Newsroom

Newsroom

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να χάσουν “μερικά κιλά”

Ο κύριος Τζόνσον μάς θύμισε τη Μαρία Αντουάνετα με το παντεσπάνι, σε μια πιο fit εκδοχή που ταιρίαζει στις μόδες του 21ου αιώνα

AP 19311524650225

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τους πολίτες να χάσουν “μερικά κιλά” παραθέτοντας το δικό του παράδειγμα για την μάχη που έδωσε για να αδυνατίσει πριν νοσήσει από covid-19 με στόχο να τους ενθαρρύνει να αθλούνται περισσότερο.

Η κυβέρνηση της χώρας παρουσίασε σήμερα την εκστρατεία “Καλύτερη Υγεία” με την δέσμευση να αντιμετωπίσει “την ωρολογιακή βόμβα της παχυσαρκίας” μέσω της απαγόρευσης των διαφημίσεων των πρόχειρων γευμάτων πριν από τις 21:00, μέσω της αναγραφής των θερμίδων στις συσκευασίες τροφίμων και μέσω της κατάργησης των προσφορών “1+1” στα τρόφιμα.

Νωρίτερα σήμερα η υφυπουργός Υγείας Έλενα Γουέιτλι δήλωσε ότι οι Βρετανοί θα πρέπει να τρώνε λιγότερο καθώς η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο να καταλήξει κάποιος από την covid-19. Επισήμανε, μάλιστα, ότι όσοι έχουν ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) άνω του 40 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από την νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός.

“Ανέκαθεν ήθελα να χάσω βάρος, χρόνια και χρόνια, και όπως πολλοί άνθρωποι δίνω μάχη με το βάρος μου, έχω σκαμπανεβάσματα. Αλλά από τότε που ιάθηκα από την covid-19, φροντίζω σταθερά την φυσική μου κατάσταση”, είπε ο πρωθυπουργός σε βίντεο που ανέβασε στο Twitter.

“Έχω χάσει τουλάχιστον 6,3 κιλά, αλλά όταν μπήκα στην εντατική, όταν ήμουν ειλικρινά άρρωστος, ήμουν υπέρβαρος…και ξέρετε ήμουν υπερβολικά χοντρός”, είπε ο Τζόνσον εκφράζοντας την ελπίδα ότι η νέα εκστρατεία υγείας “δεν είναι υπερβολικά αυστηρή ή υπερπροστατευτική”.

Τα πρόχειρα γεύματα και τα λεγόμενα fast food αποτελούνται από τρόφιμα που περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες σε συνδυασμό με μεγάλες ποσότητες λίπους, κορεσμένου λίπους, ζάχαρη και αλάτι, με αισθητή απουσία ποιότητας, ενώ πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση τους προκαλεί εθισμό στον οργανισμό.

Ο άσχημος αυτός τρόπος διατροφής που κυριαρχεί στις μέρες μας, έχει προκαλέσει σημαντική έκρηξη της παχυσαρκίας άλλα και όσων νοσημάτων συνοδεύονται από αυτή. Η παχυσαρκία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διαταραχές της διατροφής στο δυτικό κόσμο και η παιδική παχυσαρκία είναι το σοβαρότερο πρόβλημα παγκόσμια.

Παρόλα αυτά,  η παχυσαρκία συνδέεται παραδόξως με το χαμηλό εισόδημα καθώς αυτές οι τροφές και τα πρόχειρα γεύματα είναι πολύ πιο φτηνές από τα φρέσκα μαγειρεμένα φαγητά. Πολλές οικογένειες θα προτιμήσουν ένα πρόχειρο γεύμα αξίας ενός ή δύο ευρώ από το να αγοράσουν ακριβά φρούτα, λαχανικά και κρεατικά. 

Στην Αγγλία, όπου σύμφωνα με το The Guardian υπάρχει εδώ και λίγους μήνες επισιτιστική κρίση και αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριo κάτοικοι περνούν ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς να φάνε, ενώ οργανισμοί και ΜΚΟ πιέζουν για τη μη κατάργηση του συσσιτίου τους καλοκαιρινούς μήνες σε παιδιά άπορων οικογενειών. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η προτροπή του βρετανού πρωθυπουργού Τζόνσον στους πολίτες  να χάσουν “μερικά κιλά” ακούγεται τουλάχιστον εξευτελιστική, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον αγώνα που δίνουν οι χαμηλές τάξεις για να επιβιώσουν. Ένα υγεινό σαντουιτς με αβοκάντο με σολωμό κοστίζει όσα το fast food μιας εβδομάδας.

Ο κύριος Τζόνσον μάς θύμισε τη Μαρία Αντουάνετα με το παντεσπάνι, σε μια πιο fit εκδοχή που ταιρίαζει και στις μόδες του 21ου αιώνα. 

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…