Newsroom

Newsroom

Ο Κάμερον ζητάει ηρεμία μετά τη δημοσιοποίηση έρευνας για τις ταραχές του 2011 στο Λονδίνο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέϊβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και «σεβασμό» στα συμπεράσματα του δικαστικού πορίσματος για τις ακριβείς…

kamerom

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέϊβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και «σεβασμό» στα συμπεράσματα του δικαστικού πορίσματος για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου ενός νέου άνδρα, του Μαρκ Ντάγκαν, που έχασε την ζωή του από σφαίρες αστυνομικών – ένα επεισόδιο που υπήρξε αφορμή για τις σφοδρές ταραχές του 2011 στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Οφείλουμε να σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες σε αυτή την χώρα, οφείλουμε να σεβαστούμε τα πορίσματα της έρευνας και το έργο των δικαστών» δήλωσε ο Κάμερον στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC London.

Η βρετανική Δικαιοσύνη (δικαστήριο ενόρκων) ανακοίνωσε ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία είχε αντιδράσει «όπως είχε το δικαίωμα» στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής της, όταν οι άνδρες της πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Ντάγκαν, έναν μιγά τον οποίο παρακολουθούσαν οι αρχές για σχέσεις με συμμορία, ο οποίος ήταν άοπλος κατά τη διάρκεια των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την 4η Αυγούστου του 2011.

Τον θάνατο του 29χρονου τότε ακολούθησαν τέσσερις νύχτες βίαιων συγκρούσεων και λεηλασιών στη Βρετανία, με απολογισμό 5 νεκρούς.

«Νιώθω μεγάλο σεβασμό για τη θεία του Μαρκ Ντάγκαν η οποία δήλωσε ότι η οικογένεια θα επιθυμούσε μέσω της δικαστικής οδού να παλέψει εναντίον της ετυμηγορίας παρά να βγει στους δρόμους» είπε επίσης ο Κάμερον, πριν αναγνωρίσει ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει πάντα προβλήματα «διακρίσεων».

«Δεν έχουμε επιλύσει όλα τα προβλήματα. Υπάρχουν ακόμη φυλετικές προκαταλήψεις, υπάρχουν ακόμη διακρίσεις» παραδέχθηκε. «Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, πρέπει, ωστόσο, να γίνουν πολλά ακόμη».

Σε μια προσπάθεια να προλάβει το ενδεχόμενο πυροδότησης νέων εστιών έντασης, η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικοί που οπλοφορούν στο Λονδίνο θα φέρουν, κατ’ αρχάς πιλοτικά, βιντεοκάμερες που θα καταγράφουν τις ενέργειες και τους χειρισμούς τους.

«Θέλουμε να εξακριβώσουμε εάν αυτό το μέτρο θα μπορούσε να προσφέρει ένα αποτελεσματικό μέσο για την καταγραφή αποδεικτικών στοιχείων ώστε με αυτόν τον τρόπο να καθησυχάσουμε τους πολίτες» εξήγησε ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, Μπέρναρντ Χόγκαν-Χάουι.

Ο ίδιος μάλιστα συνάντησε σήμερα αντιπροσωπεία των κατοίκων του Τότεναμ, της συνοικίας όπου ζούσε ο Μαρκ Ντάγκαν. Η οικογένειά του, που δεν έκρυψε χθες την αγανάκτησή της για το πόρισμα της δικαστικής έρευνας, δεν θέλησε να παραστεί στη συνάντηση.

Για την οικογένειά του, ο Ντάγκαν, πατέρας 6 παιδιών, που είχε καταδικασθεί σε «ελαφριές ποινές» για κατοχή ινδικής κάνναβης και κλοπή, «εκτελέστηκε».

Για αυτό το Σαββατοκύριακο οι συγγενείς του αναμένεται να οργανώσουν μια «ειρηνική αγρυπνία», στη μνήμη του νεαρού που έχασε την ζωή του στην ηλικία των 29 ετών, είπε ο αιδεσιμότατος Νιμς Ομπούνγκε, ο οποίος πραγματοποίησε την κηδεία του Μαρκ Ντάγκαν στο Τότεναμ.

Ο Τζο Μπάιντεν ανοίγει τα χαρτιά του: Θα αποκαλύψει γιατί αποσύρθηκε από την κούρσα

AP - Μπαιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ανοίγει τα χαρτιά του: Θα αποκαλύψει γιατί αποσύρθηκε από την κούρσα

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέλεξε ώρα υψηλής τηλεθέασης για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς και να εξηγήσει…

To Ισραήλ απορρίπτει την ιστορική συμφωνία για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στην Παλαιστίνη

AP24120852960977

To Ισραήλ απορρίπτει την ιστορική συμφωνία για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» στην Παλαιστίνη

«Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο», διαμηνύει ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας