Newsroom

Newsroom

Νηστεύετε; Τι πρέπει να προσέξετε στην διατροφή σας

Με την περίοδο της νηστείας να έχει ξεκινήσει ήδη πολλοί είναι εκείνοι που βάζουν στην άκρη προϊόντα ζωικής προέλευσης.

58bd53f41dc524a9698b465b

Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μειωμένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών και ουρικού οξέος καθώς και χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Επίσης, η νηστεία φαίνεται να καταπολεμά και την κατάθλιψη.

Αυτά αναφέρει, σε κείμενό της με συμβουλές για μία ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της νηστείας, στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (OKAA) η διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής Αστερία Σταματάκη.

 Για να μπορέσετε, λοιπόν, να καρπωθείτε τα οφέλη της νηστείας θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

Αρχικά, θα πρέπει να καλύψτε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σουσάμι, τα προϊόντα σόγιας και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Τροφές με υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες που καταναλώνονται κατά τη νηστεία είναι τα θαλασσινά.

Επιπλέον, θα πρέπει να δώσετε σημασία στις πηγές ασβεστίου αφού την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά προϊόντα κι αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σησάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επίσης, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στο σίδηρο. Ο σίδηρος που περιέχουν τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν απορροφάται το ίδιο καλά με το σίδηρο που προέρχεται από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως όσπρια, εμπλουτισμένα δημητριακά. Για να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου, όταν καταναλώνετε μια τροφή πλούσια σε σίδηρο, συνοδεύστε την από ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C (λεμόνι, φράουλες, πιπεριές) ή σε μηλικό οξύ (ξίδι από λευκό κρασί).

Καλύψτε τις ανάγκες σας σε Β12. Μια σημαντική βιταμίνη που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα ζωικά τρόφιμα είναι η βιταμίνη Β12. Η μειωμένη της πρόσληψη οδηγεί στην ανάπτυξη αναιμίας. Για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Β12, κατά την περίοδο της νηστείας, καταναλώστε θαλασσινά (π.χ. χταπόδι) τουλάχιστον 2 φορές/εβδομάδα.

Φρίκη στη Γαλλία: Νέα υπόθεση «Πελικό» – 47χρονος νάρκωσε και βίασε πάνω από 17 γυναίκες

viasmos

Φρίκη στη Γαλλία: Νέα υπόθεση «Πελικό» – 47χρονος νάρκωσε και βίασε πάνω από 17 γυναίκες

Δεκαεπτά γυναίκες φαίνεται ότι υπνώτισε και βίασε ο 47χρονος ο οποίος παρίστανε τον υπνοθεραπευτή και…

Δημοσκόπηση: Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό – Πέφτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει η Κωνσταντοπούλου

δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση: Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό – Πέφτουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ανεβαίνει η Κωνσταντοπούλου

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως δεν μπορεί να αναστρέψει την άποψη των πολιτών για το…

Καθηγητής του ΕΚΠΑ ζητά από το ΣτΕ να αφαιρεθεί το «Ντε Γκρες» και η ιθαγένεια από την πρώην βασιλική οικογένεια

6458278

Καθηγητής του ΕΚΠΑ ζητά από το ΣτΕ να αφαιρεθεί το «Ντε Γκρες» και η ιθαγένεια από την πρώην βασιλική οικογένεια

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Λαζαράκης με προσφυγή του στο ΣτΕ ζητά…