Ο Στουρνάρας διαψεύδει… Στουρνάρα για τη "φαρμακευτική δαπάνη"

Την άποψη ότι στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί που μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και το τζίρο της Novartis, επανέλαβε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διαστρεβλώνοντας και πάλι, συνειδητά, την ουσία του σκανδάλου Novartis.

5a8d66671dc5241c468b46a1

Ακόμα όμως και ένας πρωτοετής οικονομικών ή νομικών σπουδών θα μπορούσε να επεξηγήσει πως τo επιχείρημα «αθωότητας» της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης των εμπλεκόμενων υπουργών δεν έχει καμία σχέση με το σκάνδαλο. Το πρόβλημα στο #Novartis_Gate, ποτέ δεν ήταν αυτή καθαυτή η μείωσή φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία ήταν άλλωστε 100% επιλογή της Τρόικας. Το επίδικο είναι το αν μέσα στους καταλόγους τη συγκεκριμένη περίοδο υπήρχαν υπερτιμολογήσεις και σε ποια φάρμακα.

Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας σε πρόσφατη ομιλία του στο Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), όπου πρόεδρος ήταν ο Κωνσταντίνος Φρουζής (αντιπρόεδρος της Novartis και πρωταγωνιστής του σκανδάλου) δήλωνε πως η απόφαση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν της Τρόικας.

«Η συνολική μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ήταν αποτέλεσμα κυρίως θεσμικών παρεμβάσεων, όπως αλλαγές στην τιμολόγηση, αύξηση των επιστροφών –rebates- στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, μείωση των ρυθμιζόμενων περιθωρίων κέρδους στη χονδρική και λιανική διάθεση των φαρμάκων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα φάρμακα κ.λπ.», έλεγε ο πρώην υπουργός οικονομικών, το Μάρτιο του 2017.

Υπενθυμίζουμε, πως ο Γιάννης Στουρνάρας συμμετείχε ως ομιλητής σε ιατρικά συνέδρια τα οποία διοργάνωνε η εταιρία της συζύγου του και στα οποία χορηγοί ήταν φαρμακευτικές εταιρίες, ανάμεσα σε αυτές και η Novartis.