Στο
ίδιο μοτίβο με την τελευταία εξέτασή του και οι απαντήσεις που έδωσε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, αφού
εξακολουθεί να μην θυμάται τίποτα όσον αφορά δάνεια τα οποία χορηγούσε σε
φίλους και συνεργάτες του και για τις τυχόν εξασφαλίσεις τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνήγορος υπεράσπισης του Κ. Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης, ο Ανδρέας Βγενόπουλος στο 70% των ερωτήσεων λέει «δεν θυμάμαι και δεν ξέρω» για χορηγήσεις δανείων εκατομμύριων σε ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόταν.
Ο Βγενόπουλος που έφτασε για ακόμη μια φορά στο σημείο να ζητά την προστασία του Δικαστηρίου, αμφισβητεί τα επίσημα πορίσματα των ελεγκτικών εταιριών από τα οποία προκύπτει η επισφάλεια των δανείων που χορήγησε.
«Ήταν το Α και το Ω, η καρδιά και ο πνεύμονας όλου του ομίλου , αλλάζει θέσεις όποτε θέλει , ήταν ο ηγέτης , έδινε δάνεια με εξασφαλίσεις μετοχές της MIG», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γ. Μαντζουράνης ο οποίος εξετάζει αυτήν την ώρα τον Βγενόπουλο.
Μάχη για τις κασέτες «φωτιά» που αποκάλυψε το HOTDOC – Δεν θέλει ο Βγενόπουλος να διαβαστούν στο Δικαστήριο
Τη γνησιότητα του περιεχομένου των διαλόγων «φωτιά» των συνεργατών του Βγενόπουλου που αποκαλύπτει το HOT DOC στο τεύχος που κυκλοφορεί και φανερώνουν το πώς δίνονταν τα επισφαλή δάνεια αμφισβητεί ο Βγενόπουλος.
Ο επιχειρηματίας ζήτησε να μην γίνονται ερωτήσεις με βάση το περιεχόμενο αυτών των διαλόγων, γιατί είναι «αισχρή παραπληροφόρηση». Μάλιστα, επικαλέστηκε πως κάποιοι δεν ήξεραν καλά ελληνικά γιατί όπως είπε ως παράδειγμα, το «μπάνιο δεν είναι μπάνιο, αλλά ντάνιο» γιατί έτσι το προφέρει ο Ρουμάνος (σ.σ το δάνεια, προφανώς), που ακούγεται στην επίμαχη συνομιλία.
«Δεν υπάρχει το πρωτότυπο και είναι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης η διερεύνηση της υπόθεσης. Δεν μπορεί να γίνει δικαστική αξιοποίηση θα πρέπει να είναι μέσα από τη δικογραφία και να υπάρχει η βεβαιότητα ότι είναι πιστή η απομαγνητοφώνηση», υποστήριξε ο συνήγορος του Βγενόπουλου, Μ. Δημητρακόπουλος.
«Υπάρχει θέμα ελευθερίας του Τύπου. Δεν φέραμε προανακριτικό υλικό για να το αξιολογήσετε. Δημοσιεύσαμε διαλόγους για εκατομμύρια που έρχονταν σε βαλίτσες», τόνισε από τη μεριά του ο Βαξεβάνης.
«Από έναν βρωμιάρη φίλο του πήρε το υλικό», η… παρέμβαση Βγενόπουλο.
«Δεν θα ανεχτώ άλλο αυτή τη συμπεριφορά. Θα του κάνω μήνυση επί ακροατηρίω», η απάντηση Βαξεβάνη.
Σημειώνεται, πως αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για τη χρήση των διαλόγων.
Διαβάστε πιο κάτω, τους σχετικούς με τις «συνομιλίες φωτιά» διαλόγους.
«Παραλογισμός»: Το δικαστήριο απαγόρευσε τελικά τη χρήση των διαλόγων «φωτιά»
Την απαγόρευση τελικά για τη χρήση των διαλόγων φωτιά που «φωτιά» των συνεργατών του Βγενόπουλου που αποκαλύπτει το HOT DOC στο τεύχος που κυκλοφορεί και φανερώνουν το πώς δίνονταν τα επισφαλή δάνεια, αποφάσισε το δικαστήριο.
Ακολουθεί η διαδικασία
Κωνσταντόπουλος: Αντιλαμβάνεστε ότι είναι αντισυνταγματική η απόφαση να απαγορεύετε σε έναν κατηγορούμενο να κάνει χρήση υπερασπιστικού υλικού.
Μαντζουράνης: Εγώ θα ρωτάω, εσείς θα το απαγορεύετε, θα προσφεύγω στο δικαστήριο. Θα δημιουργήσω τον αναιρετικό λόγο αν ω μοι γένοιτο έχουμε καταδικαστική απόφαση .
Προέδρος: Δεν έχω το δικαίωμα να απαγορεύσω την ερώτηση, θα απαγορεύω την απάντηση.
Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε επίσης να μην γίνει χρήση στο δικαστήριο των επίμαχων συνομιλίων.
Όπως υποστήριξε: Οι ηχογραφήσεις των συνομιλίων εμπίπτουν στο απόρρητο που δεν ισχύει έναντι της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Δεν είναι γνωστό όμως, κατέληξε, προκειμένω αν οι συνομιλίες έχουν εξαχθεί με νόμιμο ή όχι τρόπο και με τη συναίνεση των προσώπων που μετείχαν σε αυτές καθώς και της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Μαντζουράνης: Άλλο η χρήση άλλο η απόκτηση, εν προκειμένω παρήχθησαν νομίμως οι κασέτες, χρησιμοποιήθηκαν από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς και βρέθηκαν στα χέρια του δημοσιογράφου ο οποίος έκανε χρήση. Με εντολή εισαγγελέα διενεργείται για το περιεχόμενο τους προκαταρκτική εξέταση. Αρά το υλικό αποκτήθηκε νομιμά, αν η χρήση από ένα περιοδικό είναι νόμιμη ή παράνομη είναι αδιάφορα για την αξιοποίηση του αποδεικτικού μέσου προς απόδειξη της αθωότητας του κατηγορουμένου ενώπιον του δικαστηρίου.
Κωνσταντόπουλος: Ο κος Βαξεβάνης έχει ως υπερασπιστικά στοιχεία και αυτά που έχουν δημοσιευθεί και δεν έχουν αμφισβητηθεί από καμία επίσημη αρχή ούτε διαψευστεί από κανένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έστειλε το στοιχείο στην εισαγγελία για να ερευνηθεί αν προκύπτει τέλεση αξιόποινων πράξεων. Μέχρι τότε δεν υπάρχουν ύποπτοι ούτε υπόλογοι. Από την υπόθεση του Γουερτεργκέτι έχει ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα.
Ο δημοσιογράφος στάθμισε τα έννομα αγαθά, το υπερασπιστικό του δικαίωμα πρώτο και κύριο. Ακόμα κι αν ήταν παρανόμως κτηθέν θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να αποδείξει την αβασιμότητα της κατηγορίας.
Κριτήριο προσέγγισης είναι επίσης το δημόσιο συμφέρον όπως και το συμφέρον της Δικαιοσύνης. Μόνο έτσι νομιμοποιείται η κοινωνική αποστολή του δημοσιογράφου. Η κατηγορία αναφέρεται σε φθονερή διάθεση. Κανένα από τα σκάνδαλα που δικάζει σήμερα η Δικαιοσύνη δεν θα έπαιρνε αυτές τις διαστάσεις αν λειτουργούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με πρώτη και κυριά την ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας, από την εποχή του Κοκότα μέχρι και σήμερα. Αυτό λένε και τα δημοσιεύματα. Αν δεν υπήρχε ο Προβόπουλου να επιτρέπει να γίνονται τριγωνικές συναλλαγές… Το δημοσίευμα το επίμαχο αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά για τα οποία ζητάμε να κάνουμε χρήση. Αν το θεωρείτε παραποιημένο ας το προσβάλλετε ως πλαστό, δεν το κάνετε. Δεν το προσβάλλετε ως ψευδές κατά περιεχόμενο. Θεμιτή η χρήση που του γίνεται προς υπεράσπιση του ισχυρισμού ότι δεν στέκει η κατηγορία. Αν θέλετε να γνωρίζετε που βρίσκεται ως σώμα κάνετε ένα ερώτημα είτε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είτε στην Εισαγγελία.
Απατσίδης: Αν βλέπατε κάποιες συνομιλίες σε ένα περιοδικό που αποδείκνυαν ότι είναι άλλος ο κατηγορούμενος, ο δρας της μιας δολοφονίας, δεν θα τις χρησιμοποιούσατε; Εδώ φτάσαμε σε έναν παραλογισμό να υπάρχουν άνθρωποι που να αφήνουν υπονοούμενα μαγνητοφώνησης για πράγματα που αποδεικνύουν την ενοχή τους. Είναι άτοπο να μπορεί ο δημοσιογράφος να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό για την ενημέρωση του πολίτη και να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει για την υπεράσπιση του.
Δημητρακόπουλος: Αν αποφασίσετε να το λάβετε υπόψη σας μόνο τότε να έρθουν από την εισαγγελία οι διάλογοι.
Κωνσταντόπουλος: Αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα το περιεχόμενο των συνομιλίων, πως το απαγορεύετε;
Μαντζουράνης: Κι εγώ ρωτάω όταν λένε θα τα κάνουμε μπάνιο τα λεφτά τι εννοούν; δεν λέω από που τα ρωτάω.
Βγενόπουλος: Αν δεν δούμε το περιεχόμενο των κασετών και τι ακριβώς λέγεται και μάλιστα από αλλοδαπούς συνομιλούντες.
Δημητρακόπουλος: Μα δεν πρέπει να απαντά ο μάρτυρας αφού απαγορεύτηκε να γίνει χρήση του περιεχομένου των επίμαχων συνομιλίων.
Βγενόπουλος: Αν δεν απαντήσω θα συνεχιστεί η δυσφήμιση μου από το σαιτ του.
Κωνσταντόπουλος: Έχουμε ζητήσει την απάντηση της τράπεζας του στα δυο πορίσματα του 2009 που επισημαίνουν παρατηρήσεις για κακή λειτουργία
της τράπεζας του.
Βγενοπουλος: Δεν την έχω
Απατσίδης: Μα την πήγαν στην κα Τσατάνη
Δημητρακόπουλος: Ο κος Βγενόπουλος λέει ότι επι των πορισμάτων αυτών τις απαντήσεις που έδωσε η Λαϊκή δεν τις έχει.
Προέδρος: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τις βρει
Δημητρακόπουλος: Είναι αντίδικος σήμερα της Λαϊκής, δεν του δίνουν τίποτε.
Μαντζουράνης: Τα έχουν και θα σας πω που τα έχουν προσκομίσει στην κα Τσατάνη, αναφέρεται στη διάταξη της
Προέδρος: Λέει δεν τα έχω, τι να του κάνω εγώ τώρα
Κωνσταντοπουλος: Όταν τα ζητάμε τα απαντητικά έγγραφα δεν θα ζητάμε από ιδιοτροπία. Έχουν άμεση σχέση με την κατηγορία του δόλου.
Βγενόπουλος: Δεν τα προσκόμισα εγώ στην κα Τσατάνη.
Κωνσταντόπουλος: Θεωρώ την απάντηση του απάντηση υπεκφυγής
Μαντζουράνης: Αναφέρεται ότι τα προσκόμισε με υπόμνημα του ο μηνυτής
Βγενόπουλος: Οι διαδικασίες ήταν πολύ μακρές… Εγώ κλήθηκα μια -δυο φορές, στα στοιχεία που προσκόμισα δεν περιλαμβάνονταν αυτές οι απαντήσεις, αν τις προσκόμισε άλλος, τι να πω.
Μαντζουράνης: Ένας τραπεζίτης που ρωτά πως θα φέρω τα λεφτά για την αύξηση και αν θα ελεγχθούν, η προέλευση τους, τι ανησυχία έχει;
Βγενόπουλος: Δική σας ερμηνεία, αμφισβητώ αυτά που λέτε έχει βγει απόφαση επ΄ αυτών. Στο μόνο που απαντώ είναι πως συμμετείχα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής, με αλλαγή δολαρίων που είχα νομίμως σε λογαριασμό μου στην Ελλάδα, μπήκαν στο κεφάλαιο της Κύπρου χωρίς εμπλοκή κανενός δάνειου γι αυτό η υπόθεση αυτή είναι όλη ανύπαρκτη. Όλα όσα επακολουθήσαν δεν τα γνώριζα ….απ αυτήν την πράξη έχασα κι άλλες 500 χιλιάδες.
Μαντζουράνης: Πήγε κάποιος στο Λονδίνο να φέρει 150 εκατομμύρια μετρητά σε βαλίτσα;
Βγενόπουλος: Θα αστειεύεστε. δεν απαντώ στις παράνομες πράξεις του Βαξεβάνης ,όλα αυτά παραπέμπουν σε παρακράτος, που θα τελειώσει δεν θα κρατήσει πολύ.
Μαντζουράνης: Ποσό ELA είχατε πάρει όταν φύγατε;
Βγενόπουλος: Γύρω στα 3,5
Μαντζουράνης: Την περίοδο που είσαστε πρόεδρος εξέδωσε η Λαϊκή αξιόγραφα κεφάλαια για ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας;
Βγενόπουλος: Ναι
Μαντζουράνης: Σε πόσους πολίτες στην Κύπρο πουλήθηκαν. Ήταν 2,5 χιλιάδες; Έχασαν τα λεφτά τους αυτοί οι άνθρωποι;
Βγενόπουλος: Πολλοί έχασαν τα λεφτά τους από τα αξιόγραφα, όπως κι εγώ, με ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μαντζουράνης: Εξαπατήθηκαν ή παραπλανήθηκαν οι πολίτες όταν πωλούνταν αυτά τα αξιόγραφα
Βγενόπουλος: Όλα είχαν γίνει σωστά. Όταν τελικώς πουλήθηκε το προϊόν, μετα την αποχώρηση μας μάθαμε ότι δεν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Μπορεί κάποιοι να έχουν δίκιο μπορεί και όχι
Μαντζουράνης: Ξέρετε αν διενεργείτε σχετικός έλεγχος στην Κύπρο;
Βγενόπουλος: Από το 2011 κι ακούγονται διαφορά
Μαντζουράνης: Για να ενισχύσετε το κεφάλαιο η για να καλύψετε ζημίες πουλήσατε τα αξιόγραφα;
Βγενόπουλος: Από το 2010 και μετά υπήρχαν ζημιές
Μαντζουράνης: Τα αξιόγραφα είχαν σχέση με τα μιγκοδάνεια;
Βγενόπουλος: Καμια απολύτως. Μετά το 2007 που έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για δυο χρόνια η τράπεζα είχε πολύ μεγάλα κέρδη, μετά ξεκίνησαν τα προβλήματα
Μαντζουράνης: Εκκρεμούν χιλιάδες αγωγές στην Κύπρο γι’ αυτά τα αξιόγραφα;
Βγενόπουλος: Πάρα πολλές…η Κυπριακή κυβέρνηση έβγαλε νομοθεσία και επιδοτεί για τις αγωγές …η υπόθεση δεν πήγε γιατί έγινε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Όταν μια τράπεζα εχει πληγεί από την κρίση το να λες ειδικά γι αυτήν ότι φταίνε τα δάνεια κι αποδεικνύεται από τους αριθμούς ότι δεν φταίνε το ξέρει
ο Βαξεβάνης και ποτέ δεν έχει πει μισή κουβέντα.
Προέδρος: Αυτό δεν σημαίνει ότι γραφεί ψέματα
Κωνσταντόπουλος: Ο Προβοπουλος το 2010 μιλούσε για τις υγιείς βάσεις του τραπεζικού συστήματος.
Βγενόπουλος: Η τράπεζα όλη την περίοδο μέχρι και το τέλος του πρώτου εξάμηνου του 2011 ήταν μια απολυτά υγιής τράπεζα.
Μαντζουράνης: Η κεντρική τράπεζα Κύπρου και της Ελλάδας λένε κι άλλους λογούς δεν μιλάνε μόνο για το κούρεμα των ομολόγων. Η επιτροπή Σοφών προς τον πρόεδρο Δημοκρατίας μιλάει για καρκίνωμα της Λαϊκής Τράπεζας.
Βγενόπουλος: Ποιος το υπογράφει ; ποιος το συνέταξε;
Βαξεβάνης: Το δημοσίευσαν οι Νιου Γιορκ Ταιμς… Τα άλλα πορίσματα με τις υπογραφές από τις κεντρικές τράπεζες τα αποδέχεται, γιατί είναι δεκαπέντε, να μας πει να ξέρουμε πως τα θέλει. Με ολίγη ή με φουσκάλες
Προέδρος: Αμφισβητείτε την ύπαρξη των πορισμάτων;
Βγενόπουλος: Όχι βέβαια
Μαντζουράνης: Τα διαβάζει λοιπόν ο δημοσιογράφος, είναι από επίσημους φορείς όχι από ανταγωνιστές … Έχει ενδιαφέρον να τα δημοσιεύσει ναι ή όχι;
Βγενόπουλος: Απο που τα πηρε;
Βαξεβάνης: Από τη Βουλή της Κύπρου
Βγενόπουλος: Αν πάρει ένα τηλέφωνο τους θιγομένους και ρωτήσει ποια είναι η θέση σας …τα δικά του συνεχώς υβρίζουν και ποτέ δεν έχουν ζητήσει γνώμη …είναι ηθικός αυτουργός στο αδίκημα της διαρροής εγγράφων είναι εκ προθέσεως ψευδή και συκοφαντικά
Προέδρος: Γιατί;
Βγενόπουλος: Δεν ξέρω τα κίνητρα του είναι όμως μια τεράστια υπόθεση που αφορά εκατομμύρια παίρνεις συνέχεια το μέρος των Κυπρίων …μόνο αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετεί και μπράβο του.
Μαντζουράνης: Στην Κύπρο έγινε το έγκλημα, εκεί θα πάει να πάρει στοιχεία…
Προέδρος: εκεί είναι το πρόβλημα τώρα;
Μαντζουράνης : υπάρχουν αγωγές και αν ναι έχει βγει και απόφαση εδώ για εξαπάτηση με τα αξιόγραφα;
Βγενόπουλος : εγώ γνωρίζω μια υπόθεση που έχει καταδικαστεί ως Τράπεζα Κύπρου κι όχι ως ειδική διάδοχος της Λαϊκής. Δεν έχει σημαία μπορεί να είναι κι έτσι
Αναλυτικά η εξέταση Βγενόπουλου
Μαντζουράνης: Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι με δάνεια από τράπεζες που ασκούσατε επιρροή δανειοδοτούνταν συγγενείς, φίλοι, γνωστοί, συνέταιροι και δίνονταν μετοχοδάνεια για να συμμετέχουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρίες συμφερόντων σας κατά παράβαση τραπεζικών κανόνων;
Βγενόπουλος: Είναι ψευδές
Μαντζουράνης: Θα αποδείξουμε ότι είναι αληθές. Για το Βατοπέδι, είναι αληθές η ψευδές ότι δανείσατε με 150 εκατομμύρια;
Βγενόπουλος: Είναι αληθές
Μαντζουράνης: Είναι αληθές ή ψευδές ότι ένα μέρος χρησιμοποιήθηκε από την Ανθεμιας για κατασκευή οικιών που ήταν προϊόντα ανταλλαγής με το δημόσιο;
Βγενόπουλος: Δεν το γνωρίζω
Μαντζουράνης: Είναι υπερασπιστική επιλογή σας, τακτική, ότι δεν γνωρίζετε…
Βγενόπουλος: Αργότερα οι εξασφαλίσεις μειωθήκαν
Μαντζουράνης: Είναι αληθές ή ψευδές ότι δεν ζητήσατε περαιτέρω εξασφαλίσεις;
Βγενόπουλος: Είναι ψευδές …στις περισσότερες περιπτώσεις ζητήθηκαν εξασφαλίσεις
Μαντζουράνης: Στα μεγάλα δάνεια ζητήθηκαν περαιτέρω εξασφαλίσεις;
Βγενόπουλος: Σε ορισμένα δάνεια ζητήθηκαν δεν μπορώ να τα γνωρίζω για όλα …πχ στην περίπτωση Ζολώτα έδωσε το σύνολο των ακινήτων του …
Μαντζουράνης: Θα αποδείξουμε ότι δεν είναι αληθές αυτό
Βγενόπουλος: Η ακίνητη περιουσία Ζολώτα είναι ψίχουλα μπροστά στην περιουσία που είχε
Μαντζουράνης: Ο ισχυρισμός του Βαξεβάνη ότι αν δεν υπήρχε ο Προβόπουλου, δεν θα κατέρρεε η Κύπρος γιατί οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είχαν διαπιστώσει κακή λειτουργία;
Βγενόπουλος: Είναι ψευδές
Μαντζουράνης: Θα κάνω ερωτήσεις από τα δυο πορίσματα για να αποδείξω ότι είναι αληθής αυτός ο ισχυρισμός. Τα δάνεια που δοθήκαν από τις τράπεζες που ήσασταν μέτοχος ήταν περίπου 1.3 δισ. ευρώ;
Βγενόπουλος: Περίπου 30 δισ. ευρώ
Μαντζουράνης: Προς τις εταιρίες των δικών σας συμφερόντων
Βγενόπουλος: Δεν υπάρχουν εταιρίες δικών μου συμφερόντων , αν εννοείτε την MIG είναι πολύ μικρότερα τα ποσά περίπου 350 -400 εκατομμύρια αλλά δεν είναι εταιρεία συμφερόντων μου.
Μαντζουράνης: Είναι αληθές ή ψευδές ότι χρηματοδοτούσατε επιχειρηματίες που επένδυαν στις επιχειρήσεις σας και δημιουργούνταν κλίμα ευρωστίας;
Βγενόπουλος: Παντελώς ψευδές… δεν υπάρχουν επιχειρηματίες φίλοι μου και δεν δημιουργήθηκε ποτέ κλίμα ευρωστίας.
Μαντζουράνης: Υπήρξατε μέλος επίτροπων πιστώσεων στην Marfin που ενέκριναν
χρηματοδοτήσεις από το 2007 -2100, είστε μέλος και πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής πιστώσεων της Marfin Εγνατία Bank;
Βγενόπουλος: Το 2005 νομίζω …Το 2004 ήμουν μέλος της επιτροπής πιστοδοτήσεων κι έχω παραστεί σε 12-14 συνεδριάσεις, το 2006 παρέστην μια φορά κι έκτοτε δεν παρέστην ποτέ. Aν κοιτάξετε τη δικογραφία Τσατάνη υπάρχουν πολλά στοιχεία γι’ αυτά.
Προέδρος: Τώρα ρωτάει ο κος Μαντζουράνης
Μαντζουράνης: Ως πρόεδρος αυτής της επιτροπής συμμετείχατε;
Βγενόπουλος: Ο ρόλος μου ήταν πολύ απλός. Ήμουν το έβδομο μέλος, οι επιτροπές έκαναν τη δουλειά τους κι όταν έπαιρναν μια απόφαση έβλεπα το πρακτικό κι ερχόταν σε μένα για μια τελευταία υπογραφή αν έβλεπα έξι εγκρίσεις έριχνα μια ματιά στο όνομα κι υπέγραφα. Όταν έβλεπα διαφωνίες διάβαζα μήπως υπήρχε ένσταση. Έχω την ευθύνη ως υπογράφων αλλά εξηγώ ποια είναι η συμμετοχή μου, συνεδρίαζαν χωρίς την παρουσία μου …δεν συμμετείχα ποτέ από το 2006 και μετά…
Μαντζουράης: Από το 2006 διοριστήκατε στο ΔΣ της Λαϊκής Κύπρου;
Βγενόπουλος: Ναι
Προέδρος : Που θέλετε να καταλήξετε;
Μαντζουράνης: Θέλω να καταλήξω ότι ήταν το Α και το Ω, η καρδιά και ο πνεύμονας όλου του ομίλου, αλλάζει θέσεις όποτε θέλει, ήταν ο ηγέτης
Βγενόπουλος: Ήμουν ο ηγέτης επι στρατηγικών θεμάτων. Στα θέματα των δανείων δεν θα ήταν δυνατόν να είχα εμπλοκή, δεν είχα τον χρόνο.
Μαντζουράνης: Δεν μπορεί να μην ασχοληθήκατε με δάνεια όπως της Φράγκου.
Βγενόπουλος: Βεβαίως
Μαντζουράνης: Αφού δεν είχατε τον χρόνο γιατί μπαίνατε στα ΔΣ και ειδικά στην επιτροπή πιστώσεων νούμερο δυο. Παίρναν λεφτά στην IRF από την Κύπρο τα πήγαιναν στην Αθηνά και τα έδιναν στους φίλους επιχειρηματίες
Βγενόπουλος: Η παρουσία μου υποδεικνυόταν και για λογούς συμβολικούς. Γιατί ήμουν πρόεδρος στην επιτροπή πιστοδοτήσεων; Ήθελα να διασφαλίσω ότι οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία κι όχι με πλειοψηφία και ήθελα να δω λίγο ονόματα. Είχα επαφές εκ της θέσεως μου και μπορεί να είχα μια πληροφορία που δεν την είχαν οι άλλοι έξι…
Μαντζουράνης: Στις 4 /11/2011 εξαναγκαστήκατε σε παραίτηση
Βγενόπουλος: Ναι, με εκβιασμό
Μαντζουράνης: Ήσασταν τότε και μέλος ΔΣ της ΙRF;
Βγενόπουλος: Ναι
Μαντζουράνης: Ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG; Είχε το 2004 το 17,8% των μετοχών της
Βγενόπουλος: Πρέπει να είχε παραπάνω το Ντουμπάι. Ήταν πάντως μεγαλομέτοχος. Ήταν εισηγμένη στο Λονδίνο. Όταν η κα Φράγκου έφτιαξε την εταιρία μου ζήτησε να κάνω κάποια επένδυση, μπήκα και στο ΔΣ για λίγο για περίπου έξι μήνες γιατί δεν προλάβαινα …κι έκτοτε διατήρησα ένα μικρό ποσοστό μέτοχων.
Μαντζουράνης: Συνολικά ποσό είχε δανειοδοτηθεί ο όμιλος Φράγκου;
Βγενόπουλος: Δεν θυμάμαι τα ποσά.
Μαντζουράνης: η θέση του Company Secretary σε μια offshore είναι σημαντική; Επειδή στην IRF είσαστε Company Secretary.
Προέδρος: Που θέλετε να καταλήξετε αν πληρωθήκαν τα δάνεια;
Μαντζουράνης: Ότι είναι αληθές ότι δίνονταν δάνεια σε φίλους και συνέταιρους με ορούς ευνοϊκούς… περί τα 300 εκατομμύρια δοθήκαν στην Φράγκου. Υπήρχε διασύνδεση του ιδίου με τους βασικούς μέτοχους των εταιρειών αυτών.
Βγενόπουλος: Η υπόθεση διερευνήθηκε και κατέληξε σε αρχειοθέτηση. Θέλετε να κάνουμε τη δική επί των δανείων αυτών. Εγώ σας λέω όλα τα δάνεια ήταν μια χαρά.
Προεδρος: Εσείς το λέτε αυτό, ο κος Βαξεβάνης λέει το αντίθετο
Κωνσταντόπουλος (παρεμβαίνει): Με αυτόν τον τρόπο γινόταν η συμμετοχή στην αύξηση της MIG. Δεν είναι μόνο το ότι δεν εξυπηρετήθηκαν
Συνεχίζει ο Γ. Μαντζουράνης τις ερωτήσεις: Η IRF χρωστούσε 172 εκατομμύρια , με εξασφαλίσεις μετοχές του Υγεία ,της MIG και της Marfin Popular Bank. Η αξία τους ήταν περί τα 70 εκατομμύρια. Έλλειμμα περί τα 99 εκατομμύρια.
Βγενόπουλος: Είναι παντελώς ανακριβή αυτά που λέει το πόρισμα της ελεγκτικής εταιρείας (PWC – Price Waterhouse Cooper). Άλλωστε οι εξασφαλίσεις αυτές αποτυπώνονται το 2012 για δάνεια του 2006,του 2007 και του 2008. Η Price Waterhouse Cooper δεν ήξερε ποιες ήταν οι εξασφαλίσεις κατά την χορήγηση.
Βαξεβανης: Ένα χρόνο έψαχνε η εταιρεία. Ήταν σύμβουλος της Λαϊκής Τράπεζας για έξι χρόνια
Κωνσταντόπουλος: Είναι η ελεγκτική εταιρεία διεθνούς κύρους την οποία και ο ίδιος είχε προσλάβει από το 2006 , ως διοικητής της τράπεζας. Είχε προσληφθεί με σύμβαση και συνέτασσε κάθε χρόνο εκθέσεις. Ήταν αξιόπιστος τα πέντε χρόνια κι όχι τον έκτο όταν είχε φύγει ο κος Βγενόπουλος;
Βγενόπουλος: Δεν αμφισβητώ την αξιοπιστία. Βλέπω κάποια ανθρώπινα προφανή λάθη. Το καίριο είναι κατά ποσό της ζητήθηκε να κάνει αποτίμηση των εξασφαλίσεων τη στιγμή της χορήγησης. Έκανε αποτίμηση το 2012 όχι για το 2006 που χορηγήθηκαν τα δάνεια.
Μαντζουράνης: Δεν είναι έτσι. Στο 70% των ερωτήσεων λέει δεν θυμάμαι και δεν ξέρω. Εδώ με απόλυτη σαφήνεια θυμάται.
Βγενόπουλος: Το πόρισμα της Τράπεζας Ελλάδας που είδε τις καλύψεις κατά την χορήγηση λέει ότι πολλά από τα δάνεια είχαν κάλυψη και έως 200%.
Μαντζουρανης: Είναι δικό του το μαγαζί και σε δικό του μαγαζί δίνει τα δάνεια και λέει δεν θυμάμαι το ποσοστό που είχε στην IRF και στα πορίσματα αναφέρονται όλα
Βγενόπουλος: Δεν υπάρχει πουθενά ότι δεν υπήρχαν εξασφαλίσεις τη στιγμή της χορήγησης.
Μαντζουράνης: Ότι δεν ήταν επαρκείς.
Βγενόπουλος: Παραπλανάτε.
Μαντζουράνης: Εσείς παραπλανείτε. Επειδή δεν ξέρουν τραπεζικά οι δικαστές. Βρηκατε μια άσχετη Τσατάνη και της πλασάρατε το πόρισμα του Γεωργαντά.
Δημητρακόπουλος: Όποιος θεσμικά έχει αναλάβει την υπόθεση από την πρώτη στιγμή λοιδορείται. Τα δάνεια της IRF όταν χορηγήθηκαν ήταν 200% καλυμμένα. Όταν κατέρρεε το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορείς να πεις ότι αυτά δεν έχουν κάλυψη.
Μαντζουράνης: Στις 22 Οκτωβρίου του 2008 η επιτροπή πιστώσεων νούμερο 2 παράτεινε και πάλι το δάνειο για δυο χρόνια;
Βγενόπουλος: Δεν θυμάμαι.
Μαντζουράνης: Είναι γραμμένο στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που μιλάει για σύγκρουση συμφερόντων.
Βγενόπουλος: Την απάντηση σε αυτό το πόρισμα την έχετε δει;
Μαντζουράνης: Βεβαίως, θα διαβάσω τις ποινές που σας επέβαλλε.
Βαξεβάνης προς το Δικαστήριο: Έφυγε ολόκληρη έκθεση από τη δικογραφία την προηγουμένη φορά. Καταθέσαμε χαρτιά που χάθηκαν , τουλάχιστον να τα διαβάσουν στην αίθουσα
Βγενόπουλος : Παραπλανειτε συστηματικά το δικαστήριο θέλοντας να δείξετε ότι τα δάνεια δεν ήταν καλά….και η Price Waterhouse δεν λέει τέτοια πράγματα.
Μαντζουράνης: Tον κο Πέτρο Βέττα τον ξέρετε;
Βγενόπουλος: Ναι
Μαντζουράνης: Είχε σχέσεις με εταιρίες σας;
Βγενόπουλος: Πιθανόν, ήταν κάποια περίοδο διευθύνων σύμβουλος στην Attica
Προέδρος: Πόσα πηρέ αυτός;
Μαντζουράνης: Τρία εκατομμύρια μόνο. Λίγα έδινε στους φίλους του…
Δημητρακόπουλος: Πως ξέρετε ότι ήταν φίλος του;
Βαξεβάνης: Ο άνθρωπος αυτός πέθανε από τον καημό του.
Βγενόπουλος: Μην μιλάς έτσι για τον φίλο μου που πέθανε.
Βαξεβάνης: Φίλος σας λοιπόν, ας γραφτεί στα πρακτικά γιατί στην προηγουμένη δίκη δεν γράφτηκε τίποτε.
Μαντζουράνης: Ο Βέττας έχει πάρει πάνω από 27 εκατ. ευρώ δάνεια και οι ελλείψεις κατά την ώρα της χορήγησης ήταν κατά Price Waterhouse 23 εκατ. ευρώ.
Βγενόπουλος: Τα δάνεια αυτά κατά τη στιγμή της χορήγησης είχαν υπερεξασφαλίσεις
Μαντζουράνης: Λέει ψέματα η Price Waterhouse;
Βγενόπουλος: Σας απάντησα. Προχωρήστε
Μαντζουράνης: Tον κ. Μίκαελ Νεκριχ τον ξέρετε;
Βγενοπουλος: Tον θυμάμαι
Μαντζουράνης: Ξέρετε αν καταζητείτε;
Βγενόπουλος: Όχι
Μαντζουράνης: Ήταν μαζί σας στο Δ.Σ της Financial Maritime
Βγενόπουλος: Συνυπήρχαμε κάποιον καιρό
Μαντζουράνης: Ο κ. Κούμπας Γεώργιος, πόσα εκατ. ευρώ πήρε δάνειο;
Βγενόπουλος: Δεν γνωρίζω
Μαντζουράνης: Πάνω από 49 εκατ. ευρώ.
Βγενόπουλος: Κατά τη στιγμή της εκταμίευσης τα δάνεια είχαν καλύψεις πάνω από 200%
Μαντζουράνης: Με τον κ. Κούμπα ήσασταν μαζί στο Δ.Σ της GIT;
Βγενόπουλος: Αν πάρετε μια τις εταιρίες, έχω συνυπάρξει σε ΔΣ με πάρα πολλά άτομα.
Μαντζουράνης: Τι εξασφαλίσεις είχαν τα δάνεια του κ. Κούμπα;
Βγενόπουλος: Θυμάμαι ότι ήταν πάνω από 200%
Μαντζουράνης: τι είδους εξασφαλίσεις ήταν;
Βγενόπουλος: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες
Προέδρος: Μήπως είχε δώσει πάλι μετοχές της MIG;
Βγενόπουλος: Δεν θυμάμαι
Μαντζουράνης: Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ήσασταν μαζί στη JASON NAVIGATION;
Βγενόπουλος: Η επένδυση σε τέτοια ναυτιλιακή πρέπει να ήταν πριν από 30 χρόνια
Ο Σπύρος και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος είναι γιοι κάποιου κυρίου ο οποίος είχε μεταλλεία και τον οποίο γνώριζα. Δεν έχει καμία σχέση με την Chipita.
Μαντζουράνης: Η Πειραιώς πούλησε την Prime Bank στην Marfin;
Βγενόπουλος: Η δίκη μου εταιρεία έδωσε την καλύτερη προσφορά.
Βαξεβάνης: Δεν έγινε κανένας διαγωνισμός.
Μαντζουράνης: Με τον κο Ζολώτα τι σχέση είχατε;
Βγενόπουλος: Καμία συνεταιρική σχέση ούτε φιλική σχέση με τον κο Ζολώτα, ήταν πελάτης της Τράπεζας.
Μαντζουράνης: Στην IRF είσαστε μαζί;
Βγενόπουλος: Κάποια στιγμή πληροφορήθηκα ότι λόγω της κας Φράγκου είχε επενδύσει κι αυτός στην IRF.
Μαντζουράνης: Μέσω δυο offshore
Βγενόπουλος: Δεν το γνωρίζω
Μαντζουράνης: Προκύπτει από την έκθεση επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Αποκάλυψη: Έδωσαν 145 εκατ. ευρώ στο Ζολώτα για εταιρία την ώρα που εκδιωκόταν από το αμερικανικό χρηματιστήριο
Στην αποκάλυψη πως δόθηκαν 145 εκατ. ευρώ στον εφοπλιστή Ζολώτα προκειμένου αυτός να αγοράσει εταιρία που εκείνη τη στιγμή εκδιωκόταν από το αμερικανικό χρηματιστήριο (Nasdaq), προχώρησαν οι συνήγοροι της υπεράσπισης. Από τη μεριά του ο Βγενόπουλος υποστήριξε πως ήταν «ένα εκπληκτικό deal» το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε.
Όσον αφορά την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Ανδρέας Βγενόπουλος στο Δικαστήριο, δεν έφταιξαν τα δάνεια που χορηγούσε, αλλά η «ίδια η Κύπρος και η Κεντρική Τράπεζα». Όπως είπε στο Δικαστήριο, «δημιούργησαν το πρόβλημα ρευστότητας στη Λαΐκή».
«Μου την είχαν στημένη στη γωνία» είπε ο Βγενόπουλος για τους Κυπρίους ενώ φανερά εκνευρισμένος επιτίθεται συνεχώς στον Κώστας Βαξεβάνη, λέγοντάς του «Σταμάτα δεν μπορώ να σε ακούω».
«Δεν είμαι εγώ κατηγορούμενος για κακούργημα» απαντά ο Κώστας Βαξεβάνης.
Ο Βγενόπουλος από την πλευρά του, εξακολουθεί να επιμένει πως οι μεγάλοι δανειολήπτες, όπως οι Φράκγου, Ζολώτας και Βενιάμης, στις αρχικές φάσεις των δανειοδοτήσεών τους, είχαν σημαντικές εξασφαλίσεις. «Αν υπάρχει χαρτί που λέει το αντίθετο, σας ζητώ να αθωώσετε το Βαξεβάνη», είπε χαρακτηριστικά ο Βγενόπουλος.
«Υπάρχει χαρτί και το καταθέτουμε. Είναι το πόρισμα της Price Waterhouse», ανέτεινε ο Γ. Μαντζουράνης. «Ό,τι θέλετε λέτε», ισχυρίστηκε ο Βγενόπουλος.
Ερωτήσεις για τη δωροδοκία Χριστοδούλου
Μαντζουράνης: Γνωρίζετε ποιος ήταν διευθυντής της εταιρείας του Χριστοδούλου;
Βγενόπουλος: Όχι
Μαντζουράνης: Τον έχετε συναντήσει;
Βγενόπουλος: 3-4 φορές, έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο.
Μαντζουράνης: Ποιος έκανε την αίτηση στην τράπεζα για να ανοίξει λογαριασμός; Αυτός ή η κόρη του;
Βγενόπουλος: Δεν ξέρω
Μαντζουράνης: Ο λογαριασμός άνοιξε όταν ήταν διοικητής στην Κεντρική Τράπεζα; Ποιος υπάλληλος έκανε το έμβασμα με το ένα εκατομμύριο ευρώ;
Βγενόπουλος: Ο Φολε – επικαλείστε – , ότι πηρέ τηλέφωνο από τον Ζολώτα να κάνει κάτι. Κάθε μέρα έπαιρνε χιλιάδες τέτοιες εντολές. Απο ό,τι έχω διαβάσει το 2012 κάποια στελέχη από τους Κυπρίους που μας διαδέχτηκαν εντόπισαν αυτό το έμβασμα και στη συνέχεια στήθηκε ένα ολόκληρο παραμύθι ότι εγώ δήθεν πήγα κι είπα στον Χριστοδούλου «δώσε μας έγκριση για την τράπεζα και μετρά από δυο χρόνια όταν φύγω εγώ θα σε δωροδοκήσω».
Επιχειρεί να παρεμβεί ο Κώστας Βαξεβάνης
Βγενόπουλος: Σταματά, να σε διαβάζω αντέχω και να κάνω μηνύσεις. Όχι και να σε ακούω, είσαι κατηγορούμενος
Βαξεβάνης: Η συκοφαντική δυσφήμιση για την οποία είμαι εγώ κατηγορούμενος δεν είναι ίδια με το μαύρο χρήμα που κατηγορούν εσένα.
Σε λίγα λεπτά ο κος Βγενόπουλος από το βήμα του μάρτυρα «διέταξε» για άλλη μια φορά τον Κώστα Βαξεβάνη να σταματήσει.
Βαξεβάνης: Δεν μπορεί να προσβάλλει με τον ναρκισσισμό και τον νεαπολεοντισμό που τον διακρίνει. Θα πάψουν να διοικούν τη χωρά με τη διαφθορά τους.
Βγενόπουλος: Εσείς θα πάψετε να την διοικείτε.
Στη συνέχεια κι ενώ διερευνούνταν το θέμα της δωροδοκίας του ενός εκατομμυρίου ευρώ του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστοδούλου, ο Ανδρέας Βγενόπουλος υποστήριξε ότι αυτός έδωσε την εντολή ελέγχου για το επίμαχο ποσόν.
Βαξεβάνης: Δεν είχε σχέση με την τράπεζα αλλά απευθυνθήκαν σε αυτόν ενώ ήταν μη εκτελεστικός όπως λέει. Ζούμε μια παράνοια.
Βγενόπουλος: Έγινε ένας έλεγχος για το ποσόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ και δοθήκαν παραστατικά ότι η συναλλαγή ήταν νόμιμη.
Μαντζουράνης: Ζολώτας και Βγενόπουλος από άποψη συμφερόντων είναι μια γροθιά
Βγενόπουλος: Τι είναι αυτά που λέει;
Μαντζουράνης: Η Aries Maritime αγοράστηκε από την Grandunion του Ζολώτα;
Βγενόπουλος: H σχέση που υπήρχε εκείνη την περίοδο μεταξύ τράπεζας και ομίλων κάποιων εφοπλιστών ήταν πολύ σωστή. Tο deal που έγινε βραβεύτηκε και ήταν εκπληκτικό. Αργότερα έπεσε η ναυτιλία και χάθηκαν λεφτά. Η τράπεζα πηρέ το βραβείο γι’ αυτή την συμφωνία.
Μαντζουράνης: Έδωσαν 145 εκατομμύρια στην εταιρεία Ζολώτα με τρία πλοιαράκια που είχε ζημίες μεγάλες από το 2009 και μετρά. Η Aries Maritime εκδιωκόταν από το χρηματιστήριο Nasqad την ώρα που έπαιρναν το βραβείο για το επιτυχές deal.
Συνεχίζει τις ερωτήσεις ο Μαντζουράνης
Μαντζουράνης: Το 2011 πήρατε μια επιστολή που λέτε ότι δεν την είχατε δει εσείς αλλά οι εκτελεστικοί. Αυτό δεν είναι πειστικό. Είστε ο βασικός μέτοχος, ο πρόεδρος, ήταν παραμονές εκδιώξεων όλων των στελεχών και δεν είναι δυνατόν να μην την λάβατε υπόψη. Απαντήσατε ως τράπεζα. Μήπως την έχετε για να την δώσετε στο δικαστήριο;
Βγενόπουλος: Όχι
Μαντζουράνης: Δεν σας ενημέρωσε ο κος Μπουλούτας;
Βγενόπουλος: Με ενημέρωσε ότι στάλθηκε μια επιστολή. Το περιεχόμενο ήταν ότι είχαν πρόβλημα μαζί του εκ των υστέρων βέβαια αποδείχτηκε ότι έκανε πολύ καλή δουλειά ο Μπουλούτας. Εμένα μου είπε τότε ο Μπουλούτας ότι έκανε πολύ μεγάλες παρανομίες η Κεντρική Τράπεζα και θα πηγαίναμε σε δικαστήρια. Η τράπεζα υποστήριζε ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν η απώλεια καταθέσεων.
Μαντζουράνης: Ήταν 4,1 δισ., είχατε σταδιακή αδυναμία άντλησης ρευστότητας από ομόλογα;
Βγενόπουλο: Ήταν και το κούρεμα των ομολόγων τότε, η απώλεια ήταν 3,2 δισ. και λίγους μήνες μετρά οι Κύπριοι το πήγαν στα 9 δισ.
Βαξεβάνης: Αφού είχε καταρρεύσει η τράπεζα
Μαντζουράνης: Αλλού οφείλετο το πρόβλημα ρευστότητας. Απελευθερώσατε δεσμευμένες καταθέσεις για συμμετοχή πελατών στην αύξηση του κεφαλαίου της τράπεζας;
Βγενόπουλος: Πρόβλημα ρευστότητας το 2011 για τα δάνεια του 2007; Με τη κεντρική τράπεζα της Κύπρου είχαμε μεγάλες διαφωνίες γι’ αυτό σήμερα είμαστε στα διαιτητικά δικαστήρια.
Βγενόπουλος: Η τράπεζα πηρέ ELA άρα είχε πρόβλημα ρευστότητας
Μαντζουράνης: Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λέει λοιπόν ότι αν αφαιρέσουμε τον ELA οι δείκτες είναι ακόμα χειροτέρα. Και γι’ αυτό δηλαδή ευθύνεται ο πόλεμος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου;
Βγενόπουλος: Όλες οι τράπεζες είχαν πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο μετά την αλλαγή της διοίκησης επιδεινώθηκε.
Μαντζουράνης: Όταν λέει ο Κεντρικός Τραπεζίτης ότι απαγορεύονται χρηματοδοτήσεις προς συμβούλους και διευθυντές και συνδεδεμένα πρόσωπα χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου; Δηλαδή είχε βρει πολλές τέτοιες χρηματοδοτήσεις προς συμβούλους και διευθυντές;
Βγενόπουλος: Δεν ήθελε να γίνονται άλλες εκταμιεύσεις.
Μαντζουράνης: Σας ρώτησα συγκεκριμένα: Είχαν δοθεί σε συμβούλους;
Βγενόπουλος: Δεν είχε δοθεί όμως ποτέ σε εμένα.
Μαντζουράνης: Όταν σας απαγόρευσε να δίνετε δάνεια πάνω από 250.000 ευρώ χωρίς την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Αυτές οι κυρώσεις είναι σημαντικές;
Βγενόπουλος: Δεν είναι κυρώσεις. Είναι κανονισμοί που υπάρχουν όταν δίνεται ELA στις τράπεζες.
Μαντζουράνης: Ποτέ πήρατε ELA για πρώτη φορά;
Βγενόπουλος: Δεν θυμάμαι ακριβώς.
Μαντζουράνης: Γιατί δεν θα έβαλε τους ορούς τότε;
Μαντζουράνης: Τα πορίσματα λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων σας προερχόταν από μεγάλες καταθέσεις.
Βγενόπουλος: Ένα μεγάλο ποσοστό ήταν πράγματι μεγάλες καταθέσεις
Μαντζουράνης: Αυτοί οι μεγάλοι είχαν πάρει δάνεια;
Βγενόπουλος: Ορισμένοι ναι. Όλα αυτά που λέτε με τις καταθέσεις, τα μεγάλα και τα μικρά δάνεια κτλπ σας τα απαντάω με ένα νούμερο: Αν η τράπεζα δεν είχε τη ζημιά από το κούρεμα των ομολόγων, θα είχε 8% κεφαλαιακή επάρκεια και κανένα πρόβλημα. Η ζημία από τα ομόλογα ήταν 2,4 δισ.
Μαντζουράνης: Έχετε έγγραφο;
Βγενόπουλος: Θα σας το φέρω
Μαντζουράνης: Αγοράζατε ομόλογα όταν έπεφταν;
Βγενόπουλος: Τα τελευταία ήταν το 2010
Μαντζουράνης: Έπεφταν τότε;
Βγενόπουλος: Τα ομόλογα θεωρούνταν μηδενικού κίνδυνου μέχρι τις αρχές του 2011.
Μαντζουράνης: Στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2011 των 480 εκατ. με ποσά μετρητά συμμετείχατε;
Βγενόπουλος: 2 εκατ. κάτι.
Οι τοποθετήσεις των συνηγόρων για τις κασέτες «φωτιά»
Απατσίδης: Ο κος εισαγγελέας είπε ότι αν αναγνωστούν οι συνομιλίες θα προκληθεί ακυρότητα. Ο νόμος επιτρέπει την άρση απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλίων με βούλευμα και λέει και που δεν χρησιμοποιείται. Όχι υπερ κατηγορουμένου αλλά σε βάρος κατηγορουμένου, πρόκειται για νομίμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα κι έρχονται σε μια δίκη προς υπεράσπιση κατηγορουμένου. Δεν μπορούν να εξοστρακιστούν, τότε θα ήταν αναιρετέα η απόφαση σας. Ο δημοσιογράφος δεν χρησιμοποιεί κομμάτι της δικογραφίας αλλά ένα δημοσίευμα. Υπάρχει παραδοχή που αθωώνει. Λέει «δώσαμε πολλά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις αν το μάθουν οι αρχές θα έχουμε πρόβλημα». Ζητάνε να αναγνωστεί η διάταξη Τσατάνη που ανασύρθηκε και η οποία είναι όχι υπερ αλλά σε βάρος του κατηγορουμένου. Δεν μπορούν να απαγορευθούν ερωτήσεις που κατατείνουν σε αθωότητα κατηγορουμένου.
Κωνσταντόπουλος: Πυρήνας της κατηγορίας είναι το γεγονός ότι ο όμιλος MIG οδήγησε μέσα από παραβιάσεις της τραπεζικής νομοθεσίας σε ορισμένες δυσάρεστες επιπτώσεις. Η χρεοκοπία της Τράπεζας στην Κύπρο και η κυπριακή οικονομία. Έχουμε έναν λαβύρινθο μέσα στον οποίο κινούνται τα ίδια πρόσωπα, ένας δαίδαλος που χρειάζεσαι τον μίτο της Αριάδνης για να βγεις. Με βάση τους κανόνες της ηθικής απόδειξης δεν έχετε περιοριστικά αποδεικτικά μέσα αλλά ενδεικτικά. Το αποδεικτικό μέσο πρέπει να κατατείνει είτε στην απόδειξη της κατηγορίας είτε στην απόδειξη της αθωότητας. Παν αποδεικτικό μέσον που έχει σχέση με την αντίκρουση της κατηγορίες, κανένας περιορισμός πάρα μόνο αυτός του παρανόμως κτηθέντος. Αυτές οι κασέτες ήταν αντικείμενο έρευνας της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, δεν είναι κάποιος που υπέκλεψε.
Μαντζουράνης: Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι του ανθρώπους όταν βρίσκονται σε δυσχερή θέση και δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουμε αυτό το υλικό
Εισαγγελέας: Θα επιφυλαχθώ, να δούμε από που προέρχονται αυτές οι συνομιλίες, αν καλύπτονται από το απόρρητο…
Βγενόπουλος: Εγώ δεν πήρα τη δικογραφία και την πηρέ ο Βαξεβάνης; Αυτά είναι τρομακτικά πράγματα.
Κωνσταντόπουλος: Δεν έκανε υποκλοπή ο δημοσιογράφος
Βαξεβάνης: Υπάλληλος της MIG μου το έφερε
Βγενόπουλος: Εμείς; Δεν είχαμε καν γνώση. Έγραψε κάτι κι έρχεται να επικαλεστεί αυτό που έγραψε;
Κωνσταντόπουλος: Στάλθηκαν από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς προς την εισαγγελία, αλλιώς δεν θα το επικαλούμασταν.
Δημητρακόπουλος: Η διαρροή για μας είναι ποινικό αδίκημα, πήγαν στα χέρια Βαξεβάνη δια της παραβιάσεως του υπηρεσιακού απορρήτου.
Βγενόπουλος: Έχει κάνει ο ίδιος τις απομαγνητοφωνήσεις, γιατί είναι παραποιημένα
Βαξεβάνης: Ωραία, δεν θα ξαναπούμε «μπάνιο» θα λέμε «ντανειο»… δεν το θέλουν γιατί καταγράφεται η αλήθεια εκεί.
Δημητρακόπουλος: Δεν φοβόμαστε τίποτε, ζητείστε τους διάλογους από την εισαγγελία να ελέγξουμε αν είναι σωστές οι απομαγνητοφωνήσεις.
Βγενόπουλος: Έχει καταργηθεί το κράτος Δίκαιου στη χώρα.
Βαξεβανης: Τον Παπαδόπουλο θα λέτε εσείς κράτος Δίκαιου. Έχουμε ελευθέρια του Τύπου στην χώρα.
Προέδρος: Πως μας διαβεβαιώνετε για τη γνησιότητα των διάλογων;
Μαντζουράνης: Θα καταθέσω το περιοδικό με τους διάλογους ως αναγνωστέο έγγραφο. Οι διάλογοι είναι γνήσιοι οποίος θέλει μπορεί να το προσβάλλει για τη γνησιότητα του.
Δημητρακόπουλος: Αίτημα Βγενόπουλου να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον αρμόδιο εισαγγελέα μετρά το πέρας της δίκης προκειμένου να διερευνηθεί αν στοιχειοθετείται παραβίαση του δικαστικού απορρήτου γιατί οι διάλογοι είναι σε ποινική δικογραφία και πως διέρρευσαν;