Νέο κύμα κακοκαιρίας το βράδυ – Ποιες περιοχές θα πλήξει

Αν και η κακοκαιρία τις πρωινές ώρες παρουσίασε ύφεση, από το απόγευμα ένα νέο κύμα με τσουχτερό κρύο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους θα επηρεάσει εκ νέου το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την ίδια στιγμή, αρκετοί δρόμοι παραμένουν προληπτικά κλειστοί στην Αττική εξαιτίας της κακοκαιρίας. Διαβάστε σε ποια σημεία του οδικού άξονα χρειάζεστε αλυσίδες.

5a3e7a511dc524d41a8b4602

Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν τοπικά και τα 9-10 μποφόρ έχουν δημιουργήσει προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Το πρωί του Σαββάτου πολλοί επιβάτες αντιμετώπισαν προβλήματα καθώς υπάρχει απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια, μεταξύ αυτών στον Πειραιά και στην Ραφήνα.

Προβλήματα όμως υπάρχουν και στα αεροδρόμια λόγω της ματαίωσης πτήσεων.

Σύμφωνα με νεότερο δελτίο της ΕΜΥ, από το βράδυ θα πέσουν χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και πιθανόν τη νύχτα και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο 200 – 300 μέτρα.

Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου με χαμηλότερη στα βόρεια κατά 2 με 4 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις το βράδυ κυρίως στα ανατολικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 6 και πιθανώς 7 μποφόρ.   

Η αναλυτική πρόγνωση

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασια θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια.

Στην Αττική αναμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιόνια νωρίς το πρωί στα ορεινά. Θα ακολουθήσει πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά από το βράδυ θα πέσουν χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και πιθανόν τη νύχτα στα βόρεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι με ένταση 5-7 μποφόρ και στα ανατολικά ως και 8. Η θερμοκρασία από 4 ως 10 βαθμούς κελσίου και στα βόρεια 2-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονικη αναμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ανατολικά. Οι άνεμοι βόρειοι – βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στον Θερμαϊκό έως 7. Η θερμοκρασία από 1 ως 8 βαθμούς κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αυξηθούν με πιθανότητα χιονόνερου ή χιονιού. Οι άνεμοι στα δυτικά βορειοδυτικοί και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, αλλά στις θαλάσσιες περιοχές ή ένταση τους θα φτάσει τα 7-8. Η θερμοκρασία από -3 ως 8 βαθμούς, αλλά στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, αναμένουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα νότια, με χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί μέτριο και στο ιόνιο ως και 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 12 βαθμούς κελσίου, αλλά στην Ήπειρο θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα έχουμε νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές στα νότια και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα αλλά από το βράδυ τα χιόνια θα επανέλθουν. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μηδέν ως 10 βαθμούς και στα βόρεια 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, αναμένονται τοπικές βροχές το πρωί και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης κι από τη νύχτα και στα ορεινά των Κυκλάδων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6-8 και τοπικά στις Κυκλάδες 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 ως 13 βαθμούς κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα έχουμε νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Το βράδυ θα έχουμε και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 5-7 και πρόσκαιρα τοπικά ως και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 13 βαθμούς κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Αττική από την κακοκαιρία

Ανοιχτή είναι από το πρωί του Σαββάτου η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας. Την ίδια στιγμή στην Αττική, η διακοπή κυκλοφορίας ισχύει ακόμα στην περιφερειακή Πεντέλης και στον Διόνυσο, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω.

Η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί στην Αθηνών – Λαμίας και επετράπη η κυκλοφορία των φορτηγών, που είχε απαγορευτεί από τα διόδια Αφιδνών.

Κανονικά τα δρομολόγια από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Κανονικά γίνονται από το απόγευμα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, μετά από μερική βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Πάντως οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις και αλλαγές των δρομολογίων.

Εν τω μεταξύ τεράστια προβλήματα αντιμετώπισαν χθες οι οδηγοί που κινούνταν στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης. Πολλοί οδηγοί εγκλωβίστηκαν για ώρες μέσα στα αυτοκίνητα τους και η εθνική οδός έκλεισε για πολλές ώρες εξαιτίας ενός ατυχήματος με δυο νταλίκες που «δίπλωσαν».

Η ουρά των οχημάτων έφτασε και τα 14 χιλιόμετρα σε μήκος. Αλλά ακόμα κι όταν άνοιξε ο δρόμος το μποτιλιάρισμα ταλαιπώρησε πολύ τους οδηγούς. Η κυκλοφορία άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά μόλις νύχτωσε.


Σε επιφυλακή η Περιφέρεια

Για τρίτη ημέρα επιχείρησαν τα μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής έτσι ώστε όλοι οι δρόμοι στην Αττική να παραμείνουν ανοικτοί παρά την έντονη χιονόπτωση που παρατηρήθηκε χθες, μέχρι αργά το βράδυ, στην περιοχή της Κάζας, στην περιοχή της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου καθώς και στην Πάρνηθα.

Συγκεκριμένα σήμερα έγιναν επιχειρήσεις αποχιονισμού στην Κάζα με 10 αποχιονιστικά μηχανήματα, στη Μαλακάσα με 4 αποχιονιστικά μηχανήματα και στην Πάρνηθα με 2 μηχανήματα.

Παρά την ύφεση των καιρικών φαινομένων, ήδη είναι σε επιφυλακή άλλα 8 αποχιονιστικά μηχανήματα έτσι ώστε να επιχειρήσουν άμεσα στον άξονα Μαλακάσας – παράπλευρο δίκτυο Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας – Λ. Κηφισίας, εφόσον απαιτηθεί.

Η χιονόπτωση μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα έντονη και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας Αττικής θα παραμείνουν στη θέση τους, ενώ συνίσταται στους οδηγούς, εφόσον κινηθούν στα όρια της Περιφέρειας ή εκτός αυτής, να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σήμερα προπαραμονή Χριστουγέννων η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου επισκέφθηκε τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας στο Καπανδρίτι.

Στη Μακεδονία

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε συγκεκριμένους δρόμους της Χαλκιδικής και της Πέλλας, εξαιτίας της χιονόπτωσης ή του παγετού, όπως ανακοίνωσε η Τροχαία.

Συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής απαιτούνται αλυσίδες στην επαρχιακή Οδό Αρναίας – Ταξιάρχη και στη Δασική Οδό Ταξιάρχη – Πολυγύρου (Μέσω Τσουκαλά).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην επαρχιακή Οδό Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.


Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αλυσίδες

Τα σημεία του οδικού δικτύου στα οποία υπάρχουν προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στις εξής περιοχές:

ΦΛΩΡΙΝΑ

Επ. Ο. Φλώρινας – Καστοριάς, από 18ο έως 30ο χλμ. (μέσω Βιτσίου).

ΠΕΛΛΑ

Επ. Ο. Κερασιάς – Χ/Κ Βόρρας, από 8ο χλμ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Επ. Ο. Αρναία – Ταξιάρχη, (μέσω Χολομώντα), από 1ο έως 16ο χλμ.

Δασική οδο Πολυγυρου – Ταξιαρχη (Μέσω Τσουκαλά).

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας, από 12ο έως 35ο χλμ. θέση «Τύμπανος».

Ε.Ο. Μουζακίου – Στεφανιάδας, από 15ο έως 25ο χλμ, θέση «Άγιος Νικόλαος».

Επ. O. Καρδίτσας-Φράγματος Ν. Πλαστήρα (Μέσω Μορφοβουνίου) από 12ο χλμ.

Επ. Ο. Κέδρου-Ρεντίνας-Καρπενησίου, από 46ο έως 62ο χλμ. θέση «Ζαχαράκη».

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ε.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος από Άλλη Μεριά Χ/Θ 5+810 έως Ζαγορά Χ/Θ 51+490),

Ε.Ο. Βόλου – Ζαγοράς (κατω κλαδος από Ξουρίχτι Χ/Θ 49+650 έως Ζαγορά Χ/Θ 74+377)

Ε.Ο. Βόλου – Φαρσάλων (Από το χωρίο Κοκκινόβραχο Χ/Θ 35+280 έως όρια με Ν. Λάρισας Χ/Θ 40+180)

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Στενώματος.

Επ. Ο. Καρπενησίου-Φιδάκια –Αγ. Βλαχέρνα

Επ. Ο.Βίνιανης – Κερασοχωρίου – Κρεντης.

Επ. Ο Φουρνά –Καρδίτσα

Επ. Ο. Κερασοχωρίου – Δάφνης – Μαυρομάτας

ΕΥΒΟΙΑ

Ε. Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 16ο έως 48ο χλμ.

Επ. Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας

Επ. Ο. Στενής- Στροπώνων

Επ. Ο. Ιστιαίας – Αγ. Άννας (από 8η έως 25η χ/θ)

ΦΩΚΙΔΑ

Σε ολόκληρο το ορεινό Οδικό Δίκτυο

ΑΧΑΪΑ

Επ. Ο. Καλαβρύτων – Πατρών (Μέσω Χαλανδρίτσας).

Επ. Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μέσω Πριόλιθου).

Επ. Ο. Καλαβρύτων – Χ/Κ.

Επ. Ο. Καλαβρύτων – Κλειτορίας (Μεσω Λουσών).

Επ. Ο. Καλαβρύτων- Διακοπτού – Μέσο Ι.Μ.Μ Σπηλαίου (Πούντας – Καλαβρύτων).

Επ. Ο. Κλειτορίας – Αροανίας έως και Ψωφίδα (μέσω αυχαίνα Πριόλιθου).

Επ. Ο. Κλειτορίας – Καλαβρύτων (μέσω Λούσων).

Επ. Ο. Κλειτορίας – Καλαβρύτων (μέσω Πριολίθου).

Επ. Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων (Από το ύψος της Περιοχής Αχλαδιά).

Επ. Ο. Αιγίου – Καλαβρύτων (Πυργάκι).

Επ. Ο. Ακράτας – Ζαρούχλας, από 16ο χλμ και άνω.

Επ. Ο. Ακράτας – Περιστέρας.

Επ. Ο. Αιγείρας – Περιθωρίου, από 15ο χλμ και άνω.

Επ. Οδός Χαλανδρίτσας-Καλαβρύτων στα Δ.Δ. Καταρράκτη, Τσαμπουρνιάς, Δ.Δ. Μίχα – Κομπηγαδίου – Ρακίτας- Ερυμάνθρου Αχαίας.

Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως (111) από το χωριό Πεύκο έως και το χωριό Τριπόταμα.

ΑΙΤΩΛΙΑ

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου. έως την Τ.Κ. Πλατάνου και

άνω.

Επ. Ο. Ναυπάκτου-Άνω Χώρας, προς Αμπελακιώτισσα-Κρυονέρια.

Επ. Ο. Ψηλό Σταυρό από Χάνι Λιόλιου έως Ψηλό Σταυρό.

Επ. Ο. επαρχιακή οδό Ναυπάκτου Άνω Χώρας από Χάνι Ρέρεση και άνω.

ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ε. Ο. Αγρινίου – Καρπενησίου, από το 29ο έως το 52ο χλμ (Γέφυρα Τατάρνας).

Επ. οδός Καλλιθέας – Προυσού από το 110 xλμ. έως θέση ‘’ΑΡΑΠΟΚΕΦΑΛΑ’’ (Όρια ΝομούΑιτ/νίας).

ΗΛΕΙΑ

Ε. Ο. Πατρών – Τριπόλεως από 81ο έως 92ο χλμ. (Δίβρη προς Τριπόταμα).

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Επ. Ο. Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από 14ο χλμ και άνω.

Επ. Ο. Τρικάλων-Καρυάς, από 1ο χλμ και άνω.

Επ. Ο. Δερβενίου – Γκούρας, από 20ο χλμ και άνω.

Επ. Ο. Γκούρας – Κιάτου, από 1ο έως 18ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας – Σαραντάπηχου, από 1ο έως το 18ο χλμ.

Επ. Ο. Γκούρας – Λικουριάς, από 1ο έως 18ο χλμ.

Επ. Ο. Κιάτου – Γκούρας, από 9ο χλμ. και άνω.

Επ. Ο. Περαχώρας- Πισίων, από 3ο και άνω.

Ε.ο. Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικάς – Τιτάνης, από 1ο έως 13ο χλμ.

Επ. Ο. Γαλατά – Ψαριού, από 2ο έως 9ο χλμ.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Ε.Ο. Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από 45ο έως 54ο χλμ.

Καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού- δασικού οδικού δικτύου του Νομού.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Ε.Ο. Άργους – Τρίπολης (παλαιά – Αχλαδόκαμπος).

ΛΕΣΒΟΣ

Επ. Ο. Αγιάσου – Λέσβου προς Μεγαλοχώρι Λέσβου από Σανατόριο μέχρι Σκοτεινό (Ραντάρ).

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…