Ο εισαγγελέας καλεί τον Παπασταύρου για το "μαύρο" χρήμα στη Λίστα Λαγκάρντ

Τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου –τον οποίο είχε προσπαθήσει να «καθαρίσει» από τη Λίστα Λαγκάρντ προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός όπως είχε αποκαλύψει το

papastavrou

Τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου –τον οποίο είχε προσπαθήσει να «καθαρίσει» από τη Λίστα Λαγκάρντ προεκλογικά ο πρώην πρωθυπουργός όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC– κάλεσε ως ύποπτο για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Ο Σταύρος Παπασταύρου επέλεξε να μην εμφανιστεί ο ίδιος ενώπιον του εισαγγελέα αλλά ο δικηγόρος του ο οποίος ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί ο πελάτης του μετά τις 15 Αυγούστου.

Σημειώνεται, ότι όπως αποκαλύφτηκε, ο Παπασταύρου ήταν ένας από τους μεγαλοκαταθέτες της Λίστας Λαγκάρντ με λογαριασμό 5.386.374 ευρώ τον οποίο διατηρούσε από κοινού με τον πατέρα του – ο οποίος έχει πεθάνει- αλλά και τη μητέρα του, που επίσης κλήθηκε ενώπιον εισαγγελέα ως ύποπτη διάπραξης των ίδιων αξιοποίνων πράξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σήμερα σε ερώτηση της Φώφης Γεννηματά στην Ώρα του Πρωθυπουργού για το περιβόητο “plan B” Βαρουφάκη, αναφέρθηκε στον Σταύρο Παπασταύρο.

«Ο δικός μου συνεργάτης κυρία Γεννηματά, δεν είχε αφορολόγητα χρήματα στην Ελβετία όπως ο συνεργάτης του κου. Σαμαρά» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την κλήτευση του Σταύρου Παπασταύρου στον οικονομικό εισαγγελέα.

 

Δικαίωση του HOT DOC η κλήτευση Παπασταύρου στον εισαγγελέα


Η κλήτευση του Σταύρου Παπασταύρου στον οικονομικό εισαγγελέα σήμερα, αποτελεί δικαίωση για τη δημοσιογραφική έρευνα του HOT DOC.

Ο στενός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό, βρισκόταν ανάμεσα στα πολλά ονόματα καταθετών της Λίστας Λαγκάρντ. Μάλιστα, ο λογαριασμός που διατηρούσε άγγιζε περίπου τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό, ήταν στο λογιαριασμό του Παπασταύρου το 2006, όταν ο Φαλτσιάνι παρέδωσε τα στοιχεία που πήρε από την ελβετική τράπεζα HSBC, στις γαλλικές αρχές.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο Κώστας Βαξεβάνης στο τεύχος 70 του HOT DOC, «ο λογαριασμός του Σταύρου Παπασταύρου με τα 5,5 περίπου εκατομμύρια, ήταν από τους πιο προκλητικούς για έλεγχο. Ο Παπασταύρου ήταν ένα δημόσιο πρόσωπο και μάλιστα σύμβουλος του πρωθυπουργού, το ποσό που περιείχε ο λογαριασμός ήταν μεγάλο και παρά τις διαβεβαιώσεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή πως πρόκειται για δικά του χρήματα, τα οποία διαχειρζόταν ο Παπασταύρου ως δικηγόρος του, συνδικαιούχοι του λογαριασμού ήταν οι υπερήλικες γονείς του. Ο πατέρας του ήταν συνταξιούχος του ΟΤΕ όπως και η μητέρα του Φανή».

Γιατί λοιπόν ένας επιχειρηματίας ο οποίος δίνει τα λεφτά του να τα δαιχειριστεί ο δικηγόρος του, δέχεται να είναι συνδικαιούχοι των χρημάτων του οι υπέργηροι γονείς του Παπασταύρου;

Όπως φαίνεται, χρειάστηκαν περίπου 4 χρόνια μετά την αποκάλυψη των ονομάτων της Λίστας Λαγκάρντ από το HOT DOC, προκειμένου οι αρχές να αρχίσουν να την “σκαλίζουν” ώστε να επιρρίψουν επιτέλους τις όποιες ευθύνες αναλογούν στον καθένα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Με εντολή (Σαμαρά;) προσπάθησαν να «καθαρίσουν» τον Παπασταύρου από τη Λίστα


Όπως είχε αποκαλύψει το HOT DOC στο τεύχος 70, υπήρξε προσπάθεια «να κλείσει ο φάκελος Παπασταύρου».

Όταν το όνομα του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, δόθηκε από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, για έρευνα στο ΣΔΟΕ έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες πράξεις έρευνες που προσδιόριζε ο εισαγγελέας, δηλαδή άνοιγμα λογαριασμών, έλεγχο περιουσιακών στοιχείων κλπ.

Την έρευνα για τον Παπασταύρου έκανε το Α’ Τμήμα της Β’ Υποδιεύθυνσης του ΣΔΟΕ.

Ενώ η έρευνα ήταν σε εξέλιξη, με πληθώρα στοιχείων τεκμηρίωσης να βρίσκονται σε αναμονή, ο επόπτης του Α’ Τμήματος του ΣΔΟΕ ζήτησε από τον ερευνητή υπάλληλο να κλείσει το φάκελο που αφορούσε στον Σταύρο Παπασταύρου.

Ο υπάλληλος, αφού διευκρίνισε στον προϊστάμενό του πως η έρευνα δεν έχει τελειώσει, αρνήθηκε να υλοποιήσει την προφορική εντολή. Κατέθεσε μάλιστα εγγράφως τις αντιρρήσεις του και εμπόδισε το κλείσιμο της υπόθεσης.

 

Μπορείτε να διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του HOT DOC ΕΔΩ

Φωτογραφία: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο