Newsroom

Newsroom

Ο άνδρας που από ροκάς στη Σιβηρία έγινε ο μεγαλύτερος χρηματιστής της Ρωσίας

Η εμμονή που είχε με τις συναλλαγές στα σχολικά του χρόνια, μεταμόρφωσε έναν παλιό ροκά από τη Σιβηρία, τον Oleg Mikhasenko, στον μεγαλύτερο χρηματιστή της Ρωσίας. Τώρα οι κυρώσεις των ΗΠΑ διογκώνουν την περιουσία του, πιέζοντας τους ανταγωνιστές του που συνδέονται με το Κρεμλίνο.

5b9115bc1dc5243e1d8b461a

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο οικονομικός όμιλος BCS του Oleg Mikhasenko έχει τριπλασιάσει τα έσοδά του από το 2014, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν για πρώτη φορά οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς οι επενδυτές όλο και περισσότερο αποφεύγουν τις δύο μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες Sberbank PJSC και VTB Group.

Ενώ τα ετήσια κέρδη των 76 εκατομμυρίων δολαρίων ίσως να οδηγούν σε σκέψεις για τη Wall Street, λίγες χρηματιστηριακές εταιρείες μπορούν να καυχηθούν ότι διαχειρίζονται το ένα τέταρτο του όγκου στην εγχώρια αγορά τους. Τα αποτελέσματα του ομίλου BCS το 2017 εκτίναξαν την καθαρή αξία του Mikhasenko σε τουλάχιστον 630 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires – ένα επίπεδο που είναι πολύ ανώτερο από τα στάνταρντς, αλλά πολύ χαμηλότερα από το όριο που θα προσελκύσει ανεπιθύμητη προσοχή από το τμήμα κυρώσεων του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών.

Ο μοναδικός ιδιοκτήτης της ταχύτερα αναπτυσσόμενης τράπεζας επενδύσεων της Ρωσίας είχε πολλά να γιορτάσει στην ετήσια συνάθροιση της εταιρείας στην Altai, μια ορεινή περιοχή της Ρωσίας. Καθώς ο Mikhasenko, ήταν έτοιμος να συναντήσει τα στελέχη του στο εξωτικό αυτό μέρος, ο ίδιος και οι συνεργάτες του ξαφνικά αποφάσισαν να μην πάνε στη συγκέντρωση, αλλά να αρπάξουν μια κιθάρα από μια ομάδα σαμάνων τραγουδιστών και να αρχίσουν να ξεσκονίζουν μερικές κλασικές σοβιετικές μελωδίες.


«Έχουμε κερδίσει μερικούς πελάτες από τις τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις», δήλωσε ο Mikhasenko σε συνέντευξή του στη Μόσχα. «Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Θα υπάρξουν νέες κυρώσεις ή όχι; Ο καθένας εξετάζει διάφορες επιλογές για να προστατεύσει τις αποταμιεύσεις του» δήλωσε ο 56χρονος σήμερα Mikhasenko.

Ο Oleg Mikhasenko πρώην μηχανικός στο επάγγελμα έκανε καριέρα παραμένοντας επικεντρωμένος σε μια εξειδικευμένη αγορά και εκμεταλλευόμενος μια βιομηχανία που κυριαρχείται από τράπεζες και στελέχη που συχνά χρησιμεύουν ως όργανα του κράτους.

Το 2016, καθώς εντάθηκαν οι εντάσεις με τη Δύση, η BCS εξαγόρασε τις αμερικανικές επιχειρήσεις της Alfa Bank JSC από μια ομάδα Ρώσων δισεκατομμυριούχων που βρίσκονται τώρα στη λίστα παρακολούθησης του Treasury. Νωρίτερα φέτος, η BCS με έδρα το Νοβοσιμπίρσκ έγινε ο μόνος ρωσικός μεσίτης με έδρα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.


Εν τω μεταξύ, η BCS επωφελείται από το ρεκόρ των εγχώριων επενδυτών. Οι ντόπιοι έχουν αυξήσει τον όγκο που εμπορεύονται στη ρωσική χρηματιστηριακή αγορά κατά το ένα τρίτο αυτό το έτος καθώς οι αριθμοί τους διογκώνονται, ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ο Alexander Afanasiev, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Όπως και πολλοί από τους μελλοντικούς δισεκατομμυριούχους της Ρωσίας, ο Mikhasenko πήρε την ξεκίνησε προσφέροντας κουπόνια ή μετοχές στις πρώην σοβιετικές επιχειρήσεις που έλαβαν οι εργαζόμενοι μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ωστόσο, ενώ οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν τότε πολιτικές συνδέσεις εκείνος επικεντρώθηκε στη Σιβηρία.

Σήμερα η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Mikhasenko απασχολεί σήμερα περίπου 4.500 άτομα σε τέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων 12 στις ΗΠΑ και περίπου 40 στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η BCS μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερα και ακριβότερα γραφεία στην πόλη του Λονδίνου. Η BCS είναι επίσης μία από τις λίγες χρηματιστηριακές εταιρείες στη Ρωσία που επεκτείνουν το ερευνητικό της τμήμα.


Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

InCollage 20240502 120728230

Χαμός στον αέρα της ΕΡΤ με Αντώναρο και Λαζαρίδη: «Ο Κασσελάκης έχει βάλει μπουρλότο στην παραδοσιακή πολιτική – Κάνει lifestyle» (video)

Ένας πολύ έντονος διάλογος εκτυλίχθηκε στον αέρα της δημόσιας τηλεόρασης, από τον Ευάγγελο Αντώναρο και…

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…