Ο υπουργός που παρέστη το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργάνωσε η Gaia Επιχειρείν, τόνισε πως το Υπουργείο ΨΗΠΤΕ προωθεί την ενεργή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων σε ερευνητικά προγράμματα, στο πλαίσιο και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, που θα προσφέρουν ιδιαίτερα στη βελτιστοποίηση της αγροτικής μας παραγωγής.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Παππάς επισκέφτηκε το εργοστάσιο της κοινοπραξίας αγροτικών συνεταιρισμών Venus, στη Βέροια, όπου ενημερώθηκε για το έργο ευφυούς γεωργίας Gaiasense στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις συμπύρηνου ροδάκινου της ευρύτερης περιοχής. Η συνολική δυναμικότητα μεταποίησης της Venus φτάνει τους 55.000 τόνους φρούτων ανά έτος, το 97% των οποίων κατευθύνεται προς εξαγωγή.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης επισκέφθηκε ένα από τα αγροτεμάχια-«πιλότους», που είναι εφοδιασμένο με τους τηλεμετρικούς σταθμούς, οι οποίοι παρακολουθούν τα μετεωρολογικά και εδαφολογικά δεδομένα. Με 3.245 αναλύσεις, 8 μετεωρολογικούς και 2 εδαφολογικούς επίγειους σταθμούς, η κοινοπραξία επιτυγχάνει μείωση στη χρήση λιπασμάτων κατά 35% και φυτοφαρμάκων κατά 25-30%.
Με την ολοκλήρωση των επισκέψεων, ο Νίκος Παππάς δήλωσε: «Με την αξιοποίηση δεδομένων του προγράμματος “Κοπέρνικος” της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, ο συνεταιρισμός που επισκεφτήκαμε έχει εικόνα για κάθε ένα αγροτεμάχιό του ξεχωριστά, ώστε να κατευθύνει τους αγρότες στις πιο αποδοτικές ποικιλίες. Δεν μας λείπουν, λοιπόν, ούτε οι τεχνολογικές δυνατότητες, ούτε τα μυαλά. Ήρθε η ώρα, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση, να σχεδιάσουμε πώς θα πορευτούμε στον αγροτικό τομέα, ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη διάχυση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή του Έλληνα αγρότη».
Κατά την επίσκεψή του σε Θεσσαλονίκη και Βέροια, τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνόδευε ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης και ο Ειδικός Σύμβουλος, Γιώργος Χριστοφορίδης.