Εκνευρισμός από Βγενόπουλο: Δεν απαντά στις ερωτήσεις – Δεν θυμάται αν χρηματοδοτεί συγκεκριμένα ΜΜΕ

Με αρκετά εκνευρισμένο τον Ανδρέα Βγενόπουλο ο οποίος έφτασε στο σημείο να ζητήσει προστασία από το Δικαστήριο διότι δεν επιθυμούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις της υπεράσπισης που αφορούσαν στα συμπεράσματα των επίσημων πορισμάτων των ελεγκτικών αρχών, ολοκληρώθηκε για σήμερα η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη με τον επιχειρηματία στο Εφετείο.

579605051dc52439108b48ae

Ο Βγενόπουλος, που εξετάστηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης, όταν τον ρωτούσαν για την Κύπρο και τις κατηγορίες που καταλογίζονται τόσο στον ίδιο όσο και σε συνεργάτες του φαίνεται αρκετά εκνευρισμένος.

Σημειώνεται πως στην αρχή της δίκης, ο Ανδρέας Βγενόπουλος δεν θυμόταν να απαντήσει εάν χρηματοδοτεί συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως δεν έχει καμία ευθύνη για τα δάνεια της MIG, γιατί δεν έδινε αυτός τα δάνεια.

Σε καίριες ερωτήσεις για χορήγηση δανείων και για το παρασκήνιο υποθέσεων στις οποίες αναφέρονται τα επίμαχα δημοσιεύματα του HOT DOC και όχι μόνο, η προσφιλής του απάντηση είναι: «Δεν το γνωρίζω».

«Αναρωτιέμαι γιατί έχω μηνυθεί για πράγματα που τελικά δεν… γνωρίζει ο κος Βγενόπουλος… Είδε φως και μπήκε απ’ έξω», ήταν η εύλογη αποστροφή του Κ. Βαξεβάνη.

Διαβάστε τη συνέχεια της εξέτασης Βγενόπουλου με βάση το κατηγορητήριο από τους συνηγόρους υπεράσπισης:

Απατσίδης: Ο τίτλος του δημοσιεύματος ” ο αρχιερέας της τραπεζικής διαπλοκής ” αναφέρεται σε εσάς ή στον κο Προβοπουλο;

Βγενόπουλος : Ρωτήστε αυτόν που το έγραψε, αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεται στον κο Προβόπουλο, μπορεί και σε μένα

Απατσίδης: Από το 2009 οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν εντοπίσει τη δανειακή λειτουργία της τράπεζας , το έγραφε το πόρισμα του 2009, όχι αν το κάνατε απλά το έγραφε;

Βγενόπουλος: Δεν το γνωρίζω

Απατσίδης: Κάνατε μήνυση σε αυτούς που το έγραψαν;

Βγενόπουλος: Αντιδράς νομικά μόνο όταν σου βάζουν μια ποινή… Απάντησε η τράπεζα, στην εποπτική αρχή… Η μοναδική ποινή της τράπεζας σε όλη της τη λειτουργία ήταν κάποια περίοδο που είχε κατηγοριοποιήσει κάποια δάνεια καταναλωτικά, κι έγινε την περίοδο που απελευθερωθήκαν όλα τα δάνεια.

Απατσίδης: Γνωρίζετε ότι για Λαυρεντιάδη δεν υποβλήθηκε κανένα πρόστιμο από την Εποπτική Αρχή, αν και μετρά ασκήθηκαν διώξεις

Βγενόπουλος: Εκείνο που γνωρίζω με βεβαιότητα είναι ότι ήταν τέτοιο το κλίμα εκείνη την περίοδο που η σύνδεση του ονόματος μου με του Λαυρεντιάδη έγινε για να με δυσφημίσει….

Κωνσταντόπουλος (παρεμβαίνει) : Κύρωση από την Τράπεζα της Ελλάδος επιβλήθηκε το 2008 , ύψους 150 χιλιάδων ευρώ… Εμφανίζονταν ως καταναλωτικά κάποια δάνεια ενώ ήταν αλλά…ήταν επενδυτικά

Απατσίδης: Ήταν η σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των προστίμων που έπρεπε να επιβληθούν εκείνη την περίοδο. Αυτό το πρόστιμο αφορούσε το Βατοπέδι

Βγενόπουλος; Δεν θυμάμαι …τότε είχαν μπει πρόστιμα σε όλες τις τράπεζες

Απατσίδης : Την αναφορά Προβόπουλου το 2010 την έχετε διαβάσει;

Βγενόπουλος: Όχι

Απατσίδης: Ήταν έλλογες οι δανειοδοτήσεις προς τη Μονή Βατ πεδίου , που εσείς ως τραπεζίτης θα τις εγκρίνατε, λαμβάνοντας υπόψη και το πως χρησιμοποιήθηκαν , τις οφ σορ κλπ;

Βγενόπουλος : Αποκλείεται να μην ήταν εκείνη την περίοδο απολύτως καλυμμένες … Εκφράζω τη βεβαιότητα γνωρίζοντας το σύστημα λειτουργίας της τράπεζας εκείνη την περίοδο .

Καμία γνώση από Βγενόπουλο

Ένταση δημιουργήθηκε και στη συνέχεια, όταν ο κος Βγενόπουλος ενοχλημένος από ερωτήσεις του Γιάννη Απατσίδη σχετικά με τα πορίσματα ελεγκτικών αρχών για την τράπεζα του, ζήτησε προστασία από το Δικαστήριο καθώς δεν επιθυμούσε να απαντήσει ισχυριζόμενος ότι έχει δώσει την ίδια απάντηση πάνω από δέκα φορές.

Απατσίδης : Μπορείτε να μην απαντάτε για πράγματα που μπορεί να προκύψει η ενοχή σας

Βγενόπουλος: Κατηγορούμενος είναι ο πελάτης σας

Βαξεβάνης: Κι εσείς

Βγενόπουλος: Σήμερα εδώ είστε εσείς

Απατσίδης: Καταλαβαίνω τη θέση σας δεν πειράζει.

Βγενόπουλος: Έχετε φέρει αυτά που λένε τα πορίσματα αλλά όχι τις θέσεις της τράπεζας. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα πορίσματα έχουν κριθεί κι έχουν αρχειοθετηθεί.

Ο κ. Βγενόπουλος απαντώντας σε ερώτηση για την οποία επέμενε και το δικαστήριο, για το ύψος των δανείων που πήγαν στη MIG, υποστήριξε:

«Τα δάνεια που δοθήκαν στην MIG δεν θυμάμαι ποσά ακριβώς ήταν , αυτή τη στιγμή τα υπόλοιπα θα πρέπει να είναι γύρω στα 200 εκατομμύρια.

Βαξεβάνης : Αυτά που τα ξέρει κι όλα, τα άλλα δεν τα ξέρει ;

Στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος ρωτήθηκε αν γνωρίζει και εάν έχει συνεργαστεί με συγκεκριμένα πρόσωπα που εντάσσονται στο κατηγορητήριο της Κύπρου. Και εδώ, εμφανίστηκε να μην έχει ιδιαίτερη γνώση για πρόσωπα. Για το Ζολώτα π.χ, υποστήριξε πως ήταν πελάτης της τράπεζας, τον οποίον όμως επίσης δεν γνώριζε προσωπικά καθώς είναι ιδιαίτερα πολυάσχολος και μέλος πολλών ΔΣ που όμως δεν… συνεδρίαζαν ποτέ για να συναντά και τα λοιπά μέλη.

Βγενόπουλος: Προσπαθείτε να συλλέξετε υλικό για άλλη δικογραφία. Μεγαλύτερο ψευδός δεν υπάρχει από το κομμάτι που συνδέει την κατάρρευση της Κύπρου με την Λαϊκή Τράπεζα. Η Τράπεζα σήκωσε 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση ενώ η ζημιά από τα ομόλογα ήταν 2,4 δισ. ευρώ.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του μεγάλου και έντονου εκνευρισμού του Βγενόπουλου έγινε στο σημείο που η υπεράσπιση τον ρωτούσε για τις κατηγορίες στην Κύπρο.

Ο Βγενόπουλος γύρισε και αρκετά χαμηλόφωνα, αποκάλεσε «μαλάκα» συγκατηγορούμενο του Κώστα Βαξεβάνη. Ο δημοσιογράφος το άκουσε και απευθυνόμενος στο Βγενόπουλο του είπε: «δεν θα ξαναπείτε “μαλάκα”» κατηγορούμενο.

Βγενόπουλος: Δεν το είπα

Απατσίδης: Θέλετε να ακούσουμε το μαγνητόφωνο;

Βγενόπουλος: Ρε συνέχισε τις ερωτήσεις.

Απατσίδης: Να πάτε στους εισαγγελείς που συναντιέστε στα κότερα

Βγενόπουλος: Τι είναι αυτά που λες;

Κωνσταντόπουλος: Να συνειδητοποιήσει ο κύριος ότι σε αυτή τη δική είναι μάρτυρας και θα καταθέτει με ευπρέπεια ως μάρτυρας, εδώ δεν είναι ο μιστερ MIG η οποιοσδήποτε τραπεζίτης, να γυρίζει και λέει ό,τι είπε…

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως ο Βγενόπουλος χαρακτήρισε «ψευδή» ακόμα και τα όσα ανησυχητικά για τη λειτουργία της Λαΐκής Τράπεζας αναφέρονταν σε έγγραφο του Διοικητή της κεντρικής Τράπεζας Κύπρου προς το φυγόδικο σήμερα Μπουλούτα και με το οποίο του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

Μάλιστα, όταν το επικαλέστηκε ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη, Απατσίδης, ο Βγενόπουλος είπε πως δεν υπάρχει τέτοιο έγγραφο και αυτά τα γράφει μόνο ο Βαξεβάνης.

Όταν όμως το έγγραφο επιδείχτηκε στο δικαστήριο αλλά και στον ίδιο, ο Βγενόπουλος περιορίστηκε να πει ότι δεν το γνωρίζει και πως είναι ψευδή όσα επικαλούνταν ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Κύπρου.

Η Κύπρος και οι κατηγορίες

Στη συνέχεια, ο κ. Βγενόπουλος παραδέχτηκε πως υπήρχαν διάφορες κατηγορίες διατυπωμένες από διάφορους, βουλευτές, επιτροπές, τη Βουλή από το 2012.

Βγενόπουλο: Όταν όμως ένα δημοσιογράφος ετοιμάζεται να γράψει κάτι όπως “ο Αττίλας” και μέσα δεν τηρεί τον στοιχειώδη κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να ζητήσει τη γνώμη του…

Προέδρος : Υπήρχαν όμως τέτοιες αναφορές εναντίον σας και πότε;

Βγενόπουλος: Ναι, από το 2012 και μετά.

Βαξεβάνης: Από το 2010

Βγενοπουλος: Οι δημοσιεύσεις ήταν από το 2012 και μετά όταν η Τράπεζα κατέφυγε στον ΕΛΑ ο κεντρικός τραπεζίτης θεώρησε ότι υπεύθυνος ήταν ο Μπουλούτας, στη συνέχεια βέβαια με τους Κύπριους, έγινε μεγαλύτερη ζημιά.

Κωνσταντόπουλος: Γιατί κρύβεται τότε ο Μπουλούτας και δεν πάει στην Κύπρο να τα πει;

Βγενόπουλος: Είναι ντροπή να ρωτάτε τώρα τέτοια πράγματα.

Κωνσταντόπουλος: Θα δούμε ποια είναι η ντροπή… Φτιάχνετε εικόνα για τον εαυτό σας και πιστεύετε ότι είναι η πραγματικότητα…τα στελέχη σας φυγοδικούν

Βγενόπουλος: «Ήταν τιμή για οποιαδήποτε Τράπεζα να έχει σχέση με την Φράγκου»

Πως ήταν τιμή για οποιαδήποτε τράπεζα να έχει σχέση με τη Φράγκου υποστήριξε στην εξέταση του ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Σε ερώτηση σχετική με το δάνειο της Λαϊκής ύψους 33 εκατ. ευρώ προς τη Μ. Φράγκου, ο Βγενόπουλος είπε:

«Ήταν υπερεξασφαλισμένα τα δάνεια όλα όταν χορηγήθηκαν, ήταν τιμή για οποιαδήποτε Τράπεζα τότε να έχει σχέση με την κα Φράγκου, έφερε τότε καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων που τις διατήρησε κιόλας… πήρε δανεισμό όχι επειδή ήταν φίλη άλλα γνωστή επαγγελματικά, η εξέλιξη των δάνειων της ήταν αντίστοιχη με την εξέλιξη όλων των δάνειων εκείνη την περίοδο… Έχει αρχειοθετηθεί κι αυτή η περίπτωση …Δεν θα απαντήσω περαιτέρω για τους πελάτες μου να γράφετε εσείς και να τους δυσφημείτε…

Δεν έχω ειδικές γνώσεις επί των δανείων και δεν είμαι διατεθειμένος να μπαίνω σε ονοματολογία για έναν προς έναν τους πελάτες της τράπεζας.

Τα «θαλασσοδάνεια», o Ζολώτας και η IRF

Πρόεδρος: Όταν έχετε δώσει θαλασσοδάνεια σε εκατοντάδες και να είναι κόκκινα, σου λέει μήπως δεν τηρήθηκαν οι τραπεζικοί κανόνες;

Βγενόπουλος: Οι εξετάσεις γίνονται με κάποιες νόμιμες διαδικασίες, υπάρχουν θεσμικά όργανα, δεν μπορεί να βγαίνει ο δημοσιογράφος…

Προέδρος: Δεν είναι έτσι, τα θεσμικά όργανα δεν ξέρεις ποσό θα κάνουν να τα ελέγξουν

Απατσίδης: Η Zebra είναι δική σας εταιρία; Συμμετέχετε σ΄ αυτην με κάποιον τρόπο;

Βγενόπουλος: Όχι. Αν θυμάμαι καλά ήμουν διευθυντής.

Δημητρακόπουλος: Πρέπει να εξετάσουμε τα δάνεια τα οποία παρουσιάζει η έκθεση, αν ήταν εξασφαλισμένα όταν δοθήκαν. Εξετάζουμε τι γινόταν τότε.

Απατσίδης: Τον κ. Ζολώτα είπατε ότι τον γνωρίσατε το 2008. Είπατε ότι διαπιστώσατε στην πορεία ότι το 2007 συμμετείχατε μαζί του σε ένα Δ.Σ αλλά δεν τον είχατε συναντήσει. Με τον Ζολώτα συμμετείχατε και στην IRF (European Finance Investment);

Βγενόπουλος: Η IRF είναι εισηγμένη. Εγώ που γνώριζα την κα Φράγκου ήμουν μέτοχος. Ο κ. Ζολώτας που επίσης γνωρίζει την κ. Φραγκου, είναι στο ΔΣ.

Απατσίδης: Στη Zebra συμμετείχε ο Ζολώτας;

Βγενοπουλος: Όχι

Απατσίδης: Η Focus έχει δανειοδοτηθεί από τη Marfin;

Βγενόπουλος: Ναι …υπάρχουν όλα στο πόρισμα της κας Τσατάνη

Απατσίδης: Τον κο Φόλε τον γνωρίζετε;

Βγενόπουλος: Ήταν στέλεχος της τράπεζας

Απατσίδης: Η Focus ήταν μεγάλη εταιρεία όταν δανειοδοτήθηκε με 500 εκατομμύρια

Βγενόπουλος: Ήταν από τους μεγαλύτερους πελάτες στον τομέα των καταθέσεων, μετά έπεσε σε κρίση

Βγενόπουλος προς Πρόεδρο: Δεν θα τελειώσουν πότε . Ρωτούν για εφ’ ολης της ύλης δραστηριότητες της τράπεζας, προσπαθούν να βγάλουν βρωμιές…

Απατσίδης : Σεβόμαστε το δεν γνωρίζω, όχι το να μην απαντάτε… Η εταιρεία Χριστοδούλου ήταν πελάτης σας;

Βγενόπουλος : Δεν γνωρίζω

Δημητρακόπουλος : Υπάρχουν στο κατηγορητήριο ερωτήματα που να αφορούν την εκκρεμή στην Κύπρο υπόθεση Χριστοδούλου; Είναι εκτός θέματος όλες αυτές οι ερωτήσεις.

Κωνσταντόπουλος: Υπάρχει ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο και υπάρχει το καθήκον όλων μας να αναζητηθεί η πλήρης αποδεικτική τεκμηρίωση των αληθών ή μη γεγονότων, δεν υπάρχει αποδεικτικός περιορισμός, αυτές είναι καινοφανείς δικονομικές απόψεις. Ρωτάμε για τα δάνεια προς φίλους με επισφάλειες.

Δημητρακόπουλος: Αναφερόσαστε σε άσκοπες με το θέμα ερωτήσεις. Τι δουλειά έχει εδώ η δωροδοκία Χριστοδούλου;

Βαξεβάνης: Το κατηγορητήριο λέει ότι εγώ ψευδώς έγραψα ότι δανειοδοτήθηκαν φίλοι του και συνέταιροι του, για τις εταιρείες που ρωτάμε είναι δίκες του και ρωτάμε αν πληρώνεται η δόση και λέει δεν ξέρω

Προέδρος : Καταγράφηκαν αυτά, δεν μπορούμε όμως να αναφερθούμε σε όλες τις εταιρείες. Μπορεί να υπάρχουν άλλες εκατό…

Βγενόπουλος : Είπε ότι έδινα δάνεια στον εαυτό μου, είναι τερατώδη αυτά, καμία συμμετοχή δεν είχα στην άλλη εταιρεία του κου Ζολώτα που αναφέρουν.

Απατσίδης : Πως αποκτήσατε το μερίδιο της Λαϊκής τράπεζας και ποσό ποσοστό πήρατε; Υπάρχει πρωτοκολλημένο κατηγορητήριο…

Βγενόπουλος : Έχει κλείσει στην Ελλάδα, τα νέα στοιχεία είναι του Σηφουνάκη και του Βαξεβάνης σε άλλη υπόθεση

Απατσίδης : Πως έγινε η εξαγορά της Λαϊκής και πότε;

Προέδρος : Μην απαντάτε …

Απατσίδης: Το Tosca Fund το γνωρίζετε;

Βγενόπουλος: Άσχετη ερώτηση

Προέδρος; Τα άσχετα αφήστε να τα κρίνουμε εμείς…

Δημητρακόπουλος : τι προσπαθούν να κάνουν; Πρόπλασμα δικονομικό για τη δική τον Σεπτέμβριο;

Απατσίδης: Δεν θα γίνει δική, θα έχει βγει ένταλμα

Δημητρακόπουλος: Προβλέπει τώρα και το αποτέλεσμα στην Κύπρο;

Απατσίδης: Εγώ δεν προαναγγέλλω κάτι, ο κος Βγενόπουλος έχει πει ότι δεν εμπιστεύεται την Κύπρο ως κράτος Δίκαιου.

Απατσίδης : Τελικά τα μιγκοδανεια καλυφτήκαν;

Βγενόπουλος: Ορισμένα καλύφτηκαν , άλλα όχι …από τα περίπου 730 εκατομμύρια αυτή τη στιγμή οι πιθανές συνολικές απώλειες είναι της τάξης γύρω στο 25% όταν από τις άλλες μορφές δανείων οι απώλειες είναι πάνω από τις 50 % , άρα αυτά τα μιγκοδανεινα αποδείχτηκαν πολύ καλύτερα.

Απατσίδης: Έχουν γίνει αγωγές από δανειολήπτες ;

Βγενόπουλος: Κάποιοι που παρακαλούσαν να πάρουν δάνεια και τελικά έχασαν χρήματα τώρα έχουν κάνει αγωγές κι ένας κέρδισε…

Βαξεβάνης : Υπάρχει απόφαση για απατή, θα την προσκομίσω

Απατσίδης: είναι αλήθεια ότι ο γιος του Προβόπουλου δούλευε στην Φράγκου;

Βγενόπουλος: τη ρώτησα και μου είπε ότι όσα έχουν γραφτεί είναι ανακρίβειες γιατί δούλευε σε κάποιον πρώην συνέταιρο του μπαμπά της, δεν έχω ιδία γνώση.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 28 Ιουλίου.

Το πρώτο μέρος της σημερινής εξέτασης Βγενόπουλου

Διαβάστε το πρώτο μέρος της σημερινής εξέτασης του Ανδρέα Βγενόπουλου από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο Βγενόπουλος δεν… θυμάται αν χρηματοδοτεί συγκεκριμένα ΜΜΕ – «Δε γνωρίζω», η μόνιμη απάντησή του

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

604e6647825e631a983d9b22 1

Δίκη Ιάσονα: «Φτου σου, ψεύτη» – Χαμός στην αίθουσα μετά την κατάθεση του συνοδηγού αστυνομικού

Ούτε λίγο ούτε πολύ κατέθεσε πως δεν έφταιγε το όχημα για το τροχαίο που στέρησε…

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο