Newsroom

Newsroom

Νέο "κούρεμα" προτείνει η Βουλη-χαστούκι στο success story

Σε ημερήσια διάταξη έχουν μπει όπως φαίνεται τα «χαστούκια» στο success story της κυβέρνησης, αφού μετά τους ξένους οίκους αξιολόγησης…

Σε ημερήσια διάταξη έχουν μπει όπως φαίνεται τα «χαστούκια» στο success story της κυβέρνησης, αφού μετά τους ξένους οίκους αξιολόγησης και διακεκριμένους οικονομολόγους, αυτή τη φορά το ίδιο το Γραφείο της Βουλής για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού σημειώνει στην έκθεσή του «Το Δημόσιο Χρέος μετά το τέλος του Μνημονίου» ότι είναι απαραίτητο ένα νέο γενναίο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Στην επίμαχη έκθεση επισημαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο Γιάννης Στουρνάρας «καλώς κρατά χαμηλούς τόνους».

Εκτός αυτού αναφέρεται ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2014 η χώρα θα αντιμετωπίσει «χρηματοδοτικό κενό», κενό το οποίο δεν θα μπορέσει η χώρα να καλύψει βγαίνοντας στις αγορές, καθώς δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει προνομιακό επιτόκιο.

Οι δύο βασικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει είναι:

–         η διευκόλυνση εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους: μείωση επιτοκίων κλπ.

–         Νέα επίσημη αναδιάρθρωση του χρέους για να έιναι βιώσιμο

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης το ενδεχόμενο μίας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους αποτελεί την καλύτερη λύση. Ωστόσο επισημαίνεται ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα επιφέρει πολλές δυσκολίες καθώς πιθανή διαγραφή θα επιβάρυνε το δημόσιο χρέος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν εγγυηθεί για τα ελληνικά δάνεια.

Διαβάστε την επίμαχη έκθεση εδώ