Νέες διαστάσεις στη διαμάχη της με το Βερολίνο δίνει η Άγκυρα

Η Τουρκία κατήγγειλε σήμερα την απόφαση των γερμανικών αρχών να χορηγήσουν άσυλο σε πολλούς τούρκους στρατιωτικούς και στις οικογένειές τους, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι παρέχει στέγη σε συνεργούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

59143d921dc524c3248b46a2

Η Άγκυρα «λυπάται» για την απόφαση που έλαβε το Βερολίνο να χορηγήσει άσυλο σε «πρώην στρατιωτικούς που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Με την απόφαση αυτή, οι γερμανικές αρχές (…) εμφανίζονται επιεικείς με την πραξικοπηματική νοοτροπία», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία η Γερμανία καλείται να επανεξετάσει το μέτρο αυτό που «συνιστά πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών».

Όπως ανέφερε ο γερμανικός Τύπος τη Δευτέρα, οι αρχές έδωσαν θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου τούρκων υπηκόων, κυρίως στρατιωτικών που υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, οι οποίο αποπέμφθηκαν από τον τουρκικό στρατό. Οι περισσότεροι από αυτούς τους στρατιωτικούς έχουν διπλωματικά διαβατήρια.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, 414 τούρκοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, δικαστές και υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, κυρίως στρατιωτικοί που υπηρετούν σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Γερμανία, έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύθηκαν στα γερμανικά μμε. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τα μέλη των οικογενειών τους.

Τον Ιανουάριο, ο τούρκος υπουργός Άμυνας είχε ασκήσει πίεση στο Βερολίνο να απορρίψει τα αιτήματα ασύλου περίπου σαράντα τούρκων στρατιωτικών του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία ζητεί επίσης την έκδοση των φερόμενων ως πραξικοπηματιών που κατέφυγαν στη Γερμανία.

Το θέμα αυτό δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα εδώ και μήνες, με την Τουρκία να φθάνει μέχρι του σημείου να κατηγορεί τη Γερμανία ότι φιλοξενεί «τρομοκράτες», ενώ η Γερμανία επικρίνει το εύρος των διώξεων στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τον Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ερντογάν ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι εξύφανε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15η Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε από στασιαστές στρατιωτικούς, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι, κυρίως αστυνομικοί, δικαστές και εκπαιδευτικοί, φυλακίστηκαν και περισσότεροι από 100.000 άλλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας»

D I VIII SYRIZA YPOPSIFIOI 42 1024x683 1

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στο κυριακάτικο μήνυμά του εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ…