Νεκρός Ουκρανός αξιωματικός από πυρά Ρώσου στρατιώτη

Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε…

rwsoi

Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι ένας Ρώσος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε έναν Ουκρανό αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Κριμαία. Το υπουργείο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Νοβοφιοντόροβκα.

Το κλίμα έντασης στην Ουκρανία πάντως είναι διάχυτο. Το Κίεβο κατηγορεί ευθέως τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι ενορχηστρώνει το κύμα καταλήψεων κρατικών κτιρίων, τον μεταβατικό Ουκρανό πρόεδρο να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και το ΝΑΤΟ να προειδοποιεί ότι θα στείλει στρατεύματα της Συμμαχίας στην Ουκρανία αν η Μόσχα εφαρμόσει τη “συνταγή” της Κριμαίας και σε άλλες ουκρανικές περιοχές.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας που συγκάλεσε στο γραφείο του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ένα 24ωρο μετά τις χτεσινές καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας», μέσω της υποκίνησης ταραχών στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τα επεισόδια αυτά εντάσσονται σε ένα αντι-ουκρανικό σχέδιο που βρίσκεται σε λειτουργία με στόχο ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, που βρίσκονται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα να τα διασχίσουν και να εισβάλουν στο ουκρανικό έδαφος. «Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.

«Οι εξτρεμιστές που κατέλαβαν δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία συνεργάζονται με τις ειδικές δυνάμεις ξένων κυβερνήσεων», είπε ο Αρσένι Γιατσενιούκ. Κι ενώ κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στην περιοχή, το ΝΑΤΟ σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα διαμηνύοντας μέσω του Τσέχου προέδρου, Μίλος Ζέμαν, ότι η Συμμαχία θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία σε περίπτωση που η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώξει την προσάρτηση και άλλων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, επεσήμανε ότι η Συμμαχία θα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα στρατεύματά της προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ρωσικό στρατό.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας. Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους μετά το χθεσινό κύμα καταλήψεων κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές που ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις επαρχίες τους με το ερώτημα της ένωσής τους με τη Ρωσία.

Οι διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπα, κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια σε τρεις πόλεις στην ανατολική Ουκρανία, επιθυμώντας να δημιουργήσουν κλίμα αντίστοιχο με εκείνο στην Κριμαία. Αρχικά, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ντονέτσκ, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Κάποιοι μάλιστα κατέβασαν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε στο δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της τη ρωσική. Στο Λουχάνσκ φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Στο Χάρκοβο, περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το κτίριο και δεκάδες από αυτούς μπήκαν μέσα όταν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν μπροστά στο πλήθος. Και στις τρεις επιθέσεις, οι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Η κυβέρνηση του Κιέβου κατηγόρησε ευθέως τον Πούτιν και τον έκπτωτο πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ότι κρύβονται πίσω από αυτές τις κινήσεις.

Φιλορώσοι διαδηλωτές κατάσχεσαν όπλα στην ανατολική Ουκρανία

Νωρίτερα τη Δευτέρα η ουκρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο αρχηγείο των υπηρεσιών ασφάλειας στην πόλη Λουχάνσκ στα ανατολικά και κατάσχεσαν όπλα. «Άγνωστοι που βρίσκονται στο κτίριο εισέβαλαν στο οπλοστάσιο του κτιρίου και κατάσχεσαν όπλα», αναφέρει η ανακοίνωση της αστυνομίας.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης σε άλλη ανατολική πόλη, το Χάρκοβο, εκκαθαρίστηκε από τους «αυτονομιστές» διαδηλωτές.

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…