Πρόκειται για ένα φάρμακο που απευθύνεται σε μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα .
Η εταιρεία στα τέλη του Οκτώβρη αποφάσισε να αποσύρει το φάρμακο λόγο της απόφαση του υπουργείου Υγείας για επιβολή τέλους εισόδου στα νέα φάρμακα με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αγωνία των ασθενών αλλά και την αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου υγείας η οποία κάνει λόγο για «απαράδεκτη κίνηση» και για «εκβιασμό που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν θα επιτρέψουν να υλοποιηθεί».
Συγκεκριμένα ο υπουργός υγείας απαντώντας στην απόφαση της εταιρείας είχε πει χαρακτηρίστηκα ότι πρόκειται για μια εκβιαστική τακτική της Roche, «μιας ελβετικής πολυεθνικής φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο που επικαλείται τη μη βιωσιμότητα της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά τού εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της δεύτερης αξιολόγησης».
Ο Ανδρέας Ξανθός απέρριψε την αίτηση της φαρμακευτικής Roche
Μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων (Επιτροπή Θετικής Λίστας), ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, υπέγραψε Υπουργική Απόφαση με την οποία απορρίπτει την αίτηση της εταιρείας Roche για απένταξη του φαρμακευτικού σκευάσματος Cotellic από τη Θετική Λίστα και ένταξής του στην Αρνητική, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, και ειδικά δημόσιας υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή, το προϊόν εντάχθηκε στη Θετική Λίστα μετά από αίτημα της ενδιαφερόμενης εταιρείας και αξιολογήθηκε βάση επιστημονικών κριτηρίων που αφορούν στο φάρμακο και όχι στην τιμή του. Το βασικότερο από αυτά τα κριτήρια, ήταν η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του σκευάσματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές. To Cotellic (κομπιμετινίμπη) αποτελεί στοχευμένη θεραπεία για το κακοήθες μεταστατικό μελάνωμα και αποτελεί τη μια από τις δύο δραστικές με την ίδια ένδειξη. Λόγω του ότι ο ασθενής ενδέχεται να εμφανίσει δυσανεξία στην ομόλογη δραστική, η παρουσία της κομπιμετινίμπης στον κατάλογο των αποζημιούμενων προϊόντων της χώρας μας κρίνεται ως σημαντική.
Επομένως, το προϊόν εξακολουθεί να πληροί τα κριτήρια ένταξης στη θετική λίστα καθώς διαθέτει προστιθέμενη θεραπευτική αξία σε σχέση με άλλα φάρμακα για την ίδια ένδειξη και αποζημιώνεται στα 2/3 των χωρών που κυκλοφορεί, ενώ οι μισές από αυτές διαθέτουν μηχανισμό αξιολόγησης (HTA).
Όσον αφορά το αίτημα της Roche για ένταξη του σκευάσματος στην Αρνητική Λίστα, η Επιτροπή επισημαίνει στην εισήγησή της ότι το προϊόν δεν καλύπτει κανένα από τα κριτήρια ένταξης στη λίστα με τα μη αποζημιούμενα φάρμακα καθώς δεν ανήκει στα φαρμακευτικά προϊόντα, των οποίων οι ενδείξεις δεν κρίνεται σκόπιμο ότι πρέπει να καλυφθούν από την κοινωνική ασφάλιση, όπως για παράδειγμα τα σκευάσματα lifestyle αλλά ούτε και στην κατηγορία φαρμάκων των οποίων η άδεια κυκλοφορίας ορίζει ότι χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.