Ο μισογυνισμός των «τεμπέληδων»

Μη νομίζετε ότι οι δολοφόνοι και βιαστές της Ελένης Τοπαλούδη απέχουν από τους υβριστές της Τούνη και της κάθε Τούνη. Όλοι αυτοί στο ίδιο καζάνι βράζουν, το ίδιο επικίνδυνοι είναι.

woman 77275 1920

Κάπου μέσα στον Ιούλιο ήταν (δεν θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία, όχι ότι έχει και σημασία) όταν ακόμη μία γυναίκα έπεσε θύμα άνανδρης σεξιστικής επίθεσης, θύμα βιασμού της προσωπικότητας και αξιοπρέπειας της. Ιωάννα Τούνη την λέγανε και είδε ξαφνικά δημοσιευμένες σε διάφορες ροζ ιστοσελίδες προσωπικές της στιγμές, προφανώς χωρίς την συγκατάθεση της. Η Ιωάννα ήταν ήδη ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμο πρόσωπο στο νεανικό κοινό, ούσα βασίλισσα του instagram, influencer, μοντέλο, επιχειρηματίας και συμμετέχουσα σε τηλεοπτική εκπομπή, ωστόσο αυτό το περιστατικό στάθηκε ικανό να την κάνει γνωστή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που διαμένουν στη χώρα μας.

Τότε, άμεσα ξέσπασε ένα ασύλληπτα τεράστιο κύμα συμπαράστασης, κυρίως μέσω social media, με κεντρικό σύνθημα «είμαστε μαζί με κάθε Τούνη», καθώς στην θέση της, δυστυχώς, έχουν βρεθεί χιλιάδες γυναίκες ανά τον κόσμο. Δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, τραγουδιστές, άνθρωποι από τον χώρο της πολιτικής όπως και απλοί πολίτες ενώθηκαν, στηρίζοντας την Ιωάννα και κατ’ επέκταση κάθε γυναίκα, στέλνοντας ένα ηχηρό αντισεξιστικό και αντιπατριαρχικό μήνυμα, επαναφέροντας στο δημόσιο διάλογο την αξία της προστασίας της ιδιωτικότητας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που διατρέχει όποιος μοιράζεται ανάλογο υλικό ακόμη και με τον/την σύντροφό του.

Προ ολίγων ημερών, η Ιωάννα Τούνη επανήλθε στο στόμα και τα πληκτρολόγια μας, μόνο που αυτή την φορά τα σχόλια που εξέλαβε ήταν, ως επί το πλείστον, αρνητικά. Ως επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια δύο εταιρειών ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης. Σχολιάζοντας την στήριξη του κράτους σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους ανέφερε «τα 800 ευρώ είναι αστεία για τις επιχειρήσεις. Οι τεμπέληδες χαίρονται προφανώς που τα παίρνουν». Όπως καταλαβαίνετε, ο χαρακτηρισμός τεμπέληδες για τους εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης που μπήκαν σε κατάσταση αναστολής εργασίας, ήταν αυτός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Μετά την ένταση που προκλήθηκε, η Ιωάννα επανατοποθετήθηκε δίνοντας εξηγήσεις, τονίζοντας πως τα 800 ευρώ δεν καλύπτουν καμία ανάγκη των επιχειρήσεων, των οποίων τα πάγια έξοδα είναι πολλαπλάσια ενώ ξεκαθάρισε πως με τον όρο τεμπέληδες δεν επιθυμούσε να τσουβαλιάσει όλους όσους εργάζονται στην εστίαση αλλά πήγαινε προς αυτούς που πανηγυρίζουν για την υφιστάμενη κατάσταση, καθώς το επίδομα των 800 ευρώ είναι υψηλότερο από το μηνιαίο εργασιακό τους εισόδημα, μη κατανοώντας πως όταν λήξει η καραντίνα είναι πολύ πιθανό η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν να έχει βάλει λουκέτο, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών και της μη ικανής κρατικής στήριξης.

Δύο πρώτες και γρήγορες σημειώσεις. Πρώτον, πράγματι έχει δίκιο πως τα 800 ευρώ δεν επαρκούν σε μια επιχείρηση ούτε για τα λειτουργικά της έξοδα, πόσω μάλλον για τα πάγια. Άλλωστε, οι περισσότερες από τις πρωτοβουλίες διευκόλυνσης που προώθησε η κυβέρνηση (αναστολή τραπεζικών και κάποιων φορολογικών υποχρεώσεων κτλ) δεν αφαιρούν κάποιο βάρος, καθώς οι επιχειρηματίες θα κληθούν στο μέλλον να πληρώσουν όλα όσα γλιτώνουν σήμερα. Επομένως, η βραχυπρόθεσμη κρατική στήριξη, θα πρέπει να χρυσοπληρωθεί μακροπρόθεσμα. Δεύτερον, έχει δίκιο πως πολλοί βολεύτηκαν μπαίνοντας σε καθεστώς αναστολής εργασίας, καθώς το επίδομα πράγματι ξεπερνά κατά πολύ τις πραγματικές οικονομικές τους απολαβές. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως είναι τεμπέληδες, ούτε πως έχει το δικαίωμα να τους στιγματίζει έτσι. Διαφωνώ κάθετα με αυτόν τον χαρακτηρισμό, ειδικά όταν στρέφεται σε ανθρώπους που παράγουν έργο, εφόσον όλο το προηγούμενο διάστημα δούλευαν κανονικά.

Όμως, όλα αυτά λίγη σημασία έχουν μπροστά στο ζήτημα που θέλω να σταθώ. Μόλις δημοσιοποιήθηκε η δήλωση, ξέσπασε μια λυσσαλέα φασιστική και χυδαία επίθεση προς το πρόσωπο της και προς όσους την είχαν υποστηρίξει τον Ιούλιο, από τους γνωστούς σεξιστές του πληκτρολογίου και όχι μόνο, τα μισογύνικα πιράνχας που παραμονεύουν στη γωνία, μέχρι να βρουν «αφορμή» για να επιτεθούν σε μια γυναίκα. Μπορεί να διαφωνείς μαζί της στα περί τεμπέληδων, όπως διαφωνώ και εγώ. Έχεις το δικαίωμα και να διαφωνείς και να την κρίνεις, ειδικά από την στιγμή που αποτελεί δημόσιο πρόσωπο και εκφράζει την άποψη της. Όμως, δεν έχεις κανένα δικαίωμα να προσβάλλεις και να θίγεις την προσωπικότητα κανενός.

Δεν πρόκειται να αναπαράγω το ανήθικο υβρεολόγιο τον πατριαρχικών τεράτων, ωστόσο ό,τι μπορείτε να φανταστείτε πολλαπλασιάστε το επί 10 και θα πλησιάζετε στο αποτέλεσμα. Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια φωλιά που εκκολάπτει τέτοιους ανθρώπους. Κάποια άτυπη σχολή ίσως, όπου φοιτούν και λαμβάνουν πτυχίο ως πιστοποιημένοι σεξιστές. Αναρωτιέμαι, πως καταφέρνουν όλοι αυτοί που εκπέμπουν τοξική αρρενωπότητα να αποτελούν ενεργό κομμάτι μιας κοινωνίας, η οποία αποδεικνύεται ανίκανη να τους αποβάλει από μέσα της. Πώς μπορεί ανερυθρίαστα ο κάθε θιγμένος «τεμπέλης» να χυδαιολογεί κατά της Τούνη και της κάθε Τούνη, απαιτώντας αύριο από το ανδρικό φύλο σεβασμό για την κόρη του; Όμως, η Τούνη δεν τους πόνεσε επειδή τους είπε τεμπέληδες. Τους πονά επειδή είναι γυναίκα, ξανθιά, μορφωμένη και επιτυχημένη επιχειρηματίας. Έχει, δηλαδή, το ιδανικό προφίλ που ελκύει στενόμυαλους φαλλοκράτες, οι οποίοι δεν αποδέχονται την ισότητα φύλου και τις επαγγελματικές και όχι μόνο δεξιότητες των γυναικών!

Φυσικά, δεν έμειναν στο απυρόβλητο όσοι στήριξαν την Ιωάννα τον Ιούλιο. Με επιχείρημα «αυτή που τότε υποστηρίξατε, σήμερα σας λέει τεμπέληδες» προσπάθησαν να διαβάλουν τόσο το φεμινιστικό, όσο και εν γένει το αντισεξιστικό κίνημα. Γελοιότητες. Η υπεράσπιση των γυναικών δεν χρήζει ανάδειξης πολιτικών φρονημάτων. Η φαλλοκρατική ρητορική καταδικάζεται ανεξάρτητα προς τα που κατευθύνεται γιατί θίγει τις γυναίκες στο σύνολο τους.

Μπορεί ο χαρακτηρισμός τεμπέληδες να προωθεί ταξικές διακρίσεις, να θεωρείται κομμάτι νεοφιλελεύθερου λόγου, να προσβάλλει το εργατικό κίνημα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως όποια γυναίκα τους προβάλλει δεν θα προστατεύεται όταν γίνεται δέκτης σεξιστικών επιθέσεων. Τονίζω ξανά πως ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει την ουσία του λόγου, όχι όμως την εμφάνιση του ομιλούμενου, τις σεξουαλικές, θρησκευτικές, φυλετικές καταβολές του.

Γιατί μη νομίζετε ότι οι δολοφόνοι και βιαστές της Ελένης Τοπαλούδη απέχουν από τους υβριστές της Τούνη και της κάθε Τούνη. Όλοι αυτοί στο ίδιο καζάνι βράζουν, το ίδιο επικίνδυνοι είναι. Και μην ξεχνάτε πως βρίσκονται εκεί έξω, φορώντας τον μανδύα του ενάρετου οικογενειάρχη, του θρησκευόμενου πολίτη, μέχρι να βρουν νέο θύμα. Μέχρι κάθε γυναίκα να εκφράζεται ελεύθερα και να κρίνεται μόνο για τις απόψεις της, οι δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν να στήνουν τοίχους προστασίας ενάντια στην ανδρική τρομοκρατία. Γιατί χθες ήταν η Ιωάννα Τούνη, σήμερα είναι η σύντροφος σου και αύριο θα είναι η κόρη σου…

Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μανουσάκης: Παλαιότερα ο κόσμος άκουγε φωνές από το διπλανό διαμέρισμα και δεν έπαιρνε την αστυνομία (Video)

image 1 1

Μανουσάκης: Παλαιότερα ο κόσμος άκουγε φωνές από το διπλανό διαμέρισμα και δεν έπαιρνε την αστυνομία (Video)

Ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης μιλάει για την μυθοπλασία στην τηλεόραση, την τηλεθέαση, τα κοινωνικά…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σε διαφήμιση της BlackRock ο 20χρονος δράστης – Το προφίλ του δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα (Video)

9918b900 black rock drastis

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Σε διαφήμιση της BlackRock ο 20χρονος δράστης – Το προφίλ του δεν αποκαλύπτει τα κίνητρα (Video)

Το βίντεο, διάρκειας 30 δευτερολέπτων που έγινε viral στα social media, αποσύρεται.