Newsroom

Newsroom

Νέες μειώσεις συντάξεων, κατάργηση φοροαπαλλαγών και ελάφρυνση του χρέους ζητά το ΔΝΤ

Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και κατάργηση φοροαπαλλαγών ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναγνωρίζει ότι υπό το φως της δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, δεν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή.

57e53d671dc524cf458b4841

Το ΔΝΤ τονίζει, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, πως η χώρα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει αυτό να καταστεί βιώσιμο και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, επαναλαμβάνοντας πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικοί. Το Ταμείο σημειώνει επίσης την επιτακτικότητα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και που, όπως σημειώνει το Reuters, δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τον ESM, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν. 

«Οι τρέχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί, καθώς βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ. «Δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να αναπτυχθεί παρά το πρόβλημα με το χρέος της. Θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του» τονίζει.

Το Ταμείο σημειώνει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν γρήγορα τα επισφαλή δάνεια για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Για δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις, κάνει λόγο το Ταμείο

Πάντως, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, απαντώντας σε ερωτήσεις εκτίμησε ότι η ελληνική Οικονομία θα αρχίσει ν’ ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά, ενώ για το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα επανέλαβε ότι προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η γενναία μείωση του δημόσιου χρέους.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου του κλιμακίου του ΔΝΤ, υπογραμμίζεται η ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομικά ουδέτερη εξισορρόπηση πολιτικών με χαμηλότερες συντάξεις και με μια πιο δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους, ώστε ο δημόσιος τομέας να μπορέσει να παράσχει επαρκείς υπηρεσίες και κοινωνική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες, με την παράλληλη δημιουργία των συνθηκών για επενδύσεις και ανάπτυξη. Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο μη βιώσιμο επίπεδο του 10%.

Υπογραμμίζει δε ότι η διατήρηση άνευ προηγουμένου πρωτογενών πλεονασμάτων θα ήταν μόνο επιβλαβής για την ανάπτυξη, αλλά και τα οποία είναι δύσκολο να διατηρηθούν ενόψει των πιθανών πιέσεων λόγω της επίμονα υψηλής ανεργίας. Όμως, η σύνθεση της προσαρμογής, η οποία βασίστηκε στην αύξηση της φορολογίας σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις, προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στον προϋπολογισμό και αποθαρρύνει τις επενδύσεις και την απασχόληση.

Οι δαπάνες παραμένουν υπέρμετρα εστιασμένες σε «δυσβάσταχτα υψηλές συντάξεις» που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, γεγονός που αποκλείει τις απαραίτητες κοινωνικές δαπάνες για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ανέργων, αναφέρει στην έκθεσή του το Ταμείο.

Για τη στήριξη της στρατηγικής δημοσιονομικής εξισορρόπησης, το ΔΝΤ ζητά από την κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανέχεται τη φοροδιαφυγή. Είναι ενδεικτικό όπως αναφέρει ότι τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει το 70% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, που οφείλονται από τους μισούς φορολογούμενους).

Είναι επίσης αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας των ποσοστών στις φορολογικές εισπράξεις (το ποσοστό των ετήσιων προσδιορισμών φόρου που εισπράττεται), οι οποίες έχουν πέσει χαμηλότερα από ένα ήδη χαμηλό επίπεδο περίπου 75% που ήταν 2010, σε λιγότερο από 50% σήμερα, παρά την άνευ προηγουμένου διεθνή τεχνική βοήθεια.

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…