Newsroom

Newsroom

Νέο πλήγμα για τη Μέρκελ στην Έσση, ανεβαίνουν σταθερά οι Πράσινοι

Πρώτο κόμμα οι Χριστιανοδημοκράτες, αλλά με βαριές απώλειες

merkel 2

Νέο πλήγμα δέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, στις τοπικές εκλογές του κρατιδίου της Έσσης, καθώς μπορεί η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση να διατήρησε τα πρωτεία, όμως το ποσοστό της είναι πλέον μειωμένο σε ποσοστό άνω του 10% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, η CDU συγκεντρώνει ποσοστό 27%, έναντι 38,3% που είχε στις προηγούμενες εκλογές στην Έσση, ενώ μεγάλη είναι η πτώση και για τους συνεργαζόμενους στη γερμανική κυβέρνηση Σοσιαλδημοκράτες, που βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό 19,8% (πτώση 10,9 μονάδων). Το ίδιο ακριβώς ποσοστό συγκεντρώνουν και οι Πράσινοι, κερδίζοντας πάνω από 8,5 μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ανεβασμένη και η ακροδεξιά AfD, με 13% (από 4%), ενώ μικρότερα ήταν τα κέρδη για το φιλελεύθερο FDP (7,8%, +2,8%) και το αριστερό Die Linke (6%, +0,8%).

Πάντως, το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Έσσης, Φόλκερ Μπουφιέρ, θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη, πέραν της CDU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων, του FDP ή κάποιου συνδυασμού των κομμάτων αυτών.

Όμως το μήνυμα είναι σαφές τόσο προς τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και προς τους Σοσιαλδημοκράτες: η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με τα δύο παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γερμανίας. Ειδικά για τους Σοσιαλδημοκράτες, το αποτέλεσμα στην Έσση είναι το χειρότερο από το 1946, και οι εσωκομματικές γκρίνιες είναι πλέον περισσότερες από ποτέ, με την ηγεσία της Άντρεα Νάλες να τίθεται υπό αμφισβήτηση, ενώ υπάρχουν και φωνές που ζητούν την απόσυρση των Σοσιαλδημοκρατών από τον συνασπισμό με την Άνγκελα Μέρκελ, που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές, πιθανότατα χωρίς τη Γερμανίδα καγκελάριο στο “τιμόνι” της CDU. Για την ώρα, πάντως, αυτές οι φωνές δε φαίνονται να εισακούονται και εκτιμάται ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα παραμείνουν στη συγκυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται να χάνουν πλέον κρίσιμο έδαφος έναντι των Πρασίνων, που σταθερά ανεβαίνουν και αναδεικνύονται σε δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη, ως μία αξιόπιστη πλέον εναλλακτική επιλογή για τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί τα τελευταία χρόνια από το SPD, το παλιότερο κόμμα της Γερμανίας. Από την άλλη, οι Χριστιανοδημοκράτες δείχνουν να χάνουν ποσοστά προς την ακροδεξιά AfD, που με τη ρητορική της κατά των μεταναστών “χτυπά” τις ευαίσθητες χορδές πολλών συντηρητικών ψηφοφόρων που δε συμφωνούν με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ.

Στόχος της κυβέρνησης τώρα είναι απλώς να… βγάλει τη χρονιά, ενώ κρίσιμο θα είναι το συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου η Άνγκελα Μέρκελ θα αποφασίσει αν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος.

Εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον προηγούμενο, αυτό του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος το 2004 παραιτήθηκε από την προεδρία του SPD για να σώσει την καγκελαρία του, όμως την επόμενη χρονιά στις πρόωρες εκλογές έχασε από τη Μέρκελ και πέρασε στο περιθώριο της πολιτικής…

Ηράκλειο: Συνελήφθη μητέρα 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου – Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα

όπλο

Ηράκλειο: Συνελήφθη μητέρα 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου – Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα

Άμεσα συνελήφθη η 49χρονη μητέρα του 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου, ενώ ο νεαρός κλήθηκε για…

Βόμβα Κατρίνη: «Mην τολμήσει η ΝΔ να στείλει οπαδούς της να ψηφίσουν υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας» (ηχητικό)

κατρο

Βόμβα Κατρίνη: «Mην τολμήσει η ΝΔ να στείλει οπαδούς της να ψηφίσουν υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας» (ηχητικό)

«Πρέπει να προστατευτεί η διαδικασία, αλλά και η πολιτική», ήταν το σχόλιο του Μιχάλη Κατρίνη

Καιρός: Το βίντεο Κολυδά που εξηγεί πώς θα κινηθούν οι θερμές αέριες μάζες και οι «δροσιές» τα επόμενα 24ωρα

6271760

Καιρός: Το βίντεο Κολυδά που εξηγεί πώς θα κινηθούν οι θερμές αέριες μάζες και οι «δροσιές» τα επόμενα 24ωρα

Μέχρι τη Δυτέρα λίγες θα είναι οι ενέσεις δροσιάς, με τα 40αρια να είναι συνεχόμενα

«Θα έπρεπε να είσαι φυλακή όχι εδώ» – Απίστευτη επίθεση από ακροδεξιά ευρωβουλευτή στη Φον ντερ Λάιεν

InCollage 20240719 162522588

«Θα έπρεπε να είσαι φυλακή όχι εδώ» – Απίστευτη επίθεση από ακροδεξιά ευρωβουλευτή στη Φον ντερ Λάιεν

«Είστε υπεύθυνη για κάθε βιασμό, για κάθε επίθεση και για κάθε τραγωδία που προκλήθηκε από…