ΜΚ

Μηνάς Κωνσταντίνου

Ο Μητσοτακισμός σαρώνει εντός Νέας Δημοκρατίας

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπει το Μοσχάτο είναι πως θα οδηγήσει τις εξελίξεις, και στην καλύτερη περίπτωση, θα ελέγχει αυστηρά τους υποψήφιους

mitsotakis maximou

Με προσεκτικά αλλά ξεκάθαρα μηνύματα εντός κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει τον στόχο που είχε προδιαγράψει προεκλογικά, να μετατρέψει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα προσωποκεντρικό κόμμα υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

«Πολλοί που, ήδη, έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου». Μέσα σε λίγες αράδες, στην δεύτερη τηλεοπτική του εμφάνιση μετά την εξευτελιστική πρώτη στο CNN, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος, πατώντας επάνω στην μεγάλη επικράτηση της περασμένης Κυριακής.

Παρά το προφανές «κάλεσμα» που συντελεί η αναφορά του, αποτελεί ταυτόχρονα και μία δυναμική επιβεβαίωση της μετατροπής της Νέας Δημοκρατίας σε απόλυτα «μητσοτακικό» κόμμα, στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Τα προφανή, ήταν τόσο το ράπισμα στον Άδωνη Γεωργιάδη που «μαρτύρησε» τις επιδιώξεις για την μονοκομματική αλλαγή του Συντάγματος, όσο και προς τον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο από την ημέρα των εκλογών έσπασε την εκεχειρία, ανακοινώνοντας τον εκλεκτό του υποψήφιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, κόντρα στο «πουλέν» του Μεσσήνιου, Κώστα Βλάσση.

Ο τρίτος, Νίκος Δένδιας, ήταν επίσης αποδέκτης και αυτού του μηνύματος, παρά την φαινομενική ευθυγράμμιση του Κυρ. Μητσοτάκη μαζί του στο «μάζεμα» του Αδ. Γεωργιάδη και της αλαζονείας του. Τα σενάρια θέλουν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να τον οδηγεί σε παροπλισμό, προτείνοντάς του τη θέση του Προέδρου της Βουλής. Σε συνδυασμό με την απόσυρση του Κώστα Καραμανλή, την επόμενη των δεύτερων εκλογών αναμένεται να σαρωθούν όλα εντός κόμματος, έχοντας βέβαια προετοιμάσει ένα «επιτελικό κράτος» για το κόμμα. Άλλωστε, μια ματιά στους εκλεγέντες βουλευτές και βουλεύτριες θα πείσει πως τα πρόσωπα του «κόμματος Μητσοτάκη», δηλαδή της απολύτου επιρροής του είναι υπεραρκετά και αναμένεται να αυξηθούν, και το προσεχές θα προωθηθούν ακόμα περισσότερο μέσα από το μιντιακό σύστημα.

Διόλου τυχαία, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Αθηναίων βουλευτών, υπό την τριανδρία της εκλογικής επιτροπής, τους Παύλο Μαρινάκη, Γιάννη Σμυρλή και Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να δοθεί το μήνυμα του απόλυτου ελέγχου και να αποφευχθεί η χαλάρωση. Τέτοιες συναντήσεις θα ξαναγίνουν το επόμενο διάστημα, ενώ κεντρικά αναμένεται να διοργανωθούν προεκλογικές εκδηλώσεις, με κεντρικά πρόσωπα τους πιο προβεβλημένους του κόμματος.

 

Παράλληλα, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις κατά αλαζονείας, που ο ίδιος ακύρωσε απορρίπτοντας ένα debate με τον Αλέξη Τσίπρα επειδή «πολύ απλά δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα για ποιος θα είναι πρώτος», είναι ο ίδιος που την καλλιεργεί με τις δηλώσεις του για το νέο υπουργικό συμβούλιο. Μπορεί να μην αποκαλύπτει τα πρόσωπα που θα το απαρτίζουν, όμως ήδη μιλάει ωσάν να το έχει ήδη σχηματίσει, την ώρα που φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ έχουν κάνει φέιγ βολάν διάφορα ονόματα που αναμένεται να υπουργοποιηθούν.

Έτσι, την ώρα που κάποιοι διαμορφώνουν το προεκλογικό τους πρόγραμμα υπό το μάτι της ηγεσίας, κάποια άλλοι όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Δόμνα Μιχαηλίδου και άλλοι ράβουν ήδη τις υπουργικές τους φορεσιές. Το μήνυμα που εκπέμπει προς άπαντες ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ένα: πάνω από όλους ο αρχηγός και οι άνθρωποί του.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπει το Μοσχάτο είναι πως θα οδηγήσει τις εξελίξεις, και στην καλύτερη περίπτωση, θα ελέγχει αυστηρά τους υποψήφιους. Παράλληλα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι και πάλι το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας, κάτι που καταμαρτυρά και ίδιο το πρόγραμμά του για την πρώτη εβδομάδα της νέας προεκλογικής περιόδου, ενώ και την Παρασκευή που βγήκε «αυθόρμητα» στο Μοσχάτο, τεχνηέντως έμειναν όλοι του οι συνεργάτες εκτός φωτογραφικών πλάνων κατά την βόλτα του Κυρ. Μητσοτάκη στη γειτονιά.

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

AP - Ινδια τρενο

Ινδία: Εκτροχιάστηκε επιβατικό τρένο – Δύο νεκροί και 35 τραυματίες ο νεότερος απολογισμός

«Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Πανκάτζ Κουμάρ Σινγκ. Σε κρίσιμη…

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Κεραυνός

Φλόριντα: «Ήθελα να ουρλιάξω και δεν μπορούσα» – 17χρονος επέζησε έπειτα από χτύπημα κεραυνού

Αμέσως έπεσε στο έδαφος και σφάδαζε από τους πόνους, όταν περίοικοι έσπευσαν να τον βοηθήσουν.

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

μπάιντεν

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…