Ντάνιελ Γκρος: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος αν αποχωρούσε το ΔΝΤ

Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο εάν δεν συμμετείχε στην ελληνική διάσωση το ΔΝΤ, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) στις Βρυξέλλες.

Ακόμη και στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο εάν δεν συμμετείχε στην ελληνική διάσωση το ΔΝΤ, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξή του προς το γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο Ντάνιελ Γκρος υποστήριξε ότι το ΔΝΤ είναι ακριβό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του Γαμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι που καθιστά το χρέος μη βιώσιμο.

«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ απαιτεί πολύ υψηλότερα επιτόκια από τους Ευρωπαίους, ενώ τα δάνειά του είναι σχετικά βραχυπρόθεσμα. Εάν λοιπόν δεν συμμετείχε το Ταμείο και όλα γίνονταν σε αμιγώς ευρωπαϊκά πλαίσια, αυτό θα συνεπάγονταν χαμηλότερο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους ενώ δεν θα χρειάζονταν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ακατανόητη η στάση του Βερολίνου

Ο διευθυντής του CEPS και πρώην οικονομικός σύμβουλος στην Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους της γερμανικής εμμονής στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Για να είμαι ειλικρινής οι λόγοι δεν είναι απολύτως κατανοητοί. Παλαιότερα ήθελαν τη συνδρομή του ΔΝΤ λόγω της σκληρής του στάσης, αλλά και της ουδετερότητάς του. Πλέον όμως το Ταμείο δεν τηρεί ουδέτερη στάση, καθώς έχει προσφέρει δάνεια και ζητεί από τους άλλους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να είναι σε καλύτερη θέση τα δικά του δάνεια. Επιπλέον, μέσα από τα προγράμματα διάσωσης αλλά και την Κομισιόν υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία για να υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους ένα πρόγραμμα στήριξης. Ίσως το 2010 τα πράγματα να ήταν ακόμη διαφορετικά. Σήμερα το ΔΝΤ δεν χρειάζεται πια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν δεν καταλαβαίνω τη γερμανική στάση που θέλει πάση θυσία να συμμετέχει το ΔΝΤ, διότι το Ταμείο είναι σχετικά ακριβό και εντέλει δεν είναι αμερόληπτο».

Ουτοπία οι ιδιωτικοποιήσεις

Ο Ντάνιελ Γκρος χαρακτηρίζει πάντως το στόχο που έχει τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις αρκετά φιλόδοξο, αν όχι ουτοπικό.

«Όλοι γνωρίζουν ότι μια ιδιωτικοποίηση συμβάλει ελάχιστα στη χρηματοδότηση του χρέους, κυρίως εν μέσω μιας κρίσης όπως στην Ελλάδα. Επιπλέον οι ιδιωτικοποιήσεις απαιτούν πάντα περισσότερο χρόνο από όσο σχεδιάζει κανείς ενώ αποφέρουν πάντα και λιγότερα από τα επιδιωκόμενα. Πιστεύω λοιπόν ότι στο πεδίο αυτό οικοδομήθηκε κάτι το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Στο ίδιο έργο θεατές με Τσίπρα

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας εκτιμά, πάντως, ότι μολονότι έχει αποκατασταθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, η Ελλάδα δεν πρόκειται να υλοποιήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα.

«Αυτό είναι αδύνατο στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να υλοποιηθούν πλήρως. Πριν υλοποιούνταν ίσως το ένα δέκατο, με τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορούμε να ελπίζουμε ίσως ότι θα υλοποιηθούν τα μισά και αυτό θα συνιστούσε τεράστια πρόοδο».

Παράλληλα, επιχειρεί μια πρόβλεψη, λέγοντας ότι η νυν κυβέρνηση δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στην εξουσία, αυτό όμως δεν ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποία εκτιμά ότι ελλείψει αντιπάλου θα παραμείνει πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια.

«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό στην εξουσία. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα, διότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει αξιόπιστες προσωπικότητες. Εξάλλου δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις. Όπως φαίνεται λοιπόν, θα κρατά και τα επόμενα χρόνια τις τύχες της χώρας στα χέρια του».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

«Φτωχόπαιδο, δουλευταράς, υπόδειγμα οικογενειάρχη» – Οι νέες δηλώσεις Κούγια για τον αστυνομικό

«Φτωχόπαιδο, δουλευταράς, υπόδειγμα οικογενειάρχη» – Οι νέες δηλώσεις Κούγια για τον αστυνομικό

Στη «νέα» υπερασπιστική γραμμή ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο…