Ο Λιού στηρίζει ανοικτά την Ελλάδα για το χρέος

Την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό χρέος εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Τζακ Λιού μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

579090781dc524c8038b4d76

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και αναγνώρισε «πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο Λιού επανέλαβε παράλληλα ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες».

«Αυτά θα σηματοδοτήσουν έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος», σημείωσε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου ήταν σημαντικός σταθμός, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το «ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους».

Στις 14:00 ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση, αλλά και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την ελπίδα του ότι «η πρόσφατη αναταραχή στην περιοχή θα αλλάξει το κλίμα στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», καθώς «απλά από μόνο του είναι το σωστό». Συμπλήρωσε δε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή που «η Ελλάδα είναι σε θέση γεωπολιτικής σημασίας και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της».

«Πρέπει να διορθωθούν τα θεμέλια για να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα», είπε και εκτίμησε ότι τα δύο «στρατόπεδα» των δανειστών έχουν συμφωνήσει πλέον, τουλάχιστον επί της αρχής, σε μία αναδιάρθρωση που δεν θα μειώσει το ποσόν που θα αποπληρωθεί στους δανειστές.

Το χρέος όμως, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων από την Αθήνα. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ο Τζακ Λιου «θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει να επιτυγχάνει σταθερά πρόοδο αυτό το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν το φθινόπωρο με το ΔΝΤ για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της ελάφρυνσης του χρέους».

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV