Newsroom

Newsroom

New York Times: Οι 4+2 επιλογές του Ισραήλ για να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν

Ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά το πολεμικό συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου - Στόχος να σταλεί σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς μεγάλη κλιμάκωση

AP24089614851388

Τέσσερις πιθανές επιλογές εξετάζει το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ για την “απάντηση” στο Ιράν, μετά την πρωτοφανή επίθεση της περασμένης εβδομάδας, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά της καθεμιάς, με στόχο να στείλουν μεν ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν ότι τέτοιου είδους επιθέσεις δε θα μείνουν αναπάντητες, αλλά ταυτόχρονα να αποφευχθεί μία μεγάλη και επικίνδυνη κλιμάκωση, την οποία το Ισραήλ δεν επιδιώκει, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι επιλογές αυτές (και τα μειονεκτήματά τους) έχουν ως εξής:

  • Ένα επιθετικό πλήγμα σε ιρανικό στόχο, όπως μία βάση των Φρουρών της Επανάστασης, σε χώρα εκτός Ιράν, όπως η Συρία. Το μειονέκτημα της επιλογής αυτής είναι ότι δεν είναι αρκετά “συμμετρική” ως απάντηση σε μία ευθεία επίθεση του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ.
  • Ένα συμβολικό πλήγμα στο εσωτερικό του Ιράν. Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε βέβαια διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και θα ενείχε τον κίνδυνο να εξοργιστούν οι Αμερικανοί, που έχουν ταχθεί κατά ενός τέτοιου πλήγματος.
  • Μία κυβερνοεπίθεση στις υποδομές του Ιράν, η οποία όμως θα εξέθετε πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ στον τομέα των κυβερνοεπιθέσεων και θα ήταν μία επίθεση διαφορετικού χαρακτήρα από αυτήν του Ιράν.
  • Η επιτάχυνση μικρών χτυπημάτων από τη Μοσάντ στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και στοχευμένων δολοφονιών. Όμως το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις.

Υπάρχουν βέβαια και δύο άλλες ισραηλινές επιλογές, που φαίνονται λιγότερο πιθανές: η μία είναι να μην αντιδράσει καθόλου το Ισραήλ, επιδιώκοντας να μετατρέψει τη διεθνή συμμαχία που έσπευσε να το υποστηρίξει μετά την επίθεση του Ιράν σε κάτι πιο μόνιμο και συμπαγές. Η άλλη είναι να επιλέξει μία πιο διπλωματική προσέγγιση, ενδεχομένως μποϊκοτάροντας το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, τουλάχιστον δύο μέλη του πολεμικού συμβουλίου είχαν ζητήσει το Ισραήλ να απαντήσει άμεσα στην επίθεση του Ιράν, επιχειρηματολογώντας ότι μία άμεση αντίδραση εν είδει αυτοάμυνας θα αποκτούσε προφανή νομιμοποίηση, όμως η πρόταση δεν εισακούστηκε, και ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση για το πώς, τελικά, θα αντιδράσει το Ισραήλ.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…