Ο Σόιμπλε «έφυγε» αλλά αυτές οι ατάκες του για την Ελλάδα δεν θα ξεχαστούν ποτέ

Ο «δεκάλογος» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη χώρα μας την περίοδο της διαπραγμάτευσης

Σοιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγε σήμερα, Τετάρτη 27/12/23, από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών αφήνοντας πίσω του ένα μάλλον καταστροφικό έργο, τουλάχιστον για τη χώρα μας, με κάποιες από τις ατάκες του για την Ελλάδα να έχουν μείνει στην ιστορία.

Διαβάστε επίσης: Η πρώτη αντίδραση Βαρουφάκη για τον θάνατο Σόιμπλε: «Η Ιστορία θα τον κρίνει σκληρά»

Ο ίδιος υπήρξε υπουργός καγκελαρίας, δύο φορές υπουργός Εσωτερικών και οκτώ χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θεωρείται και ο αρχιτέκτονας της γερμανικής επανένωσης, διαχειριστής της ευρωκρίσης και ο πιο ισχυρός υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ.

σοιμπ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο όχι ιδιαίτερα αγαπητό για τον μέσο Έλληνα πολίτη λόγω της σκληρής του στάσης απέναντι στα ελληνικά προγράμματα και παράλληλα θεωρείται ο απόλυτος θεμελιωτής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στη χώρα μας και στην Ευρωζώνη.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι ατάκες του για την χώρα μας που έχουν μείνει ανεξίτηλες στο πέρασμα του χρόνου και μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα «δεκάλογο» του Γερμανού υπουργού οικονομικών.

13/3/2015: Το Grexit, η ψυχραιμία και οι… τράγοι

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σχετικά με τις «σειρήνες» για το Grexit ότι η Ελλάδα έχει την ευθύνη να βοηθήσει τον εαυτό της και ότι ο ίδιος δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος» που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το πρόβλημα δεν πρόκειται να επιλυθεί με το να κάνεις τους άλλους αποδιοπομπαίους τράγους είχε δηλώσει με νόημα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας ότι προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος όσον αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνησή της δεν τον βοηθάει…

16/4/2015: Θα υποφέρεις

«Είχα πει στον πρωθυπουργό Τσίπρα, αν υποσχεθείς στους εκλογείς σου ότι θα φέρεις ανάκαμψη και θα μείνεις στην ευρωζώνη χωρίς να μείνεις πιστός στο πρόγραμμα, τότε θα υποφέρεις» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Σόιμπλε, την περίοδο που υπουργός οικονομικών της χώρας μας ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης.

βολφ
German Finance Minister Wolfgang Schaeuble, left, and the Finance Minister of Greece, Yanis Varoufakis, right, talk prior to a joint press conference as part of a meeting in Berlin, Germany, Thursday, Feb. 5, 2015. (AP Photo/Michael Sohn)

09/07/2015: Αν οι ΗΠΑ αναλάβουν να σώσουν την Ελλάδα, η Γερμανία θα αναλάβει να σώσει το Πουέρτο Ρίκο

Όπως μετέδιδε το MNI και το Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαριτολόγησε λέγοντας πως έκανε μια… προσφορά στον τότε Αμερικανό ομολογό του Τζακ Λιού: Αν οι ΗΠΑ αναλάβουν να σώσουν την Ελλάδα, η Γερμανία θα αναλάβει να σώσει το Πουέρτο Ρίκο, πού ήταν σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση στο τέλος της περιόδου παράτασης του προγράμματος διάσωσης δεν μπορούσε να βρει κοινό έδαφος με τους πιστωτές μας.

20/10/2015: Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του…

«Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πριν και μετά τις εκλογές ότι αν η Γερμανία πλήρωνε στην Ελλάδα τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που έκαναν οι ναζί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτό θα απορροφούσε το σύνολο του δημόσιου χρέους.

Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του, δεν εκπληρώνει το καθήκον του που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες, μπορούν να στραφούν μόνο ενάντια όσων τις λένε» είχε δηλώσει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα των αποζημιώσεων.

08/12/2015: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα

«Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε.

Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον». Και συνέχισε:

«Το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους -διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

«Η λαϊκή γλώσσα των Γερμανών έχει και μια συμβουλή προς την στάμνα: Δεν πρέπει να πηγαίνεις τόσες φορές στο πηγάδι μέχρι να σπάσει η στάμνα. Αυτό δεν είναι καλό για την στάμνα».

3/2/2016: Το Grexit θα είχε πονέσει μόνο μια φορά

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε… πονέσει τους Έλληνες μία φορά και θα είχε αποφευχθεί αυτή η ατέλειωτη επίπονη διαδικασία που βιώνει τώρα ο ελληνικός λαός».

Όπως εξήγησε ο Σόιμπλε το Grexit θα έπληττε μία φορά τη χώρα και έτσι οι Έλληνες πολίτες θα γλίτωναν την ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια… Ήταν Φεβρουάριος του 2016 και η ελληνική κοινωνία δοκιμάζονταν σκληρά από την επιβολή νέων μέτρων. Ο Γερμανός πολιτικός δεν διευκρίνισε βέβαια πόσο θα κρατούσε αυτή η μια φορά με την έξοδο….

18/11/2016: Η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «η περικοπή του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα» επιμένοντας πως «η χώρα δεν θα έχει προβλήματα με την εξυπηρέτηση του χρέους μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια».

Μάλιστα, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν έχει κάνει ακόμη αρκετά με τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση, το εργατικό δίκαιο και την εσωτερική αγορά, που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Με την ελάφρυνση του χρέους δεν θα μπορεί να κάνει περισσότερα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ζει πέρα από τις δυνατότητές της».

02/06/2017: Ποιος είδε τους εφοπλιστές και δεν τους φοβήθηκε

«Η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους», δήλωνε στις αρχές του έτους ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο Β. Σόιμπλε αναφέρθηκε μάλιστα και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι υποσχέθηκε να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια των εφοπλιστών, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ, Θεόδωρος Βενιάμης, με δήλωσή του τονίσε ότι το κ. Σόιμπλε αγνοεί με εμμονή το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία, επισημαίνοντας ότι οι επικρίσεις του είναι «προκλητικά αβάσιμες» και προσθέτει πως οι δηλώσεις του δείχνουν ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία.

01/07/2017: Όταν ο Τσακαλώτος έχει προβλήματα μου τηλεφωνεί

«Αντιμετωπίζουμε ανοιχτά ο ένας τον άλλον. Ο κ. Τσακαλώτος είπε σε όλους ότι είναι μαρξιστής.

Αλλά είναι υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κατά συνέπεια προσπαθούμε στο πλαίσιο των πεποιθήσεών μας να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση.

Αν τον ρωτήσετε πιθανόν να σας το πει: όταν έχει προβλήματα, μερικές φορές μου τηλεφωνεί και του προσφέρω τη βοήθειά μου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

τσακα
epa05154461 Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L), German Finance Minister Wolfgang Schaeuble (C) and European Commissioner for Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (R), during a Eurogroup Finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 11 February 2016. The Eurogroup meeting’s agenda is reported to be topped by the Portuguese draft budget, the Greek programme and general economic issues in the eurozone. EPA/LAURENT DUBRULE

25/08/2017: Κάποια μέρα θα του στήσουν μνημείο στην Ελλάδα…

Δεν θα μπορούσαμε να κλείσουμε με άλλη από την ατάκα που έγραψε ιστορία: «Κάποια μέρα θα μου στήσουν μνημείο στην Ελλάδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις μεταρρυθμίσεις που αναγκάστηκαν να κάνουν» φέρεται να είπε σε προεκλογική συγκέντρωση ο Σόιμπλε.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…