O πρόσφυγας από το Ιράκ που μεταφράζει Πλάτωνα και Επίκουρο

H αγάπη του για τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τον Επίκουρο και τους άλλους αρχαίους φιλοσόφους, οδήγησε έναν 40χρονο δικηγόρο, τον Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ να μετακομίσει μόνιμα πριν ένα χρόνο από την κουρδική πόλη του βόρειου Ιράκ, Σουλεϊμανίγια  στην Ελλάδα  για να σπουδάσει και να μελετήσει τους αρχαίους φιλοσόφους στον τόπο που γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν, εγκαταλείποντας μια σίγουρη καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς ως δικηγόρος όπου είχε ξεκινήσει.

da93f2bf 801d 4778 a9f4 64912f0efc54

Όνειρό του να μεταφράσει για πρώτη φορά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους στην περσική και σε διαλέκτους της κουρδικής γλώσσας και αργότερα να γράψει και δικά του κείμενα φιλοσοφίας. Για περισσότερα από δέκα χρόνια ο Χαλίλ Ιμπραήμ Καντίρ εργάζονταν ως νομικός σε διεθνείς οργανισμούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου (Asuda). 

Παράλληλα, εκπροσωπούσε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και κατασκευών ανοίγοντας το δρόμο για Έλληνες επενδυτές να τοποθετηθούν στα βάθη της Ασίας. Έπαιρνε μέρος για λογαριασμό ελληνικών εταιριών σε διαγωνισμούς στο Ιράκ, μετέφραζε έγγραφα, αναζητούσε σπίτια για Έλληνες εργαζόμενους μεσολαβούσε για να βγάλουν βίζα και προσπαθούσε να λύσει ό,τι προβλήματα αντιμετώπιζαν, τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς. Κίνητρό του η αγάπη για την αρχαία Ελλάδα.

«Ο Σωκράτης είναι επίκαιρος όσο ποτέ»

Εδώ και ένα χρόνο έχει εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα φιλοσοφίας στο αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΑΠΘ. Γραφειοκρατικά προβλήματα ωστόσο φρέναραν προσωρινά τα σχέδιά του καθώς δεν έγινε φέτος δεκτός στο πρόγραμμα. Δεν το ‘βαλε όμως κάτω και περιμένει να δώσει εξετάσεις, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο νέο σύστημα εισαγωγής και να μπορέσει να φοιτήσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Φίλε θα κουβεντιάσουμε μόνο στα ελληνικά. Καταλαβαίνω. Απλά θα μιλάω αργά» ήταν ο μόνος ο όρος για να μιλήσουμε. Μία μέρα αργότερα κλείστηκε το ραντεβού στο αγαπημένο του σημείο της πόλης, την πλατεία Αριστοτέλους. 

 «Μερικές φορές οι καθηγητές δεν καταλαβαίνουν την ψυχή και την λαχτάρα του ξένου ανθρώπου. Ακόμη και αν δεν γίνω δεκτός στο μεταπτυχιακό, η χώρα αυτή είναι στην ψυχή μου. Το master είναι ένα απλό χαρτί. Γιατί η φιλοσοφία πρώτα απ’ όλα είναι στην ψυχή μου. Είναι μέσα μου. Είναι  στο μυαλό μου. Μου δίνει δύναμη» είπε στο ethnos.gr ο Χιλάλ Ιμπαρήμ Καντίρ και πρόσθεσε: Για μένα είναι πολύ σημαντικό να σπουδάσω στη γη και στα χώματα που οι αρχαίοι φιλόσοφοι μεγαλούργησαν. Και να μάθω από πρώτο χέρι τί πίστευαν αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι. Έτσι θα τους αποδώσω καλύτερα».

Πηγή: Έθνος

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και τα άλλα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

5331416

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και τα άλλα δύο ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται πως δεν θα ανανεώσει τη θητεία της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας…

Το γατάκι Σπέτσι τα κατάφερε: Η τουρίστρια που το έσωσε του έφτιαξε λογαριασμό στο Instagram και το παίρνει στην Αμερική (video)

σπέτσι

Το γατάκι Σπέτσι τα κατάφερε: Η τουρίστρια που το έσωσε του έφτιαξε λογαριασμό στο Instagram και το παίρνει στην Αμερική (video)

Το γατάκι από τις Σπέτσες, που είχε γίνει viral πριν από μερικές ημέρες φαίνεται πως…

Παρίσι: Βίασαν 25χρονη και όταν ζήτησε βοήθεια ένας από τους βιαστές τη χτύπησε φιλικά στον ώμο (video)

παρισι

Παρίσι: Βίασαν 25χρονη και όταν ζήτησε βοήθεια ένας από τους βιαστές τη χτύπησε φιλικά στον ώμο (video)

Η 25χρονη κρύφτηκε σε ένα εστιατόριο και ο ένας από τους πέντε βιαστές της εμφανίστηκε…