ΓΑ

Γιάννης Αντωνιάδης

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας μόλις βγήκε από την φεουδαρχική εποχή

OΠΙ: Ένα μεσαιωνικό παραμύθι. Μια φορά και έναν καιρό, οι φεουδάρχες ήταν οι απόλυτοι άρχοντες στο φέουδο τους. Είχαν κάθε δικαίωμα επί των υπηκόων – υπαλλήλων τους, όπως να τους διώξουν ή να τους δώσουν προνόμια, εφόσον ήταν υπάκουοι προς τον ηγεμόνα,όπως απουσία από τις αγγαρείες.

OPI

Είχαν το δικαίωμα της αυθεντικής ερμηνείας των νόμων, της απάντησης στα αιτήματα των υπηκόων τους κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντα που έπρεπε να εξυπηρετηθούν, ακόμα και το δικαίωμα να νομοθετούν και να εισηγούνται προς τον απόμακρο βασιλιά τις ρυθμίσεις που ήθελαν, χωρίς κανείς να μπορεί να φέρει την παραμικρή αντίρρηση. Επέλεγαν με ποιους θα συνομιλήσουν, απαιτούσαν την απομάκρυνση πρεσβευτών από άλλα φέουδα επειδή δεν είπαν καλά λόγια για το πρόσωπο τους, μπορούσαν να λαμβάνουν από τους υπηκόους τους δωρεές για την ευημερία του βασιλείου τους, να ταξιδεύουν όπως, όποτε και όπου ήθελαν με οποιαδήποτε αφορμή, ή και χωρίς αφορμή, αφού άλλωστε ένας ήταν ο απόλυτος άρχοντας στο φέουδο.

Εάν σήμερα απαντώντας την ερώτηση ενός υπηκόου έλεγε ότι το τριαντάφυλλο είναι κόκκινο, δεν είχε κανένα πρόβλημα αύριο να πει απαντώντας στην ερώτηση άλλου υπηκόου, ότι το ίδιο τριαντάφυλλο είναι άσπρο και προπαντός όλη η ιστορία, οι ενέργειες και η ίδια η ύπαρξη του φέουδου οφείλονταν σε αυτόν.

Οι μάχες απέναντι στον κακό εχθρό είχαν γίνει μόνο από αυτόν, καθώς αυτός προσωπικά είχε οδηγήσει τα στρατεύματα όλου του βασιλείου μέσα από κινδύνους, θύελλες και καταιγίδες στην τελική νίκη και την κατάκτηση των εδαφών των αντιπάλων. Το ότι τελικά το έδαφος που με τόσους κόπους κατακτήθηκε δεν δόθηκε ως τιμάριο σε αυτούς που είχε επιλέξει για να το εκμεταλλευτούν αλλά ο βασιλιάς το παραχώρησε σε κάποιους άλλους – σίγουρα μιαρούς και ανίκανους – καθιστά την πράξη αυτή άκυρη, παράνομη, αντίθετη στις ιερές γραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις συνταγματικές αρχές.

Μοιάζει σαν παραμύθι αλλά δεν είναι. Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας μόλις βγήκε από την φεουδαρχική εποχή.

Το διοικητικό συμβούλιο που ορίστηκε τον Μάιο του 2018, εισηγήθηκε την ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ, ασχολήθηκε με τα θέματα του οργανισμού και αποφάσισε κόντρα στις εισηγήσεις της πρώην διευθύντριας του, άσκησε τα δικαιώματα του που προβλέπει ο νόμος.

Ο υπογράφων εργάζεται καθημερινά στον οργανισμό και συμβάλλει όσο μπορεί στην λειτουργία του αλλά και στην λειτουργία της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης, της υπηρεσίας του ΟΠΙ που έγινε με νόμο της ελληνικής βουλής ως προσωρινή λύση και μέχρι οι ίδιοι οι δημιουργοί να φτιάξουν τον δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό.

Ως προς την αμοιβή που γράφηκε και αποτελεί τον πρώτο (!) λόγο της επιστολής παραίτησης της πρώην Διευθύντριας, όχι μόνο δεν ισχύει αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη και όταν αυτή οριστεί από τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών θα είναι σημαντικά κατώτερος.Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΙ ζήτησε με απόφαση του στις 29.8.2018 ομόφωνα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού την αποπομπή της πρώην διευθύντριας για σειρά πράξεων και παραλείψεων της. Η πρώην διευθύντρια καλούμενη επίσημα σε απολογία από την Υπουργό επέλεξε να υποβάλλει την παραίτηση της.

Η πρώην διευθύντρια, κα Σταματούδη, μιλάει σε συνεντεύξεις της για τον τιτάνιο αγώνα που έδωσε απέναντι στην ΑΕΠΙ, όταν κυριολεκτικά το μόνο που έκανε ήταν να διαβιβάσει την καταγγελία των δημιουργών που έγινε το 2013 στον τότε υπουργό με μία απόφαση ότι αδυνατεί να κάνει έλεγχο. Αυτό δηλαδή που είχε ταχθεί να κάνει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας από τη σύσταση του, και ουδέποτε έγινε, να ελέγξει τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης.

Η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2015 με υπουργούς Μπαλτά και Ξυδάκη έδωσε την ρητή εντολή στον οργανισμό να διενεργήσει έλεγχο και τότε ξετυλίχθηκε το κουβάρι και αποκαλύφθηκαν όλα. Μέχρι τότε οι ισολογισμοί της ΑΕΠΙ περνούσαν και όλα έβαιναν καλώς για τον ΟΠΙ.

Το παραμύθι τελείωσε. Πλέον με αυτό το διοικητικό συμβούλιο ο ΟΠΙ ασκεί όλες του τις αρμοδιότητες και οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλους.

Γιατί και οι χρήστες πρέπει να ξέρουν που πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνουν και οι δημιουργοί να αμείβονται για το έργο τους.

* Ο Γιάννης Αντωνιάδης είναι πρόεδρος του ΟΠΙ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ