Ο Κλέων και το κλίμα

Και το όνομα αυτού Κλέων. Ετσι βαφτίστηκε ο καύσωνας που θα δοκιμάσει τις επόμενες μέρες τις αντοχές μας, και κυρίως τις αντοχές τής πάντα «έτοιμης και άγρυπνης» κρατικής μηχανής.

καυσωνας 1

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν ονόματα ανθρώπων στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όχι βέβαια για να τα εξευμενίσουν, αλλά επειδή πιστεύουν ότι έτσι θα αποσπάσουν ευκολότερα την προσοχή του κοινού και θα το πείσουν να λάβει έγκαιρα τα μέτρα του. Παρ’ όλη την επιστημοσύνη τους, πάντως, ενίοτε λειτουργούν και αυτοί με μια κάποια προνεωτερική δεισιδαίμονα λογική. Οπως τον Γενάρη του 2022, όταν, με πνεύμα εξευμενιστικό, ονόμασαν «Ελπίδα» τη χιονοθύελλα που τσάκισε πανεύκολα τις υποδομές του κράτους, μέσα στην ίδια την πρωτεύουσά του, και εγκλώβισε χιλιάδες οδηγούς στην πιο σύγχρονη οδό της χώρας: την Αττική.

Αλλά γιατί Κλέων; Λόγω του αθεράπευτου έρωτά μας για τα αρχαία μεγαλεία, θα μπορούσε να απαντήσει κανείς. Σίγουρα μετράει κι αυτό, όπως φανερώνουν και τα ονόματα Αριάδνη, Δαίδαλος, Ευρυδίκη, Ηλέκτρα, Θησέας, Λητώ, Μίνωας κ.ά. που έχουν ήδη δοθεί σε επικίνδυνα φυσικά φαινόμενα. Αφού η αρχαιωνυμία πανηγυρίζει επί πλοίων, ξενοδοχείων, αθλητικών συλλόγων κ.ο.κ., γιατί όχι και επί καυσώνων ή χιονοπτώσεων; Η αλήθεια πάντως είναι ότι ήδη τον Αύγουστο του 2022 οι συνεργαζόμενες Μετεωρολογικές Υπηρεσίες Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ ανακοίνωσαν τον αλφαβητικό κατάλογο των ονομάτων που είχαν επιλέξει για τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περιόδου Οκτωβρίου 2022 – Σεπτεμβρίου 2023: Ariel, Barbara, Cleon, Daniel, Elias, Fedra, Guy, Helena, Ionas, Jasmin, Kyros, Lahesis, Moses, Naias, Orpheas, Pnina, Rigena, Shmuel, Talia, Uranos, Vered, Xanthia, Yonatan, Zoe.

Η κακοκαιρία «Αριελ» μας έπληξε στις 30.11.2022, η δε «Μπάρμπαρα» στις 5.2.2023. Και ιδού τώρα ο φλογισμένος «Κλέων», ελάχιστα μετά τις εκλογές, στον απόπλου του νέου κυβερνητικού σκάφους προς τον Πολυδύναμο Εκσυγχρονισμό. Τυχαίο; Οχι βέβαια. Οι θεοί της Ελλάδας, οι παλαιοί και ο νεότερος, τα έφεραν έτσι ώστε να πιστοποιηθεί για μία επιπλέον φορά ότι ο λαϊκισμός συνωνυμεί με το Κακό. Τι ήταν ο Κλέων ως πολιτικός; Το άλλο όνομα της ακραίας δημαγωγίας. Τι είναι ο Κλέων ως φυσικό φαινόμενο; Ακραίος και επικίνδυνος. Πλην εμάς δεν μας τρομάζει.

Κλέων λοιπόν. Και προφανώς ενδίδουν στον οικολαϊκισμό όσοι επιμένουν ότι η σωστή ορθογραφία είναι Κλαίων. Από το κλάμα της ντροπής που χρωστάμε στον πλανήτη για την ανεπανόρθωτη ζημιά που του προκαλέσαμε.

Πηγή: Καθημερινή 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…