O Γιάννης Βρούτσης ψάχνει δικαιολογίες για το ΟΑΚΑ: «Δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο παρά μόνο στο στέγαστρο»

Ακόμα και οι επιστήμονες ξαφνιάστηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε και εκτελέστηκε χθες.

ΟΑΚΑ Εργασίες

Ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, (αναφορικά με το πρόβλημα που όλοι ήξεραν αλλα κανείς δεν έκανε τίποτα) για το κλείσιμο του ΟΑΚΑ σε σχετική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, καθώς είπε: «Μετά από την απόφαση του πρωθυπουργού, τον Ιούλιο του 2021 για αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, ανατέθηκαν σχετικές μελέτες και τώρα ήρθε στα χέρια μου το πόρισμα της μελέτης από την κοινοπραξία στην οποία ανατέθηκε μετά από διαδικασία 6 μηνών. Η μελέτη ήρθε στα χέρια μου προχθές και οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο του ΟΑΚΑ».

Ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογήσει στον πανικό του ότι το πρόβλημα είναι μόνο στο στέγαστρο, παραβλέποντας το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί το 2018 στις κερδίκδες του ΟΑΚΑ «Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η στατική επάρκεια δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και αυτό οδηγεί σε ανασφάλεια για την στατικότητα των στεγάστρων και μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση», είπε ο Γιαννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι πρώτο μέλημα ήταν «να διασφαλίσουμε την αυτονόητη προτεραιότητα της ασφάλειας των αθλητών, προπονητών και φιλάθλων του ΟΑΚΑ, που είναι η “καρδιά του αθλητισμού” της χώρας μας. […] Προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».

Κονδύλι που έμεινε στο ντουλάπι…

Ερωτηθείς για την τακτική των προηγούμενων ετών, ο κ. Βρούτσης απάντησε ως εξής: «Επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο Γιάννης Ανδριανός δέσμευσε 8 εκατομμύρια ευρώ για την μελέτη στατικότητας των στεγάστρων “Καλατράβα”, όμως άλλαξε η κυβέρνηση και δεν υπήρξε εξέλιξη και δεν γνωρίζω το γιατί. Μόλις ανέλαβα την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, υπέγραψα απόφαση ώστε κανέναν αθλητικό κέντρο να μην μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν έχει μελέτες στατικότητας και πυρασφάλειας»

 

Τον αδειάζουν οι επιστήμονες-«Αν ήταν σοβαρό πρόβλημα τώρα ανακαλύφθηκε;»,

Όπως ήταν φυσικό η απόφαση  της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανακοινώθηκε και εκτελέστηκε χθες, να κλείσει οριστικά το Ολυμπιακό Στάδιο (ΟΑΚΑ) ύστερα από το σοβαρό πρόβλημα στατικότητας που παρατηρήθηκε στα δύο στέγαστρα του Καλατράβα καθώς και στο ποδηλατοδρόμιο , αιφνιδίασε ακόμα και τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το «λουκέτο» προκύπτει πιθανότατα μετά την ελλιπή συντήρηση που παρατηρήθηκε.

«Το στέγαστρο προχώρησε πολύ γρήγορα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν και δύσκολο να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Είχαμε δει στο παρελθόν να πέφτουν κομμάτια των μεταλλικών κατασκευών. Η συντήρηση ενός τέτοιου έργου θα έπρεπε να είναι εντατική και συστηματική», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Παναγιώτης Καρύδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κτίρια αυτά έχουν έντονες ταλαντώσεις και τα υλικά τους αλλοιώνονται όσο περνούν τα χρόνια.

«Κάτι αντίστοιχο με τα πλοία που κόβονταν στη μέση και βούλιαζαν στο παρελθόν. Από τις εκατομμύρια φορές που ταλαντώνονται αυτές οι κατασκευές, το υλικό χάνει την αντοχή και την ελαστικότητά του και στο τέλος σπάει», εξηγεί.

Ο έμπειρος καθηγητής συνεχίζει τονίζοντας πως η διάβρωση των μεταλλικών κατασκευών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους.

Όσο για το ξαφνικό κλείσιμο λέει πως «θα μπορούσε να υπάρξει η δυνατότητα μείωσης του πλήθους ή των εκδηλώσεων εάν το πρόβλημα δεν ήταν τόσο σοβαρό και εκτεταμένο. Αλλά εάν το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό, ξαφνικά ανακαλύφθηκε; Κανείς δεν το είχε εντοπίσει όταν δεν ήταν τόσο εκτεταμένο; Το πιθανότερο είναι πως οι εγκαταστάσεις δεν έχουν συντηρηθεί σωστά. Αλλά και τα αποτελέσματα της έλλειψης συντήρησης είναι σταδιακή, η εκτεταμένη διάβρωση δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη», λέει στο ethnos.gr.

 

 

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…