Newsroom

Newsroom

Ο Μπερτολούτσι αποκαλύπτει πώς η σκηνή βιασμού στο "Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι" δεν ήταν συναινετική (βίντεο)

Η ταινία «Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι» κυκλοφόρησε το 1972 προκαλώντας πολλά σχόλια και αντιδράσεις για τις σκληρές σκηνές βιασμού που εμπεριείχε. Στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο, 48χρονος τότε, Μάρλον Μπράντο και η, 19χρονη τότε, Μαρία Σνάιντερ.

5844184d1dc5249b2d8b45f3

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, αποκάλυψε σε μια συνέντευξη πως εκείνος και ο Μπράντο συμφώνησαν να αλλάξουν το σενάριο και να γυρίσουν τη σκηνή του βιασμού της Σνάιντερ δίχως να την ενημερώσουν.

Η εν λόγω σκηνή, από τις πιο σκληρές σκηνές για τα τότε κινηματογραφικά δεδομένα, περιελάμβανε τον παρά φύση βιασμό της Σνάιντερ από τον Μπράντο.

Ο σκηνοθέτης αποκάλυψε πως σκεφτήκανε την ιδέα μόλις το προηγούμενο πρωί πριν το γύρισμα και αποφασίσανε να μην της το πούνε για να είναι φυσική η αντίδραση της. Παραδέχθηκε πως «ήταν φρικτό» να μην της το αποκαλύψουν αλλά δήλωσε αμετανόητος για την απόφαση του.

Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη σκηνή δεν είχε την συναίνεση της ηθοποιού, η οποία ως μικρή και άπειρη τότε δεν ήξερε πως να αντιδράσει σε αυτή την παραβίαση του ψυχισμού της.

«Η σκηνή με το βούτυρο είναι μία ιδέα που είχαμε με τον Brando, το πρωί πριν το γύρισμα», είχε πει ο Μπερτολούτσι σε συνέντευξη που έδωσε το 2013.

«Ήμουν, με κάποιον τρόπο, τραγικός προς τη Μαρία, γιατί δεν της είπα τι πρόκειται να συμβεί. Ήθελα την αντίδρασή της ως κορίτσι και όχι ως ηθοποιό».

«Ήθελα να αντιδράσει ταπεινωμένη. Νομίζω μίσησε και εμένα και τον Μάρλον επειδή δεν της το είπαμε», τόνισε.

«Για να αποκτήσει κάτι νομίζω ότι πρέπει να είσαι εντελώς ελεύθερος. Δεν ήθελα η Maria να υποδυθεί τον εξευτελισμό της, την οργή της, ήθελα η Μαρία να νιώσει την οργή και τον εξευτελισμό. Μετά με μίσησε για όλη της την ζωή», πρόσθεσε.

Η Σνάιντερ ταλαιπωρήθηκε σε όλη της τη ζωή από εξαρτήσεις ναρκωτικών και χρόνια κατάθλιψη. Σε συνέντευξη της το 2007 παραδέχθηκε πως ένιωθε ντροπιασμένη και «λίγο βιασμένη», αν και τόνισε πως η σκηνή ήταν προσομοίωση.

Τότε είχε αποσαφηνίσει πως έμαθε το τι επρόκειτο να συμβεί λίγο πριν το γύρισμα και πως έπρεπε να είχε επικοινωνήσει με το δικηγόρο ή τον ατζέντη της. «Αλλά ήμουν μικρή και δεν ήξερα».

Αποκάλυψε πως ο Μπράντο αρκέστηκε να της πει «Μαρία ηρέμησε, είναι απλά μια ταινία» αλλά τόνισε πως μετά το γύρισμα δεν την πλησίασε για να την παρηγορήσει.

Η Σνάιντερ έφυγε από τη ζωή το 2011.

Οι αποκαλύψεις του σκηνοθέτη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από γνωστούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Η βραβευμένη με Όσκαρ Τζέσικα Τσάστεϊν έγραψε: «Σε όλους όσους αγαπάτε αυτή την ταινία – Να ξέρετε πως βλέπετε το βιασμό μιας 19χρονης κοπέλας από έναν 48χρονο άνδρα. Ο σκηνοθέτης σχεδίασε την επίθεση. Νιώθω άρρωστη». Η Άννα Κέντρικ, η Έβαν Ρέιτσελ Γουντ και ο Κρις Έβανς επίσης καταδίκασαν τη σκηνή.


Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…