Ο απόηχος της δημοπρασίας: Όλα όσα ειπώθηκαν για το νέο τηλεοπτικό τοπίο

Όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο, έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξεκίνησε μετά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τις τηλεοπτικές άδειες.

57bc2faf1dc524b76a8b4567

Η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της από το αποτέλεσμα τονίζοντας πως έτσι μπαίνουν τέλος σε 27 χρόνια ανομίας, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί επικοινωνιακό ελιγμό. Η ΝΔ για παράδειγμα θέτει θέμα διαπλοκής και Δημοκρατίας.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση – για νέα σελίδα μετά από 27 χρόνια ανομίας μιλούν Γεροβασίλη, Παππάς

Σε δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση της δημοπράτησης των τεσσάρων αδειών η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για μια νέα σελίδα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. Η κυβέρνηση συγχαίρει όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση αυτής της απολύτως αδιάβλητης διαδικασίας. Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε από την πλευρά του ότι «η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια. Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Νίκος Παππάς ευχαρίστησε παράλληλα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας«που υπερέβαλαν εαυτούς όλους αυτούς τους μήνες, από την αρχή της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας, με αποκορύφωμα βέβαια τις ημέρες της δημοπρασίας». Ευχαρίστησε ακόμη «τα μέλη των Επιτροπών Διενέργειας του Διαγωνισμού και Ενστάσεων που στάθηκαν στο ύψος των πρωτόγνωρων περιστάσεων, τα στελέχη της Singular Logic, τα οποία υποστήριξαν με απόλυτη αρτιότητα τη διαδικασία, την Ελληνική Αστυνομία, που διαφύλαξε την τάξη με τρόπο άψογο, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που έδωσαν τη μάχη για την ελευθεροτυπία, τον πλουραλισμό και, τελικά, τη Δημοκρατία και, βέβαια, τους συνεργάτες του γραφείου μου και τους δικηγόρους».

«Θέλω, τέλος, να ευχαριστήσω και όλους όσοι αμφισβήτησαν πολιτικά τον διαγωνισμό. Ακόμη και εκείνους που επί της ουσίας υπονόμευσαν τη διαδικασία. Διότι -και με τα περισσότερα από 60 δικόγραφα με τα οποία επιχείρησαν να προσβάλουν το διαγωνισμό- έδωσαν τη δυνατότητα να διατυπωθεί κάθε επιχείρημα, κάθε αντίλογος. Με αυτό τον τρόπο, θωράκισαν πλήρως το διαγωνισμό πολιτικά, νομικά, θεσμικά και ηθικά», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Σπίρτζης: Αν η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας

«Σε περίπτωση που η Digea δεν εφαρμόσει τον νόμο, σε σχέση με τους σταθμούς που δεν πήραν άδεια, έχουν υποχρέωση να παρέμβουν τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας».

Αυτό διεμήνυσε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στην υποχρέωση του ψηφιακού παρόχου, της Digea δηλαδή, να διακόψει εντός 90 ημερών το σήμα των σταθμών ALPHA και STAR που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν άδεια κατά τη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Ο κ. Σπίρτζης έδωσε παράλληλα απάντηση στο ερώτημα τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι του ALPHA και του STAR, τονίζοντας ότι «όσοι εργαζόμενοι από τα κανάλια μένουν χωρίς δουλειά θα απορροφηθούν από τους σταθμούς που πήραν άδεια, νέους και παλιούς, γιατί τώρα υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες».

Αναφορικά με τον διαγωνισμό ο κ. Σπίρτζης σημείωσε: «η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και προσωπικά για τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παππά. Ούτε και εμείς πιστεύαμε ότι από τον διαγωνισμό θα συγκεντρωνόταν ένα τέτοιο μεγάλο ποσό, πρόσθεσε».

ΝΔ για τηλεοπτικές άδειες: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει τον ορισμό της διαπλοκής

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει σήμερα τον ορισμό της διαπλοκής, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση με κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος χωρίς προκαθορισμένο αριθμό καναλιών. Αν είχε εφαρμοστεί η πρόταση, σήμερα θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια και περισσότερα έσοδα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουμουτσάκος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της αυθαιρεσίας, τόσο με τον περιορισμένο αριθμό αδειών, όσο και με την αφαίρεση της αρμοδιότητας του ΕΣΡ». Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτημάτων:

– Γιατί η κυβέρνηση κατασκευάζει ολιγοπώλιο καναλιών και ακρωτηριάζει την πολυφωνία;

– Πόσα θα χαθούν από το κλείσιμο καναλιών που ήδη λειτουργούν;

– Πώς αισθάνονται οι κύριοι Τσίπρας, Παππάς και Γεροβασίλη, τώρα, καθώς σε 90 ημέρες θα πέσει μαύρο σε κανάλια και θα βρεθούν στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι;

– Τι λέει τώρα ο κ. Καμμένος που δήλωνε «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πάρει άδεια;». Τώρα τι θα κάνει, θα παραιτηθεί; Η ΝΔ αγωνίστηκε για το ασυμβίβαστο εργολάβων-προμηθευτών και ιδιοκτητών καναλιών και τον αγώνα αυτόν δεν τον εγκαταλείπει, θα τον συνεχίσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.

– Γιατί τώρα ανακάλυψαν το ΕΣΡ και ζητούν να δοθούν οι άλλες άδειες υπό την εποπτεία του;

– Τι θα κάνουν αν ο νόμος Παππά καταπέσει; Γιατί δεν περίμεναν την απόφαση του δικαστηρίου; Μήπως για να έχουν κάτι να παρουσιάσουν στην ΔΕΘ;

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είναι άκρως προβληματικός, έχει ως κύριο χαρακτηριστικό του την αυθαιρεσία, βρίσκεται στον αέρα και ηθικά είναι διάτρητος.

Σπυράκη: «Το γεγονός ότι δόθηκαν τέσσερις άδειες μέσα από αυτή τη διαδικασία εγείρει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας»

“Το γεγονός ότι δόθηκαν τέσσερις άδειες μέσα από αυτή τη διαδικασία εγείρει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας” δήλωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ

“Το σύνολο του φάσματος δεν χρησιμοποιείται. Οι πανελλαδικές άδειες συγκεντρώνονται στα χέρια μόνο τεσσάρων εκδοτών, εκ των οποίων η προέλευση των χρημάτων τού ενός αμφισβητείται από τον βασικό κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Καμμένο” ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη και πρόσθεσε: “Η προέλευση των χρημάτων τού κ. Καλογρίτσα, που είναι ένας από τους τέσσερις που έχουν πλειοδοτήσει, αμφισβητείται από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Θα πρέπει η κυβέρνηση να εξηγήσει στους πολίτες πώς είναι δυνατόν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας από τη μία πλευρά να αμφισβητεί την προέλευση των χρημάτων τού ενός από τους τέσσερις πλειοδοτήσαντες και από την άλλη να προχωράει αυτή η διαδικασία”.

“Γιατί υπάρχει ανάγκη για τέσσερις άδειες μόνο, εκ των οποίων η μία είναι αμφιλεγόμενη;” αναρωτήθηκε η κ. Σπυράκη και σημείωσε: “Για να υπάρχει συγκέντρωση και άρα ευκολότερη πρόσβαση της εξουσίας στα μέσα ενημέρωσης […] Υπάρχει η ανάγκη από την πλευρά της κυβέρνησης να συγκεντρώσει, να ελέγχει το τοπίο και ταυτόχρονα να έχει ένα αφήγημα ενόψει όλων αυτών που έχει να αντιμετωπίσει στο οικονομικό πεδίο”.

ΠΑΣΟΚ για τηλεοπτικές άδειες: Ολιγοπώλιο στην ενημέρωση

«Ή οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς», τονίζει σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, επισημαίνοντας ότι ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει σήμερα που εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι πληρώνουν το μάρμαρο των κυβερνητικών επιλογών.

«Η διαγωνιστική διαδικασία, δεν αναιρεί τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν από τις κυβερνητικές επιλογές» συμπληρώνει την ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη και υπογραμμίζει το ολιγοπώλιο στην ενημέρωση με τον αυθαίρετο αριθμό των 4 αδειών, καθώς και τα σοβαρά ζητήματα διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοπιστίας, με την παράκαμψη του ΕΣΡ ως ανεξάρτητης αρχής που είχε η διαδικασία.

Σχετικά με το υψηλό τίμημα που έδωσαν οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, το ΠΑΣΟΚ δηλώνει βέβαιο ότι σε πολύ λίγο χρόνο οι σκοποί και τα μέσα τους θα είναι ορατά σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν θα μπορούν να κρυφτούν.

«Με την ευκαιρία επισημαίνουμε ότι η επικράτηση του κουμπάρου υπουργού Υποδομών έναντι του επίσης κουμπάρου υπουργού Άμυνας, θα αποδειχθεί “Πύρρειος” νίκη» αναφέρει στην ανακοίνωσή του και σημειώνει το «μαύρο» σε 4 κανάλια και τον κίνδυνο απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, που αποδεικνύει την υποκρισία και την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Στην εποχή της “ντεμέκ-Αριστεράς”, αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα “γερά πορτοφόλια” », καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: «Για επτά λόγους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες»

Να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την «τηλεοπτική λοταρία που απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης- άνω των 2 δισ. ευρώ)», σχολίασε το Ποτάμι για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών.

Σε ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται πως «αν η κυβέρνηση είχε “μελετήσει” την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ:

– Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί

– Το Δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά

– Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος

– Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος

– Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι

– Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη

– Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου)».

Το Ποτάμι χαρακτηρίζει παράλογη διαδικασία και λάθος εκτίμηση ότι το φάσμα χωράει μόνο 4 άδειες και στους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων ότι μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβλήθηκαν κάποιοι ευρωπαϊκοί κανόνες, απαντά ως εξής: «Στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας».

Οι δηλώσεις των συμμετεχότων στον διαγωνισμό

«Είμαι χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό. Δίνω συγχαρητήρια στους νικητές. Ελπίζω τα έσοδα να βοηθήσουν ανασφάλιστους υπερήλικες πόντιους» ανέφερε κατά την έξοδό του από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια. Σημείωσε παράλληλα, ερωτώμενος αν θα διεκδικήσει περιφερειακή άδεια, ότι «σίγουρα με ενδιαφέρει ο χώρος των media». Αναφορικά με τη διαδικασία, ο Ιβάν Σαββίδης ανέφερε ότι «ήταν πρωτότυπη, θύμιζε λίγο φυλακή. Ακόμη και στις τουαλέτες πηγαίναμε με αστυνομικό». Σχετικά με το ύψος των χρημάτων που έδωσε απάντησε: «μέχρι εκεί που έπρεπε. Στην τελευταία φάση έδωσα μηδενικά ποσά. Εκπλήρωσα την αποστολή μου. Ήθελα ο Αλαφούζος να πληρώσει περισσότερα».

Χιτσκοκική χαρακτήρισε τη διαδικασία ο διευθύνων σύμβουλος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο οποίος εξασφάλισε την πρώτη άδεια που δημοπρατήθηκε. «Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου δέκα ώρες. Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες. Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού STAR Κάρολος Αλκαλάι δήλωσε από την πλευρά του: «θα ήταν καλύτερα να έχει αποφανθεί πριν τον διαγωνισμό η Δικαιοσύνη», ενώ χαρακτήρισε τη διαδικασία υπερβολική. «Το τίμημα ήταν υψηλό. Δεν περιμέναμε να πάει τόσο ψηλά. Θα περιμένουμε τώρα τα νομικά ζητήματα και θα δούμε» συμπλήρωσε ο ίδιος και κατέληξε λέγοντας ότι «η εκτελεστική εξουσία ψήφισε έναν νόμο και όσοι θεωρούν ότι είναι θίγονται προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη».

Οι Θοδωρής Κυριακού από τον ΑΝΤ1 και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

σαττι 1

Μαρίνα Σάττι : «Αυτοί είμαστε, τραγουδάμε στα ελληνικά, χορεύουμε με ζουρνά, είμαστε όμως και σύγχρονοι» (video)

Λίγο πριν την εμφάνισή της στον τελικό της Eurovision 2024, η ελληνίδα τραγουδίστρια ετοιμάζεται να…

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Αβέβαιο το μέλλον της Γάζας-Απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας ο Νετανιάχου: Συνεχίζουμε την επιχείρηση στη Ράφα

Δεν κάνει πίσω το Ισραήλ παρά το «ναι» σε εκεχειρία από τη Χαμάς.

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

aston villa olympiacos 19252

Viral φίλος του Ολυμπιακού που σουβλίζει το αρνί και… τεμαχίζει με μπαλτά εμφάνιση της Άστον Βίλα!

Ένας φίλαθλος του Ολυμπιακού αποφάσισε να γιορτάσει το Πάσχα με έναν ιδιαίτερο τρόπο