Ο Λέτα ανησυχεί αν ο Τσίπρας ασχοληθεί και με την ιταλική πολιτική σκηνή

Κοινή αντίληψη σε πολλά ζητήματα διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ενρίκο Λέτα στη Ρώμη.…

tsipras 47

Κοινή αντίληψη σε πολλά ζητήματα διαπίστωσε ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από τη συνάντησή του με τον Ενρίκο Λέτα στη Ρώμη. Κατά τη διάρκειά της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον πρωθυπουργό της Ιταλίας πως η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη κι ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Eνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στη δημοκρατία και στην κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Ο κ. Λέτα, μάλιστα, ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν σκοπεύει να ασχοληθεί ενεργά με τη νέα λίστα που θα κατέλθει στις ιταλικές ευρωκάλπες και η οποία αποκαλείται «Λίστα Τσίπρας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του εξήγησε ότι δεν θέλει να είναι ένας ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλει το δικό του λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

«Η κρίση αυτή είναι καταστροφική. Επενεργεί με τρόπο διαλυτικό τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου νομίζω ότι υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να πει ότι ο προβληματισμός μας είναι κοινός. Είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις οικονομικές εξελίξεις και για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου που επιμένουν να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης, σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Λέτα, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε, επίσης, την ευκαιρία να εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στο ισχύον πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, ένα πλαίσιο που αναγκάζει τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τις χώρες εκείνες του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε στον ιταλό πρωθυπουργό πως πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ, υπενθυμίζοντάς του τα λόγια του γερμανού φιλόσοφου Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οποίος θέλει  μια Ένωση Ευρωπαϊκή και όχι μια Ένωση Γερμανική. «Θέλουμε μια Ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια Ένωση που θα νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των τραπεζών», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

 

Ο Τζο Μπάιντεν ανοίγει τα χαρτιά του: Θα αποκαλύψει γιατί αποσύρθηκε από την κούρσα

AP - Μπαιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανοίγει τα χαρτιά του: Θα αποκαλύψει γιατί αποσύρθηκε από την κούρσα

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέλεξε ώρα υψηλής τηλεθέασης για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς και να εξηγήσει…