Newsroom

Newsroom

Ο Πούτιν επιθυμεί μια νέα Ενωση των χωρών της Σοβιετικής Ενωσης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκθείασε σήμερα τα πλεονεκτήματα μιας νέα οικονομικής ένωσης, η οποία έχει στόχο να συγκεντρώσει…

poytin 0

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εκθείασε σήμερα τα πλεονεκτήματα μιας νέα οικονομικής ένωσης, η οποία έχει στόχο να συγκεντρώσει γύρω από τη Ρωσία πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μεταξύ των οποίων η Μόσχα θα επιθυμούσε ιδίως να δει την Ουκρανία. Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία αναμένεται να ιδρυθεί την 1η Ιανουαρίου του 2015 από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν, είναι ένα σχέδιο στο οποίο επιμένει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως «τη μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ού αιώνα.

«Δημιουργούμε την Ευρασιατική Ενωση για να ενισχύσουμε τις οικονομίες μας, να διασφαλίσουμε την αρμονική τους ανάπτυξη και την επαναπροσέγγισή τους (…) με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους» δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους ομολόγους του της Λευκορωσίας και του Καζακστάν, Αλεξάντερ Λουκασένκο και Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. «Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν τελικά ως στόχο την αύξηση της ευημερίας των λαών μας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας» υπογράμμισε. Ο ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η άφιξη νέων μελών στην Ένωση αυτή «θα λειτουργήσει προς το συμφέρον όχι μόνο των μελών (της ένωσης) αλλά της περιοχής στο σύνολό της», υπό την προϋπόθεση, όμως, του σεβασμού «όλων των απαιτήσεων της Ένωσής μας».

Η Ρωσία, η Λευκορωσία και το Καζακστάν σχημάτισαν το 2010 μια Τελωνειακή Ένωση –με δομή καθαρά τελωνειακής σύνδεσης μεταξύ κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης– η οποία θα μετασχηματιστεί το 2015 στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει περισσότερα μέλη, υπέρ της οποίας μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Σεπτέμβριο, η Αρμενία, πρώην σοβιετική δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου, η οποία ήλπιζε μέχρι σήμερα να συνάψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, επίσης αποδέχθηκε να ενταχθεί σε αυτή την τελωνειακή ένωση. Η Ρωσία είχε απαλλάξει την χώρα αυτή από τους δασμούς 30% για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, ενώ της είχε προσφέρει προνομιακές τιμές για την αγορά φυσικού αερίου. Το Κιργιστάν, μια μικρή δημοκρατία στην κεντρική Ασία, είχε επίσης εκφράσει την πρόθεση να προσχωρήσει στην Ένωση αυτή.

Η Ρωσία επιχειρεί επίσης να προσελκύσει σε αυτήν την ένωση την Ουκρανία, την χώρα των 46 εκατομμυρίων κατοίκων με πραγματικές προοπτικές στη βιομηχανία, υποσχόμενη στο Κίεβο σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα. Η Μόσχα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την χορήγηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, εκ των οποίων τα τρία καταβλήθηκαν σήμερα, και τη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου για αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, μετά από την απόρριψη από το Κίεβο μιας συμφωνίας συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αντιμετώπισε με επικριτική διάθεση η Ρωσία.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…