«Ο βιαστής είσαι εσύ»: Διαμαρτυρία μέσα στην τουρκική Βουλή

Το viral τραγούδι των φεμινιστριών της ομάδας «Las Tesis» στη Χιλή, «έφτασε» μέχρι την Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας το Σαββατοκύριακο.

880863

«Ο βιαστής είσαι εσύ. Η αστυνομία, οι δικαστές, το κράτος, ο πρόεδρος. Δεν έφταιγα εγώ, ούτε το πού ήμουν, ούτε το τι φορούσα», τραγουδούν οι γυναίκες της Χιλής με τα μάτια τους δεμένα με ένα μαύρο μαντήλι, προκαλώντας ένα παγκόσμιο κύμα διαμαρτυρίας για τη βία κατά των γυναικών. 

Με παρέμβασή τους στη συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ομάδα γυναικών βουλευτών τραγούδησε το «The rapist is you», προκειμένου να επισημάνουν το φαινόμενο των δολοφονιών γυναικών στη γειτονική χώρα.

Οι γυναίκες του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, χτυπώντας τα χέρια τους στα έδρανά τους στο ρυθμό του «Ο βιαστής είσαι εσύ», τραγούδησαν την τουρκική εκδοχή του που περιλαμβάνει στίχους όπως «Εσύ είσαι ο βιαστής, εσύ είσαι ο δολοφόνος. Αστυνομικοί,

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι βουλευτές σηκώθηκαν όρθιες κρατώντας στα χέρια τους περίπου 20 φωτογραφίες με θύματα γυναικοκτονιών, με το ανδροκρατούμενο τουρκικό κοινοβούλιο να παρακολουθεί τη διαμαρτυρία.

Πριν από τη διαμαρτυρία και το τραγούδι (που δημιουργήθηκε από την χιλιανή φεμινιστική κολεκτίβα Las Tesis), η βουλευτής του CHP απευθύνθηκε απευθείας στον Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, εξηγώντας του ότι το επίμαχο τραγούδι χρησιμοποιείται από γυναίκες σε όλον τον κόσμο για να αναδείξουν το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βίας κατά του φύλου τους. «Χάρη σ’ εσάς, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στην οποία πρέπει να έχεις βουλευτική ασυλία για να συμμετάσχεις σε αυτή τη διαμαρτυρία», υπογράμμισε η πολιτικός. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα επτά άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στην Κωνσταντινούπολη επειδή επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Στην απάντησή του, ο Σοϊλού είπε ότι όλοι οι Τούρκοι αισθάνονται πόνο όταν δολοφονείται μια γυναίκα, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο εν λόγω ύμνος τραγουδήθηκε στη Χιλή για διαφορετικούς λόγους. Επίσης, απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώνεται με τους στίχους, ότι δηλαδή στους κόλπους της αστυνομίας, της δικαιοσύνης και του κράτους υπάρχουν βιαστές ή δολοφόνοι.

Θερίζει η έμφυλη βία στην Τουρκία

Σύμφωνα με τo δημοσίευμα της dw.com, δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι 38% των γυναικών στην Τουρκία πέφτουν θύματα βίας από σύντροφο στη διάρκεια της ζωής τους. Το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται γύρω στο 25%. Ανεπίσημα δεδομένα που συνέλεξε μια ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία δείχνει ότι 440 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες την περασμένη χρονιά, διπλάσιος αριθμός από το 2012, τη χρονιά δηλαδή που η Άγκυρα ψήφισε νομοθεσία για την προστασία των γυναικών. Στην Τουρκία πάντως δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή για τις «γυναικοκτονίες», όπως επισημαίνει το άρθρο.

Το Un Violador en Tu Camino – A Rapist in Your Path (Ένας Βιαστής στο Δρόμο σου), που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο της εθνικής εξέγερσης της Χιλής, ενάντια στην κοινωνική ανισότητα, τραγουδούν γυναίκες σε μαζικές διαμαρτυρίες, σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Το χιλιανό τραγούδι διαμαρτυρίας σχετικά με την κουλτούρα του βιασμού και τη ντροπή που η κοινωνία ρίχνει στα επιζήσαντα άτομα, έχει γίνει ένας viral από τις φεμινίστριες σε όλο τον κόσμο. Το βίντεο με το τραγούδι και τις χορευτικές κινήσεις που το συνοδεύουν έφτασε στο Μεξικό, την Κολομβία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Το τραγούδι γράφτηκε από τη φεμινιστική ομάδα θεάτρου Lastesis, με έδρα την Χιλιανή πόλη Βαλπαραΐσο (Valparaíso).

Το τραγούδι βασίζεται στο έργο της Rita Segato, ανθρωπολόγος από την Αργεντινή, που υποστηρίζει ότι η σεξουαλική βία είναι πολιτικό, όχι ηθικό ζήτημα. Οι στίχοι περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα – η αστυνομία, η δικαστική εξουσία και οι δομές των πολιτικών δυνάμεων – υποστηρίζουν συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών:.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ