ΔΡ

Δημήτρης Ραπίδης

O Σεμέδο, το Χάρβαρντ και τα βιβλία του δικτάτορα Παπαδόπουλου

Είναι πολλά όσα έχουμε βιώσει αυτό τον Αύγουστο, μαζί με όσα «κουβαλάμε» ως κοινωνία από την πανδημία, τους θανάτους, τους περιορισμούς, τις συνέπειες συνολικά όλων αυτών των δύσκολων και πρωτόγνωρων πολλών μηνών.

347018 5336154 1 0

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία δέχονται σημαντικά, συστηματικά πλήγματα. Οι επιδαψιλεύσεις της κυβέρνησης σε αναρίθμητα ΜΜΕ και τηλεοπτικούς σταθμούς «θολώνουν» τα νερά της αλήθειας και ο αγώνας που δίνουν κοινότητες ενημέρωσης κι ανεξάρτητες ιστοσελίδες όπως η δική μας, το rosa.gr, είναι μεγάλος και εξαιρετικά σκληρός.

 Ο Αύγουστος κύλησε μαρτυρικά για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Για την κυβέρνηση όμως «όλα πήγαν καλά» και για τον «πρίγκιπα» που κατοικεί στο Μαξίμου ακόμα καλύτερα. Εκατομμύρια στρέμματα καμένα, περιουσίες κατεστραμμένες, αλλά «όλα πήγαν καλά». Καμία πολιτική ευθύνη, καμία επιχειρησιακή ευθύνη, «όλα κύλησαν ρολόι». Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε. Τώρα, εάν οι άνθρωποι στις πληγείσες περιοχές δεν έχουν που να μείνουν ή καταστράφηκε η ζωή τους και η δουλειά τους, είναι ένα άλλο θέμα -ακόμη ένα θέμα- το οποίο δεν μπορεί και δεν γνωρίζει πως να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Στον Αύγουστο είχαμε επίσης ακόμη μια γυναικτονία, με την οποία ελάχιστοι ασχολήθηκαν γιατί δεν είναι πλέον «in» να αναπαράγεται διαρκώς το ίδιο θέμα. Τι έγινε; Συνήθισαν τα ΜΜΕ στη βία και τις δολοφονίες γυναικών; Συνήθισαν στην κυβέρνηση να μετρούν γυναικοκτονίες, κάνοντας τα στραβά μάτια για ένα κορυφαίο, σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Πριν λίγες ώρες μάθαμε επίσης για τον Σεμέδο, τον ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, ότι κατηγορείται για ομαδικό βιασμό ανήλικης, με τον δικηγόρο του να κάνει εξοργιστικές δηλώσεις. Τι ζούμε…

Κι εκεί που η είδηση «θάβεται» επιμελώς για ώρες από τα περισσότερα ΜΜΕ, δεν μπορείς με τίποτα να χωνέψεις τις εικόνες με τους θρησκευτικά λάβαρα και τα βιβλία του δικτάτορα Παπαδόπουλου στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Για κάποιους ήταν…«ακροαριστεροί» χθες στο Σύνταγμα, για άλλους ήταν αντιεμβολιαστές. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας θρέφεται με ψεύδη κι αυταπάτες, με μίσος και ανεξέλεγκτο φανατισμό, που καλλιεργούν επιμελώς πολιτικοί και θρησκευτικοί κύκλοι της ΝΔ και της ακροδεξιάς. Τα είδαμε στο Μακεδονικό, τα βλέπουμε και σήμερα.

 Ο «πρίγκιπας», ατάραχος για ό,τι συμβαίνει, συνεχίζει να βλέπει το ποτήρι όχι απλώς μισογεμάτο, αλλά πλήρως γεμάτο. Δεν ανησυχεί που 40.000 και πλεόν μαθητές μένουν εκτός πανεπιστημίων, γιατί ο ίδιος είναι ήσυχος ότι τα δικά του παιδιά θα σπουδάσουν, και μάλιστα στα πιο ακριβά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Τι γίνεται με τη πλειοψηφία; Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ότι τα παιδιά του πρωθυπουργού σπουδάζουν στο Χάρβαρντ, αλλά ότι ένα τεράστιο ποσοστό νέων δεν έχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με υπογραφή Κεραμέως-Μητσοτάκη.

Ζούμε, ίσως, μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών ή, για να το θέσουμε καλύτερα, συνεχίζουμε να ζούμε εξαιρετικά δύσκολα και σκοτεινά σε μια δεκαετία που τα έχουμε περάσει όλα: Οικονομική κρίση, πτώχευση, μνημόνια, βαθιά φτωχοποίηση, ύφεση, στασιμότητα, κρίση αξιών και θεσμών, κάκιστη διακυβέρνηση και εξαιρετικά ανεπαρκείς πολιτικά ιθύνοντες.

Ο Αύγουστος, ο μήνας -υποτίθεται- της καλοκαιρινής ραστώνης, φεύγει αφήνοντας πίσω μια πολύ πικρή γεύση. Φεύγει με πόνο και βουνό αρνητικών εξελίξεων. Για πόσο ακόμα θα αντέχουμε να ζούμε στο βούρκο και στη διάψευση; Για πόσο ακόμα; 

Πηγή:rosa.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν ακόμη παγιδευμένοι στη λάσπη (Eικόνες)

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους