Newsroom

Newsroom

Ο Κλοντ Μονέ που παραλίγο να γινόταν… μπακάλης

Κλοντ Μονέ.

claude monet

Κλοντ Μονέ. Το όνομα του ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας όλη την ομορφιά του ιμπρεσιονισμού και των χρωμάτων που δημιούργησε με τους πίνακές του. Πίσω όμως από τη λάμψη και των πιο σπουδαίων έργων τέχνης, υπάρχει σχεδόν πάντα μία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Στο παρακάτω αφιέρωμα, ξεδιπλώνουμε μερικά στοιχεία για την πορεία και τη ζωή του μεγάλου ζωγράφου, με αφορμή την επέτειο της γέννησής του. 

Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 1840 και πέθανε τον Δεκέμβριο του 1926. Το σπίτι του βρισκόταν στην οδό Rue Laffitte στο Παρίσι. Οι γονείς του ήταν παριζιάνοι δεύτερης γενιάς. 

Το όνομά του ήταν Oscar-Claude και οι γονείς του τον αποκαλούσαν πάντα Oscar για να αποφεύγεται η σύγχυση μέσα στο σπίτι καθώς ο πατέρας του είχε επίσης το όνομα Claude. 

O μικρός Μονέ ήθελε οπωσδήποτε να ασχοληθεί με την τέχνη, τη στιγμή που ο πατέρας του προτιμούσε να ακολουθήσει το δικό του επάγγελμα, που ήταν μπακάλης.

Όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο ζωγραφικής, είχε μείνει γνωστός για τα εξαιρετικά έργα που έφτιαχνε με κάρβουνο. 

Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν μόλις 16 ετών. 

Το κίνημα του ιμπρεσιονισμού πήρε το όνομα του από τον πίνακα “Impression, Sunrise” που ζωγράφισε το 1972. 

μονέ

Η Camille Doncieux ήταν το μοντέλο του στους πολύ γνωστούς πίνακες “The Woman In The Green Dress”, “Women in the Garden” και “On the Bank of the Seine”. Προφανώς, η σχέση τους ήταν κάτι παραπάνω από… καλλιτεχνική και έτσι το πρώτο τους παιδί ο Ζαν γεννήθηκε το 1867.

Water Lilies, 1907, Bridgestone Museum of Art, Tokyo

Παντρέυτηκαν το 1870. Παρά την επιτυχία του Μονέ στην τέχνη και την αναγνώριση του ως σημαντικού ζωγράφου της εποχής, είχαν τεράστιες οικονομικές δυσκολίες και ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας. Πολλοί πίνακές του είχαν κατασχεθεί από πιστωτές.

The Magpie, 1868–1869. Musée d’Orsay, Paris

μονέ

Μετά το θάνατο της πρώτης του γυναίκας από φυματίωση (την οποία είχε ζωγραφίσει ακόμα και νεκρή), ο Μονέ συνδέθηκε ερωτικά με την Alice Hoschede και απέκτησε μαζί της δυο γιους. Το 1892 την παντρεύτηκε. 

Τον Μάιο του 1883 νοίκιασε ένα αγρόκτημα στο Giverny. Χρησιμοποιούσε τον στάβλο ως εργαστήριο ζωγραφικής. Ο Μονέ λάτρευε τον κήπο του σπιτιού του, που είχε ζωγραφίσει αρκετές φορές. Επίσης, είχε σχεδιάσει αρχιτεκτονικά και είχε ασχοληθεί επισταμένα και με την παραμικρή λεπτομέρεια του, ακόμα και με τον φωτισμό των φυτών. Προσέλαβε επίσης επτά κηπουρούς για να ασχολούνται συστηματικά με τη φροντίδα του.

Water Lilies, 1907, Bridgestone Museum of Art, Tokyo

Water Lilies, 1907, Bridgestone Museum of Art, Tokyo

Ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει ποια έργα ζωγραφικής του Μονέ δημιουργήθηκαν την περίοδο που έπασχε από καταρράκτη. Οι πίνακες του είχαν πιο έντονο κόκκινο τόνο, εξαιτίας της αλλαγής στην αντίληψη του για τα χρώματα. 

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1926 πέθανε σε ηλικία 86 ετών και είναι θαμμένος στο νεκροταφείο της εκκλησίας Giverny. Ο ίδιος είχε ζητήσει να γίνει μόνο μια σεμνή τελετή και την παρακολούθησαν μόνο 50 άτομα. 

Το σπίτι του, ο κήπος και η λίμνη με τα νούφαρα κληροδοτήθηκαν από τον γιο του Michel στη γαλλική ακαδημία Καλών Τεχνών το 1966. 

Στον κήπο του το 1922…

Water Lilies, 1907, Bridgestone Museum of Art, Tokyo

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

GMfZiA3WMAAvUty

Τραγωδία με δεκάδες νεκρούς στην Κίνα: Κατέρρευσε τμήμα αυτοκινητοδρόμου (videos)

Για «φυσική γεωλογική καταστροφή», οφειλόμενη στις πρόσφατες «συνεχείς ισχυρές βροχοπτώσεις», κάνει λόγο το δίκτυο CCTV