Newsroom

Newsroom

Ο γιος του πιλότου που σκοτώθηκε στα Ίμια αποκηρύσσει τη Χρυσή Αυγή

«Δε θα γίνω φαν της Χρυσής Αυγής»

407133

Σε συνέντευξή του, ο γιος του πιλότου Χριστόδουλου Καραθανάση που έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο κατά το θερμό επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στα Ίμια το 1996, μιλάει μεταξύ άλλων, για την προσπάθεια οικειοποίησης του νεκρού πιλότου από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Ο Ιωάννης Καραθανάσης, γιος του Χριστόδουλου, παραχώρησε τη συνέντευξη το 2016 στο news247.gr.

Σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η αποστροφή του λόγου του για την προσπάθεια πολιτικών ομάδων να καπιλευτούν τη μνήμη του Χριστόδουλου Καραθανάση, αλλά και να πιέσουν τον ίδιο να πάρει θέση υπέρ των ναζιστικών (και συνεπώς αντιπατριωτικών) απόψεων της ΧΑ. 

«Αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι ομάδες πρέπει να ξέρουν πως ούτε ο πατέρας μου ήταν ή θα γινόταν, ούτε εγώ ήμουν ή θα γίνω «φαν» της Χρυσής Αυγής», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η άποψη που εκφράζει ο Ιωάννης Καραθανάσης για το θέμα είναι η εξής:

«Άρα για ένα παιδί με έναν πατέρα νεκρό σε περίοδο οριακά πριν από τον πόλεμο το βάρος και η ευθύνη είναι τεράστια. Και όταν λέω ευθύνη, εννοώ το πώς θα διαχειριστώ εκτός των άλλων όλη αυτή την υπερπροβολή που έχει γίνει και την οποία εκμεταλλεύτηκαν διάφορες ομάδες. Και αναφέρομαι σε πολιτικές ομάδες οι οποίες είτε έλεγαν τρομερά αρνητικά για τον πατέρα μου, αμαυρώνοντας τον άνθρωπο Χριστόδουλο Καραθανάση είτε ισοπεδώνοντας την αξία του ως αξιωματικό. Ερχόμουν σε πολύ δύσκολη θέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιους γνωστούς μου ακραίων οργανώσεων οι οποίοι μου μίλαγαν απαξιωτικά επειδή δεν τους υποστηρίζω.

Μου έλεγαν πως για να διαιωνιστεί η μνήμη του πατέρα μου θα έπρεπε να ανήκω στον χώρο τους και να ακολουθώ την δική τους πολιτική άποψη, με την οποία δεν είμαι σύμφωνος. Αυτοί οι άνθρωποι και αυτές οι ομάδες πρέπει να ξέρουν πως ούτε ο πατέρας μου ήταν ή θα γινόταν, ούτε εγώ ήμουν ή θα γίνω «φαν» της Χρυσής Αυγής.

Και από την άλλη πλευρά ένιωθα την πίεση της κοινωνίας, επειδή τολμάμε να έχουμε στο σπίτι μας την ελληνική σημαία. Μέχρι και φασίστα με έχουν αποκαλέσει μόνο και μόνο για την σημαία που κυματίζει στο μπαλκόνι μας».

Λαζόπουλος: Η αδημοσίευτη φωτογραφία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη «επάνω στο τραπέζι» στη Σαντορίνη

λαζο

Λαζόπουλος: Η αδημοσίευτη φωτογραφία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη «επάνω στο τραπέζι» στη Σαντορίνη

«Τρελός χορός. Εγώ κάνω τον… Παπαμιχαήλ στα τραγούδια», σχολιάζει ο Λάκης Λαζόπουλος για τη φωτογραφία…

Adolescence: Τι ενέπνευσε τους δημιουργούς του σίριαλ του Netflix – «Θέλαμε να βάλουμε έναν καθρέφτη στην κοινωνία»

AP25069791453116

Adolescence: Τι ενέπνευσε τους δημιουργούς του σίριαλ του Netflix – «Θέλαμε να βάλουμε έναν καθρέφτη στην κοινωνία»

Ο Στίβεν Γκράχαμ, εκ των δημιουργών της σειράς, κάνει λόγο για μία "πανδημία" εγκλημάτων με…

Τέμπη: Σοκάρει ο Θοδωρής Ελευθεριάδης – «Τη στιγμή της σύγκρουσης αισθάνθηκα την μητέρα μου» (video)

tempi

Τέμπη: Σοκάρει ο Θοδωρής Ελευθεριάδης – «Τη στιγμή της σύγκρουσης αισθάνθηκα την μητέρα μου» (video)

«Έχω δει και φωτογραφίες για το τι έχω παραλάβει και θάψει και είναι κάποιους απ'…

Τέμπη: Ο Κοκοτσάκης αποκάλυψε τις τελευταίες λέξεις των θυμάτων – «Μαρία ήρθε η στιγμή να σου το πω»

tebi 14

Τέμπη: Ο Κοκοτσάκης αποκάλυψε τις τελευταίες λέξεις των θυμάτων – «Μαρία ήρθε η στιγμή να σου το πω»

Αναλυτικά η συγκλονιστική παρέμβαση του Βασίλη Κοκοτσάκη στην εκδήλωση που έγινε στο Ηράκλειο

25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας – Κλειστό το μετρό στο Σύνταγμα

παρελαση 3

25η Μαρτίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας – Κλειστό το μετρό στο Σύνταγμα

Σε ποιους δρόμους θα υπάρξει προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς και…