Ο πυροδότης Ιόλαος σαν όνομα αντιπυρικού σχεδίου

«Περιμένουμε να κοπάσουν οι άνεμοι», σ’ αυτό το ελάχιστα σωστικό δόγμα συμπυκνώθηκε η κρατική απρονοησία...

5307701 0 2

Γνωστή και εξηγήσιμη η τάση μας να αντλούμε ονόματα από την Ιστορία και τη μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων και να τα αποδίδουμε ως ιδιώτες στα παιδιά και στα βαφτιστήρια μας, ως πολιτεία σε σχέδια δράσης, φυσικά φαινόμενα κ.ο.κ. Ακόμα και το τεθωρακισμένο όχημα εκτόξευσης νερού προς διάλυση διαδηλώσεων το βαφτίσαμε «Αίας». Θαρρείς και δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αδικήσουμε κι εμείς τον Σαλαμίνιο ήρωα και την υστεροφημία του, όπως τον αδίκησαν οι συμπολεμιστές του στην Τροία.

Το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, λοιπόν, έχει την κωδική ονομασία «Ιόλαος», απορρέει δε από το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη «Ξενοκράτης» και συνδέεται με τον ν. 3852/2010 «Νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Πόσο Καλλικράτης είναι ο «Καλλικράτης» μάς το δίδαξε ολόκληρη δεκαετία σύγχυσης αρμοδιοτήτων, που εξυπηρετεί ιδιαίτερα όσους ειδικεύονται στο άθλημα της μετακύλισης ευθυνών. Η ονομασία «Ιόλαος» μολαταύτα ενός αντιπυρικού σχεδίου ξεπερνάει σε αστοχία κάθε άλλη αρχαιοπρεπή. Ακούγεται σχεδόν προβοκατόρικη, αλλά και γρουσούζικη. Διότι ο Ιόλαος έμεινε γνωστός σαν πυροδότης, όχι σαν ειδήμων στην κατάσβεση: με τον αναμμένο του δαυλό έκαιγε τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας που έκοβε ο θείος του ο Ηρακλής, ώστε να μην ξαναφυτρώνουν.

Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά, το όνομα του σχεδίου δεν θα είχε σημασία. Δεν πηγαίνουν όμως. Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που κατέκαψε πάνω από 71.000 στρέμματα στη δυτική πλευρά των Γερανείων, προσθέτοντάς τα στα 56.000 στρέμματα της ανατολικής πλευράς που αποτεφρώθηκαν στις 23.7.2018, στην πραγματικότητα βασίστηκε σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να ονομαστεί «Επιμήθεια», εις μνήμην του Επιμηθέα. «Περιμένουμε να κοπάσουν οι άνεμοι», σ’ αυτό το ελάχιστα σωστικό δόγμα συμπυκνώθηκε η κρατική απρονοησία. Η Γενική Προστασία, μάλιστα, εισήγαγε τον όρο «βασική αντιπυρική περίοδος», προς αυτοαπαλλαγή της: «Βρισκόμαστε εκτός βασικής αντιπυρικής περιόδου, άρα…». Αρα δεν έφτασαν ακόμα τα 29 εναέρια πυροσβεστικά που νοίκιασε το κράτος. Τα περιμένουμε μέσα Ιουνίου, λες και οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να υπακούουν στο προ κλιματικής κρίσης ημερολόγιο.

Ακόμα και σύμφωνα με τον «Ιόλαο», πάντως, η αποκάθαρση των δασών έπρεπε να λήξει στα τέλη Απριλίου. Τέλη Μαΐου πια και η καύσιμη ύλη εξακολουθεί να βρίσκεται παντού όπου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Εχει ο Θεός… Σίγουρα;

Πηγή: Η Καθημερινή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr