ΓΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤAΚΗΣ

Ο Καρακούσης κι ο Πρετεντέρης στους "Financial Times"

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

anandranistakis 1 0 3

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

«To προσεχές καλοκαίρι θα κριθεί η τύχη της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της οικονομίας, τις εσωτερικές της αντιφάσεις και τις παραδόσεις που τη συνοδεύουν μια ζωή. Και επειδή δεν είναι εύκολο στον οποιονδήποτε -πολύ περισσότερο σε ένα κόμμα- να αλλάξει τόσο βαθιά σε τόσο λίγο χρόνο, το πιθανότερο είναι να πνιγεί στις αντιφάσεις του παρά να μετεξελιχθεί σε έστω σε ένα σχήμα ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας, όπως επιθυμεί ο ηγέτης του» (απόσπασμα από άρθρο του Αντώνη Καρακούση στο “Βήμα”). «Υποθέτω πως στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνυπάρχουν οπαδοί της ρήξης και οπαδοί μιας επώδυνης προσαρμογής. Θα δούμε ποιος θα υπερισχύσει και με ποιο τρόπο. Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο. Πως ό,τι κι αν συμβεί από εκεί και πέρα, οι μέρες μιας κυβέρνησης της οποίας το προεκλογικό αφήγημα θα έχει πλήρως καταρρεύσει είναι μετρημένες» (απόσπασμα από άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη, επίσης στο “Βήμα”.)

Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες, το πολύ-πολύ να φτάσετε μέχρι τον Ιούνιο, άντε μέχρι τον Ιούλιο. Σας τα λέει ο Καρακούσης, σας τα λέει και ο Πρετεντέρης. Για να είμαστε δίκαιοι, ο Πρετεντέρης έλεγε και λέει τα ίδια -Θεέ μου, σχώρα με, είπα καλό λόγο για τον Πρετεντέρη-, σε αντίθεση με τον Καρακούση, που διαθέτει απόψεις ευπροσάρμοστες, ανάλογα με τους φόρους, τα τέλη και τα πρόστιμα που πρόκειται να πληρώσουν οι προϊστάμενοί του. Πρόκειται για την Καβαφική «ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών».

Τι μας λένε, λοιπόν, οι διόσκουροι του “Βήματος”; Μας λένε ότι μέχρι τον Ιούνιο οι δανειστές θα κρατούν την Ελλάδα σε ασφυξία, δίνοντας χρήματα με το σταγονόμετρο, ίσα- ίσα για να μην χρεοκοπήσουμε επισήμως. Τον Ιούνιο θα παρουσιάσουν μια επώδυνη συμφωνία υπό μορφή τελεσιγράφου, που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να την αποδεχτεί αμέσως ή να την απορρίψει και να χρεοκοπήσει. Και στις δύο περιπτώσεις, ο Τσίπρας θα πέσει σύντομα, στην πρώτη περίπτωση από τους βουλευτές της, στη δεύτερη επειδή δεν θα μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Πρόκειται για ανάλυση, για επιθυμία και ταυτοχρόνως για συμμετοχή της εγχώριας διαπλοκής σε ένα ευρύτερο σχέδιο, το οποίο περιγράφεται καταλεπτώς και από τους “Financial Times”: Ο Τσίπρας θα διώξει τον Καμμένο και τον Λαφαζάνη, θα συνεργαστεί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και θα υπογράψει το νέο Μνημόνιο. Αλλιώς θα πέσει. Αυτό είναι το σχέδιο και, για να μην ευοδωθεί, η κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει με τον πλέον δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο. Να παλέψει για μια συμφωνία που θα βελτιώνει την κατάσταση για τους πιο αδύναμους και θα ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης, να την φέρει στη Βουλή, να ψηφιστεί και να τελειώνουν τα παραμύθια και τα σενάρια. Αλλιώς πρέπει να κληθούν οι πολίτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Εν πάση περιπτώσει, αν είναι να αποφασίσει κάποιος, καλύτερα να είμαστε εμείς, παρά ο Καρακούσης με τον Πρετεντέρη. Πολλώ δε μάλλον οι “Financial Times”.

avgi.gr

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

τραμπα αποπειρα

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ένας 50χρονος εθελοντής πυροσβέστης το θύμα της επίθεσης

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με…

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

6255833

Απόστολος Λύτρας: Αγανάκτησαν οι συγκρατούμενοί του – Μεταφέρθηκε από το κελί του μετά από επεισόδιο

Από το ανακαινισμένο κελί της VIP, σε θάλαμο μαζί με δεκαπέντε άτομα και «τούρκικη» τουαλέτα,…

Πόλεμος στη Γάζα: Αποσύρεται από τις συζητήσεις η Χαμάς μετά την αιματοχυσία στο Αλ Μαουάσι

rafa gaza

Πόλεμος στη Γάζα: Αποσύρεται από τις συζητήσεις η Χαμάς μετά την αιματοχυσία στο Αλ Μαουάσι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ το οποίο, όπως…

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος της Hellenic train: Τέλος τα δρομολόγια του προαστιακού της Πάτρας

trainose 0

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος της Hellenic train: Τέλος τα δρομολόγια του προαστιακού της Πάτρας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ προκλήθηκε στρέβλωση των γραμμών λόγω υψηλών θερμοκρασιών (φαινόμενο συνηθισμένο σε υψηλές…