video)

yamal barts

Όταν ο Λαμίν Γιαμάλ έκανε τα μαγικά του στους δρόμους του Ματαρό και τέσσερα χρόνια μετά έγινε πρωταθλητής Ευρώπης (video)

Πριν τέσσερα χρόνια έκανε πλάκα στους φίλους του με τη μπάλα στα πόδια.