Νορβηγός πρεσβευτής στην Ελλάδα: Θα βγείτε από το μνημόνιο τον Αύγουστο, ολοκληρώθηκε το δύσκολο μέρος

Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πεποίθηση πως τον Αύγουστο η χώρα μας θα βγει από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εκφράζει ο Νορβηγός πρεσβευτής στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιορν Γκέλσταντ, επισημαίνει πως το δύσκολο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων ολοκληρώθηκε σημειώνοντας ταυτόχρονα πως πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, αυτό της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.

5a9d21681dc5248e568b45c5

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα προσαρμογής και ποιες είναι οι προοπτικές της, απάντησε:

«Ναι, είμαι. Ένα δύσκολο μέρος φθάνει στο τέλος του: αυτό της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω εκτεταμένων μέτρων λιτότητας και των στρατηγικών μεταρρυθμίσεων για τη μεταμόρφωση μέρους της ελληνικής νοοτροπίας και του τρόπου λειτουργίας σας. Πιστεύω ότι θα βγείτε από το πρόγραμμα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. Αλλά τότε πρέπει να γραφτεί το επόμενο κεφάλαιο, και αυτό είναι το κεφάλαιο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και τη μελλοντική ευημερία. Και αυτό είναι δύσκολο. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για τις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις, τη βελτίωση της ποιότητας των θεσμών σας, την ενίσχυση του ανταγωνιστικού σας πλεονεκτήματος και την έξοδο στις διεθνείς αγορές. Αυτό το κεφάλαιο χρειάζεται ένα σαφές όραμα, στρατηγική ικανότητα και την απαραίτητη αποφασιστικότητα. Πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου θα το φτιάξετε και αυτό».

Αναφερθείς στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Νορβηγίας τις χαρακτήρισε εποικοδομητικές λέγοντας πως η διμερής συνεργασία Αθήνας- Όσλο έχει καθοριστεί μέσα στην ιστορία σε μεγάλο βαθμό από ναυτιλιακά ζητήματα και διαμηνύει ότι αυτή η διάσταση των σχέσεων των δύο χωρών θα συνεχίσει να είναι ισχυρή και στο μέλλον.

Τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα συνεργαστούμε με τους Έλληνες εταίρους σε μια σειρά πολύ σημαντικών τομέων, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Θα επικεντρωθούμε στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, ιδίως με σκοπό να βοηθήσουμε τους νέους μορφωμένους ανθρώπους στη χώρα αυτή. Πιστεύουμε ότι επείγει να αναπτυχθούν συνθήκες που θα δώσουν στους νέους μορφωμένους ανθρώπους μια νέα ελπίδα και ευκαιρίες.

Επίσης, θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα προγράμματα πράσινης ενέργειας και διαχείρισης των υδάτων και στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε τη θαλάσσια συνεργασία, θα στηρίξουμε τις υπηρεσίες ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς από την ελληνική κυβέρνηση. Και για να μην ξεχνάμε, το πρόγραμμα αυτό θα λάβει υπόψη και το φτωχότερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου των Ρομά, με την παροχή σημαντικής και μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Όλοι αυτοί οι τομείς ξεχωρίζουν ως σημαντικά σημεία αναφοράς για εμάς.

Επιπλέον, ο τουρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών μας. Περίπου 350.000 Νορβηγοί τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τη θερινή περίοδο. Πολλοί Νορβηγοί είναι βαθιά γοητευμένοι από την Ελλάδα και την πλούσια κουλτούρα της».

Ερωτηθείς αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και σε ποιους τομείς, απαντά: «Ελπίζω να υπάρξει αυξημένη συνεργασία σε πολλούς τομείς, ιδίως όσον αφορά την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη. Η ανανεώσιμη ενέργεια είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός τομέας, όπου η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό και η Νορβηγία έχει πολλά να προσφέρει σε ό,τι αφορά τη σχετική εμπειρογνωμοσύνη. Μια άλλη είναι οι ναυτιλιακές βιομηχανίες. Είναι γνωστό ότι η τεχνολογική καινοτομία είναι καθοριστική για την ικανοποίηση νέων απαιτήσεων, ευκαιριών και για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού. Μαζί με τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, η νορβηγική κυβέρνηση προωθεί, διευκολύνει και συγχρηματοδοτεί πολλές συστάδες θαλάσσιας καινοτομίας. Αυτές οι συστάδες περιλαμβάνουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τη ναυτιλιακή ενέργεια, την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και την υδατοκαλλιέργεια. Με τη βοήθεια αυτών των συστάδων καινοτομίας, η Νορβηγία μπορεί ευκολότερα να προσαρμοστεί σε ένα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον και να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Θα χαρούμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με την Ελλάδα και να δούμε αν μπορούμε να αναπτύξουμε νέους τομείς για στοχοθετημένη συνεργασία».

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…