Newsroom

Newsroom

Ο μύθος του Halloween για το «Άγριο Κυνήγι»: «Όσοι το δείτε προσοχή, γιατί έχετε ήδη χαθεί»

Το «Άγριο Κυνήγι» ήταν σύμφωνα με το μύθο μια «λεγεώνα» φαντασμάτων από υπερφυσικά όντα, μυθολογικά πλάσματα και Βαλκυρίες (Valkyries), η οποία με ηγέτη τους το θεό Όντιν (Odin), τρέπονταν τη νύχτα αυτή σε μια «κούρσα θανάτου», το άγριο κυνήγι: «Όποιος συναντούσε τους νεκρούς κυνηγούς έχανε τη ζωή του».

the wild hunt painting aasgaardreien peter nicolai arbo mindre 1024x692 1

To Halloween είναι η μέρα των νεκρών για τον δυτικό κόσμο και γιορτάζεται στις 31 Οκτώβρη. Η γιορτή αυτή μπορεί φαινομενικά να μοιάζει με τις δικές μας Απόκριες, διαφοροποιείται όμως κατά πολύ, καθώς διαθέτει ιδιαίτερη μυστικιστική χροιά. 

Η νύχτα που έγινε γνωστή ως η παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day, στις καθολικές χώρες γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου. Δυστυχώς (;), η γιορτή και οι παραδόσεις της έχουν χαθεί στα βάθη των αιώνων.

Μέχρι τον 9ο αιώνα η επιρροή του Χριστιανισμού είχε εξαπλωθεί στις Κέλτικες περιοχές, όπου σταδιακά αναμίχθηκε και τελικώς υποκατέστησε τις παλαιότερες Κέλτικες τελετουργίες. Η γιορτή έχει λοιπόν ειδωλολατρικές ρίζες και σχετίζεται με τη λατρεία των Δρυίδων από τους Κέλτες στην Ιρλανδία. Αργότερα, όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Γαλατία και κυβερνούσαν την Κέλτικη γη, συνδύασαν δύο γιορτές ρωμαϊκής προέλευσης με την Κέλτικη γιορτή του Samhain. Η μία ήταν τα Feralia, που λάμβανε χώρα στις 21 Φεβρουαρίου  και κατά την οποία οι Ρωμαίοι γιόρταζαν το πέρασμα των νεκρών στον άλλο κόσμο. Η δεύτερη ήταν η μέρα που τιμούσαν την Pomona, τη Ρωμαία θεά των φρούτων και των δέντρων. Το σύμβολο της ήταν το μήλο και η ενσωμάτωση αυτής της γιορτής στο Samhain εξηγεί την παράδοση του “apple bobbing” που παίζεται και σήμερα στο Halloween.

Σύμφωνα με τη σελίδα the Way of Fire and Ice η μέρα αυτή σηματοδοτεί το τέλος του θερισμού και του καλοκαιριού και την έναρξη του σκοτεινού χειμώνα.

«Πρόκειται για τις μέρες του χρόνου όπου το λεπτό όριο που διαχωρίζει τον κόσμο των νεκρών από αυτό των ζωντανών θολώνει και τα πνεύματα – καλά και κακά – εισέρχονται στο βασίλειο των ανθρώπων και οι νύχτες βρίθουν με τρομακτικά μοτίβα προκειμένου να προστατεύσουν τους ζωντανούς από τους νεκρούς». 

«Βεβαιωθείτε ότι τα κεριά σας παραμένουν αναμμένα προτού συνεχίσετε την ανάγνωση»

«Μακάρι να μπορούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας πληροφορίες σχετικά με τον παραδοσιακό Σκανδιναβικό τρόπο εορτασμού του Halloween ή του ”Samhain”, όπως το ονομάζουν οι Κέλτες. Ωστόσο, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη νύχτα αυτή, και ακόμη λιγότερα έχουν γραφτεί για τις ρίζες της στη Νορμανδική παράδοση».

«Σύμφωνα με την αρχαία Νορμανδική παράδοση, ένα άλλο φαινόμενο λαμβάνει χώρα στις ψυχρές και σκοτεινές νύχτες του φθινοπώρου και του χειμώνα, και φέρει το όνομα το Άγριο Κυνήγι (“the Wild Hunt”). Το «Άγριο Κυνήγι» ήταν σύμφωνα με το μύθο μια «λεγεώνα» φαντασμάτων από υπερφυσικά όντα, μυθολογικά πλάσματα και Βαλκυρίες (Valkyries), που σύμφωνα με τους θρύλους – με ηγέτη τους το θεό Όντιν (Odin), τρέπονταν τη νύχτα αυτή σε μια «κούρσα θανάτου», το άγριο κυνήγι: «Όποιος συναντούσε τους νεκρούς κυνηγούς έχανε τη ζωή του».

Το Άγριο Κυνήγι είναι ένας από τους γνωστότερους Ευρωπαϊκούς μύθους που συνδέονται με το θάνατο. Οι καβαλάρηδες, που έρχονται εν μέσω καταστροφής(ή την προκαλούν οι ίδιοι), αποτελούν μια κλασική ιστορία σε πολλές Ευρωπαϊκές μυθολογίες.

Ιστορικά, τις πρώτες πληροφορίες για το μύθο τις έχουμε από το Γερμανό λαογράφο, Jacob Grimm, στο βιβλίο του Deutsche Mythologie. Αυτός εισάγει και τον όρο Wilde Jagd (=Wild Hunt=Άγριο Κυνήγι) το 1835, ο οποίος παρέμεινε μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον Grimm, ο μύθος έχει προχριστιανικές ρίζες και τις περισσότερες φορές ο αρχηγός του κυνηγιού είναι μια φιγούρα που έχει σχέση με τον Σκανδιναβικό Θεό Όντιν. Σε άλλες περιπτώσεις αποτελεί ιστορικό πρόσωπο (Θεοδώριχος ο Μέγας, Βαλντεμάρ Δ΄ της Δανίας κ.α.) ή κάποια βιβλική φιγούρα (Ηρώδης, Κάιν κ.α.). Βέβαια υπάρχουν και οι φορές που αντικαθίσταται από μια γυναίκα ονόματι Χόλντα ή Μπρέχτα.

Και μόνο η όψη και η συνάντηση με το Κυνήγι είναι ικανή να φέρει καταστροφές, δυστυχία ή πόλεμο. Επίσης, άνθρωποι που συναντούν τους καβαλάρηδες , απαγάγονται, πεθαίνουν και σε μερικές περιπτώσεις αναφέρεται πως κλέβουν μέχρι και την ψυχή του ανθρώπου. Πάντοτε οι καβαλάρηδες σχετίζονται με τους νεκρούς.

Χαρακτηριστικό της περιγραφής του Grimm, είναι ο τρόπος δράσης του Κυνηγιού. Ορμάει σαν στρατός και προμηνύει το ξέσπασμα πολέμου.

«Όσοι δείτε το Άγριο Κυνήγι προσοχή, γιατί έχετε ήδη χαθεί».

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

mariare8umno.00 02 39 16.Still002

H αστυνομία εισέβαλε σπίτι της, αλλά αυτή δηλώνει: «Είμαστε περήφανα ένοχες για κάθε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης» (vid)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση κατατρομοκράτησης φοιτήτριας προχώρησε η αστυνομία στο Ρέθυμνο την Παρασκευή.

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

kallianos4

Σωματείο Εργαζομένων «Αττικόν» για Καλλιάνο: Αυτός που ψήφισε για την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, τώρα απειλεί γιατρούς

Εξοργισμένοι δηλώνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αττικόν για τα όσα καταγγέλλει ο βουλευτής της Νέας…