ΔΤ

Δημήτρης Τερζής

Ο σιωπηλός στρατηγός

Ο «στόχος 519c» των υποκλοπών της ΕΥΠ φαίνεται πως πιστεύει στο ρητό «η σιωπή είναι χρυσός», αφού αποφεύγει στρατηγικά να τοποθετηθεί σχετικά με το γαλάζιο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ως θύμα

Aλλοι πίνουν νερό στ’ όνομά του και άλλοι τον κατακρίνουν ασύστολα. Οι μεν πρώτοι τον θεωρούν μέγα πατριώτη και μάχιμο κομάντο, υποστηρίζοντας πως δεν έχουμε πολλούς σαν κι αυτόν στο στράτευμα. Οι δε δεύτεροι τον κατηγορούν για αλαζονεία και εξυπηρέτηση προσωπικών φιλοδοξιών μέσω της θέσης του, που φτάνουν έως και σε μελλοντική πολιτική καριέρα με το κόμμα της Ν.Δ.

Ο Ευβοιώτης αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων το 1983 με τον βαθμό του ανθυπολογαχού. Τα χρόνια εκείνα ήταν περίεργα για το στράτευμα, καθώς ήταν έντονη ακόμα η ταύτιση των Ενόπλων Δυνάμεων με τη χούντα που είχε πέσει μόλις μερικά χρόνια πριν. Αλλωστε το 1982, ένα χρόνο πριν από την αποφοίτησή του, είχε δημιουργηθεί σάλος στη σχολή όταν ένας συνάδελφος του Φλώρου (απόστρατος σήμερα) έκανε προπαγάνδα υπέρ της χούντας των συνταγματαρχών. Οι φήμες λένε ότι το εν λόγω άτομο επισκέπτεται συχνά το γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σήμερα και φέρεται να εμφανίζεται ως άτυπος σύμβουλός του.

Επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ηταν ο άνθρωπος που βρέθηκε στο αεροπλάνο μαζί με τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο προκειμένου να φέρουν πίσω στην Ελλάδα τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους στον Εβρο και κρατήθηκαν για σχεδόν 6 μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης. Με την αλλαγή της κυβέρνησης και στις επόμενες κρίσεις αναλαμβάνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θητεία που αν πιστέψουμε τις κυβερνητικές διαρροές θα ανανεωθεί σύντομα. Πολλοί λένε ότι το ανοιχτό θέμα των κρίσεων είναι εκείνο που τον κρατάει σιωπηλό και δεν αντιδρά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, του οποίου φέρεται να είναι εκ των βασικών πρωταγωνιστών, καθώς, όπως απέδειξε η εφημερίδα Documento, ήταν ο στόχος υπ. αρ. 519c της ΕΥΠ.

Για να κατανοήσουμε με κάποιο τρόπο τη σιωπή του, θα πρέπει να πάμε λίγα χρόνια πίσω, όταν δεν είχε αναλάβει ακόμα καθήκοντα αρχηγού. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά στο επιχειρησιακό πεδίο αναφέρουν ότι ως διευθυντής του κλάδου επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ είχε καταφέρει να οργανώσει με επιτυχία τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στα νησιά και πως ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε κάθε αποστολή που αναλάμβανε να φέρει εις πέρας. Οι πρώτες μουρμούρες έρχονται το 2019 όπου φέρεται να δείχνει προς τα έξω τα πρώτα σημάδια αλαζονείας. Οπως λέγεται, όταν είχε τοποθετηθεί διοικητής της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα επιδείκνυε αλαζονική συμπεριφορά προς τα κατώτερα στελέχη κρατώντας μόνιμα «πιασμένες» δύο σεζ λονγκ στην ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα των εγκαταστάσεων και δεν επέτρεπε σε κανέναν να καθίσει σε αυτές ακόμη κι αν ήταν άδειες.

Το πράγμα αρχίζει να ξεφεύγει όταν αναλαμβάνει αρχηγός. Ολοι στο υπουργείο γνωρίζουν ότι με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο λέει μόνο «καλημέρα» και πως διατείνεται πως ό,τι έχει να πει, το λέει κατευθείαν στον πρωθυπουργό. Το γεγονός ότι τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησης στο πλευρό του Παναγιωτόπουλου βρέθηκε ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ (ως αναπληρωτής υπουργός) Αλκιβιάδης Στεφανής, έφτανε και περίσσευε προκειμένου να δημιουργηθούν σιγά σιγά δύο στρατόπεδα μέσα στο υπουργείο της Μεσογείων. Από τη μια ο αναπληρωτής υποστήριζε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από την άλλη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δημιουργούσε σιγά σιγά το δικό του βασίλειο, φέρνοντας δεκάδες συνεργάτες στο πλευρό του και λειτουργώντας σε μεγάλο βαθμό, αν όχι ολοκληρωτικά, εντελώς αυτόνομα.

Στη δημιουργία του ηγετικού προφίλ φαίνεται να βοήθησαν ιδιαίτερα και οι σχέσεις που ανέπτυξε με συγκεκριμένους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου. Η αλήθεια είναι πως ο κ. Φλώρος αγαπάει την κάμερα και την προβολή. Δεν ξεχνιούνται άλλωστε οι δύο εκπομπές-αφιέρωμα της Βίκυς Φλέσσα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, οι οποίες προβλήθηκαν πριν από ένα χρόνο στην κρατική τηλεόραση, ούτε και το γεγονός ότι επιλέγει συγκεκριμένους δημοσιογράφους να τον ακολουθήσουν σε ταξίδια στο εξωτερικό, με αντάλλαγμα φυσικά την προβολή του.

Το πράγμα ξέφυγε πιο πολύ όταν επιχείρησε να χαράξει πολιτική μέσα από τη στρατιωτική διπλωματία, κάτι που «αποδεικνύεται» και με το 8λεπτο διαφημιστικό «αφιέρωμα» που ανέβασε το newsbomb στις 6 Νοεμβρίου 2022 (https://www.youtube.com/watch?v=DQWQ8nFllrc). Ηταν ένα απόλυτα αυτοαναφορικό αφιέρωμα για τον αρχηγό ενώ τα σχόλια στο βίντεο από άτομα που φέρονταν να υπηρέτησαν στο παρελθόν μαζί του ήταν ενθουσιώδη προς το πρόσωπό του, σε σημείο τέτοιο που κάποια από αυτά τον καλούσαν να πάρει πίσω την… Πόλη και πως αυτοί θα τον ακολουθούσαν.

Εν τω μεταξύ το όνομά του έχει δημοσιευτεί ανάμεσα σ’ εκείνα που βρίσκονταν σε καθεστώς παρακολούθησης. Μέσα στις γιορτές το Documento δημοσιεύει στοιχεία και θέτει ερωτήματα προς την κυβέρνηση αναφορικά με την παρακολούθησή του. Δεν είναι λίγο πράγμα να παρακολουθείται ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ και να μην ανοίγει ρουθούνι, ειδικά από τη στιγμή που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα έγιναν για θέματα οικονομικής φύσης. Η κυβέρνηση σιωπά και κάνει λόγο για «ρυπαρά κέντρα». Ο ίδιος επίσης σιωπά και παραμένει στη θέση του. Ενα άρθρο που ανεβαίνει στο in.gr (συμφερόντων Μαρινάκη) και αποκαθηλώνει το προφίλ του, «κατεβαίνει» λίγο αργότερα με συνοπτικές διαδικασίες. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η λογοκρισία προέρχεται από παρέμβαση άνωθεν και συγκεκριμένα απ’ το ίδιο το Μαξίμου.

Σε λίγο καιρό θα γίνουν οι καθιερωμένες κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις. Εφόσον ανανεωθεί η θητεία του θα έχει έναν καλό λόγο να μιλήσει και να πει «ευχαριστώ».

Γιατί τον επιλέξαμε

Η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι βρισκόταν σε καθεστώς παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Η σιωπή γύρω απ’ την περίπτωσή του είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Πηγή: Efsyn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Mega: Οι φωτογραφίες με τα ναρκωτικά που κατέσχεσε η ομάδα ΔΙΑΣ στη υπόθεση Θεοδωρικάκου

Αποκάλυψη Mega: Οι φωτογραφίες με τα ναρκωτικά που κατέσχεσε η ομάδα ΔΙΑΣ στη υπόθεση Θεοδωρικάκου

Το Mega επιβεβαιώνει την συγκλονιστική αποκάλυψη που προχώρησε το documentonews.gr, που αποκάλυψε στην ιστορία που…

ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουμε μαζί με τις απαντήσεις για τη Greek Mafia στην ΕΛ.ΑΣ και την παραίτηση Θεοδωρικάκου»

ΣΥΡΙΖΑ: «Περιμένουμε μαζί με τις απαντήσεις για τη Greek Mafia στην ΕΛ.ΑΣ και την παραίτηση Θεοδωρικάκου»

Ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου για τις…

Θεσσαλονίκη: Ισχυρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας από μαθητές και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές

Θεσσαλονίκη: Ισχυρό μήνυμα κατά της οπαδικής βίας από μαθητές και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν ο Λάκης Παπαϊωάννου βετεράνος του Ηρακλή, ο Γιάννης Βένος βετεράνος του Άρη, ο Μλάντεν Φορτούλα βετεράνος…