Ο οργανισμός Walk of Truth επαναπατρίζει κυπριακές αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού

Περισσότερες από 100 αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού, τις οποίες εξασφάλισε το ίδρυμα Walk of Truth μέσω Βρετανού συλλέκτη, επιστρέφουν στην πατρίδα τους, την Κύπρο.

κύπρος ειδώλιο

Οι αρχαιότητες, που σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Walk of Truth, «αποτελούν ενιαία συλλογή με μοναδικά εκθέματα», βρίσκονται στην κατοχή του Άγγλου συλλέκτη Ντέιβιντ Τζόνσον που κληροδότησε τη συλλογή του στο Walk of Truth, εξουσιοδοτώντας την ιδρύτρια Τασούλα Χατζητοφή να φροντίσει ώστε η συλλογή να δοθεί σε δημόσιο ίδρυμα της επιλογής της στην Κύπρο ή αν δεν είναι εφικτό, να βρει ανάλογο χώρο στο εξωτερικό.

Η συμφωνία υπογράφηκε στη Χάγη και προβλέπει πως το ίδρυμα θα φροντίσει να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του εν ζωή ή μετά θάνατο, επιλέγοντας τον σωστό χώρο, υπό τον όρο οι αρχαιότητες να εκτίθενται ενιαία και να είναι προσβάσιμες στο κοινό και στους ερευνητές.

Η συλλογή του 70χρονου αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη καλύπτει μοναδικά κομμάτια της Εποχής του Χαλκού, φτάνει μέχρι την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου και τελειώνει με την Αρχαϊκή (μέχρι το 480 π.Χ.). Στη συλλογή περιλαμβάνονται ειδώλια, αγγεία, αμφορείς, φλασκιά.

Ο οργανισμός Walk of Truth αναφέρει ότι αρχική πρόθεση του Ντέιβιντ Τζόνσον, το 2016, ήταν να δώσει ολόκληρη τη συλλογή στο Κυπριακό Μουσείο. Γι’ αυτό και πριν από δύο χρόνια μετέβη στην Κύπρο και συναντήθηκε με τη διευθύντρια και έφορο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην πορεία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίχθηκαν ομαλά», καθώς ο Άγγλος συλλέκτης εισέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, «εχθρική συμπεριφορά που τον έκανε να αλλάξει γνώμη για τη δωρεά του».

Η πρόθεση του, τονίζεται στο κείμενο, να δώσει πληροφορίες για κυπριακά κομμάτια που κυκλοφορούν στη διεθνή αγορά τέχνης «δεν βρήκε επίσης ανταπόκριση». Απογοητευμένος και έτοιμος να δωρίσει τη συλλογή του αλλού, εκτός Κύπρου, άρχισε να διαπραγματεύεται με ξένα ιδρύματα, συγκεκριμένα με ένα μουσείο στην Ελβετία. Η κ. Χατζητοφή, μαθαίνοντας την πληροφορία ήρθε σε επαφή μαζί του και ενημερώθηκε για την πρόθεση του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του.

Έπειτα από συνεχείς επαφές με τον ίδιο, αλλά και με την οικογένειά του, τον έπεισε πως η συλλογή του θα πρέπει να καταλήξει στην Κύπρο και τον διαβεβαίωσε πως το Walk of Truth θα ενημερώσει τόσο το υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο την αξιοποίηση της συλλογής του και την απόδοση της τιμής που του αρμόζει για μια τόσο ευγενική προσφορά.

Σημειώνεται ότι στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται πότε και πώς ο ‘Άγγλος συλλέκτης απέκτησε την κυπριακή συλλογή.

Ο Ντέιβιντ Τζόνσον γεννήθηκε στην Αγγλία. Σπούδασε Αρχιτεκτονική και φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός ακαδημαϊκού άρθρου για τα κυπριακά σανιδόσχημα ειδώλια της Πρώιμης ΙΙΙ/Μέσης Ι-ΙΙ Εποχής του Χαλκού. Η σύζυγος του, Κάθυ, είναι γλωσσολόγος και εκπαιδευτικός και έχει θητεύσει ως διευθύντρια Βασικής Εκπαίδευσης Διδασκόντων σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παρακολουθεί μαθήματα αρχαίων ελληνικών.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ