Newsroom

Newsroom

Ο "Πλούτος" του Αριστοφάνη από τη θεατρική ομάδα

Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα συνεχίζει για 2ο χρόνο την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος», σε μετάφραση Ειρήνης Μελά…

Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΣΚΗΝΗ της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα συνεχίζει για 2ο χρόνο την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος», σε μετάφραση Ειρήνης Μελά και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Upstage-Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Λεωφ. Συγγρού 143, τηλ. κρατήσεων: 210-9316.101-4), όπου ηθοποιοί και κοινό ενώνονται διαδραστικά σε μία μια μουσικοθεατρική ουτοπία για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και απαιτούν «ψωμάκι, τυράκι, κρασάκι, δουλειά» αλλά και περισσότερη δημοκρατία.

Από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 και κάθε Κυριακή ώρα 7:00 μμ μία πρωτοποριακή πρόταση πάνω σε ένα σύγχρονο και πολιτικό ανέβασμα του Αριστοφάνη, μια μουσικοθεατρική ουτοπία για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου με τιμή εισιτηρίου 12 Ευρώ με ποτό.

Η διαδραστική αυτή λαϊκή κωμωδία παίχτηκε ήδη με επιτυχία το χειμώνα 2011-12 στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και περιόδευσε με ιδιαίτερη επιτυχία το Καλοκαίρι του 2012 στα θέατρα «Μίκης Θεοδωράκης» στο Πέραμα, στο «Μεσαιωνικό Κάστρο Χλεμούτσι» στην Κυλλήνη, στους «Στρατώνες του Καποδίστρια» στο Άργος, στο «Ανοιχτό Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου» στη Λακωνία και στο «Θέατρο Δάσους Δρούβα» της Αρχαίας Ολυμπίας αποσπώντας τον ενθουσιασμό των θεατών και των κριτικών θεάτρου που την παρακολούθησαν. Κατά την περιοδεία αυτή, η ομάδα πείρα(γ)μα δεν μετέφερε απλά την παράσταση της Αθήνας σε διαφορετικούς χώρους. Συν-λειτούργησε με ομάδες πολιτισμού και τοπικούς καλλιτέχνες σε κάθε μέρος που επισκέφτηκε ενσωματώνοντας δημιουργικές δυνάμεις του κάθε τόπου μέσα στην διαδικασία της παράστασης. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να παρέμβει ουσιαστικά στο πολιτιστικό μοντέλο που επιμένει η επαρχία να λειτουργεί συχνά ως η «θεατρική χωματερή της πρωτεύουσας», αντι-προτείνοντας με τον τρόπο αυτό μία ουσιαστική πολιτισμική ανταλλαγή.

Τέλος η παράσταση έχει επίσης κερδίσει τον ενθουσιασμό των μαθητών και καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που την παρακολούθησαν και συνεχίζουν να την παρακολουθούν, είτε στο θέατρο είτε σε επισκέψεις που κάνει η ομάδα πείρα(γ)μα στα σχολεία, με ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδιάζει αποσπάσματα από την παράσταση και διαδραστική εργασία με τους μαθητές πάνω στην αρχαία κωμωδία (Για περισσότερες πληροφορίες τηλ 211 7157510, [email protected]).


Αποσπάσματα κριτικών

«…Μια παράσταση γιομάτη θεατρικό πλούτο, χιούμορ και χάρι, αναγεννώσα τον Αριστοφάνη, από την τέφρα του ηφαιστειακού ποιητικού του πνεύματος… Ένα ιδεώδες σύνολο ηθοποιών σπάνιο σήμερα στο θεατρικό πρωταγωνιστικό σύνολο του ενός, ή του κανενός… Από τους Πλούτους που έχω ή και δεν έχω δει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ήταν αναμφισβητήτως ο καλύτερος… (Πάρις Τακόπουλος).

«…Μια φρέσκια, ευφάνταστη και ευφρόσυνη παράσταση με έντονο, όχι τετριμμένο πολιτικό στοιχείο… Ένα θέαμα που διασκεδάζει και προβληματίζει… Μια ισοκέφαλη ομάδα-μελίσσι ηθοποιών… (Λέανδρος Πολενάκης)
«…Ένας ζουμερός, ζωντανός, λαϊκός Αριστοφάνης…» (Μαρώ Τριανταφύλλου).

«…Μία γνήσια αριστοφανική παράσταση, από την οποία τίποτα δεν λείπει, ούτε ο σαματάς, ούτε η γκρίνια, ούτε οι τσακωμοί, ούτε οι χαρές και τα τραγούδια. Γιατί αυτά είναι που σε τελική ανάλυσι συνθέτουν την ανθρώπινη ζωή…» (Γεώργιος Ντοκόπουλος).


Η ομάδα πείρα(γ)μα για την παράσταση

Καθώς η «Πενία» και η συνεπακόλουθη καταστρατήγηση της ποιότητας στην ιδιωτική, κοινωνική αλλά και πολιτική ζωή μας, εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη, σαρώνοντας και συκοφαντώντας τις κατακτήσεις ενός ανθρωπιστικού πολιτισμού απαιτώντας την εξαθλίωση και την υποδούλωσή μας, η ομάδα πείρα(γ)μα αρνείται να καταπέσει σε κατάθλιψη, αντιστέκεται μέσα από τη δημιουργία και ανακαλύπτει στον Αριστοφάνη έναν δαιμόνιο σύμμαχο. Μέσα από ένα λόγο δημοκρατικά αναρχικό, αλλά και λόγο ανθρώπινο, ο Αριστοφάνης επιμένει στην αναγκαιότητα της δικαιοσύνης και στη χαρά της ζωής ως ύψιστα αγαθά, καθώς και στην εορταστική διακωμώδηση κι εκδίωξη από σκηνής κάθε άδικης και ανέντιμης εξουσίας που τη «ζωή μας κυνηγά…».
Η παράσταση βασίζεται σε τρεις άξονες: στο σεβασμό του ποιητικού κειμένου, στη διαδραστική σχέση κοινού και παράστασης χρησιμοποιώντας φόρμες του λαϊκού θεάτρου της χώρας μας, και, τέλος, στην ιδιαίτερη μεταχείριση του χορού που είναι πάντα παρών, δρων και συμμετέχων. Η παράσταση αντλεί την μουσική της από το δημοτικό τραγούδι, καθώς και από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς που σημάδεψαν μουσικά την εποχή μας (Θεοδωράκης, Μαρκόπουλος, Άσιμος, Αγγελάκας, Αποστολάκης, Τζαβέλλας). Τέλος ενσωματώνει το λόγο αγαπημένων Ελλήνων ποιητών, Κώστα Βάρναλη, Τάσου Λειβαδίτη, Μήτσου Κασόλα και Μανόλη Πολέντα ως σύντομες σύγχρονες εμβόλιμες «παραβάσεις» στις σκηνές της Πενίας και του Συκοφάντη, σε ένα κατά τα άλλα αγέραστο κείμενο μέσα στους αιώνες.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον σκηνογράφο του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου Τάσο Ζωγράφο, αγαπημένο φίλο και συνεργάτη της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα, που η ομάδα είχε την ευτυχία να γνωρίσει και να αγαπήσει λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Η θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα, με ιδρυτικό πυρήνα τους ηθοποιούς Γιάννη Καρούνη, Ειρήνη Μελά και τη σκηνοθέτιδα Αγγελική Κασόλα, είναι μία από τις πιο παραγωγικές κι ενδιαφέρουσες επαγγελματικές θεατρικές ομάδες στην Ελλάδα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχει αναπτύξει 4 διαφορετικά τμήματα παραγωγής, τη ΒΡΑΔΙΝΗ σκηνή που προωθεί ένα σύγχρονο ελληνικό λαϊκό θέατρο, την ΠΑΙΔΙΚΗ και ΝΕΑΝΙΚΗ σκηνή, με παραστάσεις κι εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους (φέτος παρουσιάζει τα έργα «Ο Κηπουρός του Ουρανού» της Δήμητρας Ψυχογυιού σε διασκευή και σκηνοθεσία Ειρήνης Μελά και «Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ σε κείμενο και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα και Ειρήνης Μελά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο), το θεατρικό της ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ για ηθοποιούς και μη ηθοποιούς καθώς και την ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ σκηνή και το χώρο θεατρικής έρευνας της ομάδας studio 20/21 πάνω στο σύγχρονο Εναλλακτικό θέατρο και τα πρωτοποριακά κινήματα του 20ου αιώνα.
Το θέατρο για την ομάδα πείρα(γ)μα είναι πολιτική πράξη. Οι παραστάσεις της επιζητούν τη διαδραστικότητα με το κοινό και την κατάλυση του «τοίχου» της σκηνής. Πάνω σε αυτήν την αρχή, που δεν είναι μόνο καλλιτεχνική αλλά και πολιτική, βασίζεται η έρευνα και η δουλειά της, είτε είναι για μεγάλους είτε είναι για παιδιά.

H σκηνοθέτις Αγγελική Κασόλα,κόρη του λογοτέχνη Μήτσου Κασόλα, σπούδασε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (1990-96). Έχει τιμηθεί με διεθνείς υποτροφίες σπουδών και διακριθεί με τις σκηνοθεσίες της σε διεθνή φεστιβάλ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα αλλά και τη Σκωτία. Έχει ζήσει 15 χρόνια στην Ιταλία, τη Σκωτία και τη Νέα Υόρκη κι επέστρεψε στην Ελλάδα το 2004. Έκτοτε συνεχίζει να σκηνοθετεί, να συγγράφει για το θεάτρο και να διδάσκει εξειδικευμένα εργαστήρια πάνω σε εναλλακτικές τεχνικές αυτοσχεδιασμού, θεατρικής δημιουργίας (devised theater) και πρακτικές του πειραματικού και πρωτοποριακού θεάτρου του 20ου αιώνα. Από τα ιδρυτικά μέλη της θεατρικής ομάδας πείρα(γ)μα, έχει την καλλιτεχνική εποπτεία του χώρου θεατρικής έρευνας της ομάδας studio 20/21 με στόχο τη μελέτη των κινημάτων της θεατρικής πρωτοπορίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα – χώρος θεατρικής έρευνας studio 20/21
(www.omadapeiragma.blogspot.com)
Μετάφραση: Ειρήνη Μελά
Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Κινησιολογία: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Καρούνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ασπασία Μπότα, ομάδα πείρα(γ)μα
Φωτισμοί: Αργύρης Καλοπήτας, Κώστας Πολυδωράτος
Ήχος: Νίκος Κλοτσώνης
Φωτογραφίες: Πολυάννα Βρελιανάκη

Ποιητικά κείμενα:
Κώστας Βάρναλης, Τάσος Λειβαδίτης, Μήτσος Κασόλας, Μανόλης Πολέντας

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Πλούτος: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Χρεμύλος: Δημήτρης Καμπίτσης
Καρίωνας: Γιάννης Καρούνης
Πενία/Γριά/Ιερέας: Ειρήνη Μελά
Βλεψίδημος/Συκοφάντης: Σπύρος Ξένος
Γυναίκα Χρεμύλου/Ερμής: Έλλη Καμπίτση
Δίκαιος: Κώστας Πέτρου
Παιδί: Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός
Χορός: Κωνσταντίνος Καλαβρυτινός, Έλλη Καμπίτση, Σπύρος Ξένος, Κώστας Πέτρου

ΧΩΡΟΣ:
Upstage-Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφ. Συγγρού 143, τηλ: 210-9316.101-4
Εισιτήρια: 12 ευρώ (με ποτό) Γενική Είσοδος
Κρατήσεις θέσεων: τηλ. 210-9316.101-4
Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα)

Παραστάσεις:
από την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013 και κάθε Κυριακή ώρα 7.00μ.μ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

predator sms.png 2

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…