Nέος ισχυρός σεισμός έπληξε τo Αφγανιστάν

Δεύτερος ισχυρός σεισμός «χτύπησε» ξανά το δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών και σεισμολογικών ερευνών (USGS), περιοχή όπου ήδη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι.

afanistan

Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα το δυτικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών και σεισμολογικών ερευνών (USGS), περιοχή όπου ήδη έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εξαιτίας προηγούμενου σεισμού, που χτύπησε το Σάββατο.

Ο σεισμός, σε σχετικά μικρό βάθος, καταγράφτηκε περί τις 05:10 (τοπική ώρα· στις 03:40 ώρα Ελλάδας), με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σχεδόν 30 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ, κατά τα δεδομένα του USGS.

Το γερμανικό κέντρο έρευνας γεωεπιστημών (GFZ) ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε σεισμό 6,3 βαθμών στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Οι επιπτώσεις του νέου σεισμού δεν είναι ακόμη σαφείς, αλλά πολλοί κοιμούνταν ήδη στο ύπαιθρο μετά την καταστροφή των σπιτιών τους το Σάββατο. Υπάρχει επίσης έλλειψη σε κουβέρτες, τρόφιμα και άλλες προμήθειες. «Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, υπάρχουν 35 ομάδες διάσωσης που εργάζονται επί του πεδίου.

Υπάρχουν περίπου 4.500 νεκροί και τραυματίες συνολικά, όμως οι αριθμοί αλλάζουν συνέχεια» ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στην πόλη Χεράτ ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Διαχείρισης Καταστροφών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, μουλάς Ζανάν Σαγιέκ για τον σεισμό του Σαββάτου, ενώ ο συντονιστής της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη χώρα, Γιαχία Καλίλαχ, διευκρίνισε ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο σεισμός το πρωί του περασμένου Σαββάτου έπληξε το Ζιντατζάν, μια αγροτική περιοχή περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ. Εικόνες από τα χωριά δείχνουν ολόκληρα σπίτια, τα οποία ήταν πολύ εύθραυστα για να αντέξουν έναν τέτοιο σεισμό, να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς – ειδικά στην οροσειρά Hindu Kush, καθώς βρίσκεται κοντά στη συμβολή της ευρασιατικής και της ινδικής τεκτονικής πλάκας.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…